Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα
Συγγραφέας:   Θεόδωρος Μ. Λυμπέριος


Offer
Ο Στάλιν χρειαζόταν επειγόντως τον Δεκέμβριο του 1944, όταν δηλαδή επίκειτο η απελευθέρωση της Πολωνίαs από τον σοβιετικό στρατό, ένα προπαγανδιστικό αντιστάθμισμα που θα εξουδετέρωνε την δυτική κατακραυγή για το πολωνικό πραξικόπημά του. Την περίοδο εκείνη το μόνο θέμα που προσφερόταν γι΄ αυτόν το σκοπό ήταν το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα, το οποίο παρέμενε ανοιχτό. Την ώρα, λοιπόν, που η ελληνική κυβέρνηση Εθνικής Ενότηταs προσπαθούσε να αποκαταστήσει την κρατική εξουσία με την αποστράτευση των ανταρτών κ.λπ., ο Στάλιν είχε όλη την ευχέρεια να προκαλέσει σοβαρή αναταραχή στη χώρα μέσω του Κ.Κ.Ε. που είχε υπό τον έλεγχό του το ισχυρό ανταρτοκίνημα του Ε.Λ.Α.Σ. Έτσι, η σύμπτωση της ανυπαρξίαs, ουσιαστικά, κρατικήs εξουσίαs στην Ελλάδα -όπου κυριαρχούσαν οι δυνάμειs του Ε.Λ.Α.Σ.- με την πολωνική κρίση, παρείχε εξαιρετική ευκαιρία στον Στάλιν να προκαλέσει ένοπλη αναταραχή στη χώρα, με επακόλουθο την βέβαιη βρετανική στρατιωτική επέμβαση, ο σάλος της οποίαs θα συγκάλυπτε το πολωνικό πραξικόπημα. Πράγματι, όπως έδειξε η εξέλιξη των γεγονότων με την κομμουνιστική δεκεμβριανή ανταρσία, που προηγήθηκε του, πολωνικού πραξικοπήματος αλλά διατηρήθηκε μέχρι την ολοκλήρωσή του (5 Ιανουαρίου 1945), η σοβιετική τακτική εξουδετέρωσε πλήρως τον Τσώρτιλ, ο οποίοs βρέθηκε στη δύσκολη θέση να απολογείται στη Βουλή των Κοινοτήτων και προς την κυβέρνηση των Η.Π.Α. Αντιθέτωs, ο Στάλιν, κινούμενοs παρασκηνιακά φάνηκε να τηρεί άψογη στάση στην περίοδο της κρίσηs, παραμένονταs τυπικά πιστόs στην συμφωνία του Οκτωβρίου για τα Βαλκάνια.

24χ17 εκ., 436 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 2
ISBN Set: 960-02-2086-7
ISBN13 Set: 978-960-02-2086-5
Ταξινόμιση DDC: 320.532 09 (Κομμουνισμός - Ιστορία), 320.532 495 (Κομμουνισμός - Ελλάς)
ISBN: 978-960-02-2086-5
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2086-7
Βάρος: 0.911 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
26.63
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.04
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Θεόδωροs Μιχαήλ Λυμπερίου γεννήθηκε στο χωριό Ρειπό ή Ρυτό Κορινθίαs το 1928. Σπούδασε οικονομικέs επιστήμες και σταδιοδρόμησε στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Ασχολήθηκε με την μελέτη της Ιστορίαs και ιδιαίτερα με την πολιτική ιστορία της σύγχρονηs Ελλάδαs. Δημοσίευσε άρθρα και μελέτες ιστορικού περιεχομένου σε εφημερίδες και περιοδικά. Το 2005 δημοσίευσε τον πρώτο τόμο της ιστορικής μελέτηs "Το κομμουνιστικό κίνημα στην Ελλάδα", ενώ το 2007 κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.