Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βιολογική γεωργία
(Φυτική παραγωγή)
Συγγραφέας:   Νικόλαος Κ. Σιδηράς


Βιολογική γεωργία
[...] Η επιτυχία στη φυτική παραγωγή στηρίζεται στη σωστή επιλογή του είδους και ποικιλίας αλλά και στη διαχείριση του φυτικού υλικού με τους παράγοντες του κλίματος και, κυρίως, του εδάφους. Οι δύο τελευταίοι παράγοντες βρίσκονται σε ένα διαρκής αλληλεπηρεασμό με τα αναπτυσσόμενα φυτά. Στη γεωργία, και ειδικότερα στη βιολογική παραγωγή-γεωργία, ιδιαίτερη αξία αποδίδεται στην "παραγωγική ικανότητα ενός οικοτόπου". Ο όρος αυτός περιλαμβάνει το άθροισμα του εδάφους + την παραγωγικότητα του κλίματος.
[...] Έχοντας υπόψη την υπάρχουσα ήδη στενότητα στην εξεύρεση διαθέσιμων για γεωργική χρήση γαιών, τις επερχόμενες αλλαγές του κλίματος, τους φόβους λόγω μείωσης των αποθεμάτων του νερού, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τη μόλυνση των περισσοτέρων τροφίμων, η στρατηγική των υπευθύνων και εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις θα πρέπει να εδράζεται στην εξεύρεση αποδοτικών φυτών και στην εφαρμογή συστημάτων παραγωγής με μελλοντικής και όχι με πρόσκαιρη προοπτική.
[...]Η μελλοντική πορεία της βιολογικής γεωργίας στην Ε.Ε., όπως και στις άλλες αναπτυγμένες χώρες, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του καταναλωτικού κοινού. Το εμπόριο έχει θέση κλειδί σχετικά με την παραπέρα εξέλιξη της βιολογικής γεωργίας, διότι η ζήτηση των βιολογικών προϊόντων είναι, μέχρι αυτή τη στιγμή, ανοδική και οι τιμές θεωρείται σκόπιμο να διαμορφώνονται σε λογικά επίπεδα. Η άσκηση ισχυρής πίεσης στις τιμές των βιολογικών προϊόντων από την πλευρά του εμπορίου είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία θα έχουν σχέση με μια έντονη εξειδίκευση και εντατικοποίηση κάποιων καλλιεργειών ή κλάδων, με κατάληξη των αλλοίωση εξ αυτού της αρχικής δομής της βιολογικής εκμετάλλευσης. Οι εκμεταλλεύσεις εκείνες που εφαρμόζουν κλειστά, όσο αυτό είναι δυνατό, συστήματα φυτικής και ζωικής παραγωγής, εμφανίζουν μεγαλύτερη σταθερότητα σ΄ αυτής της μορφής των επιδράσεων.

28χ21 εκ., 295 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 363.7 (Περιβάλλον - Προστασία), 630 (Γεωργία)
ISBN: 978-960-85961-3-9
ISBN (10ψήφιο): 960-85961-3-0
Βάρος: 0.891 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2005
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon
Εξαντλήθηκε
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σιδηράς, Νικόλαος Κ.
Ο Νικόλαος Κ. Σιδηράς γεννήθηκε στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας το 1938. Εργάστηκε στο Υπουργείο Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του κρατιδίου της Βάδης-Βυτεμβέργης της Γερμανίας από το 1970 έως το 1973. Στα τέλη του 1973 διορίστηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Ινστιτούτο Λιπασματολογίας και Εδαφολογίας τότε, με έδρα την Ελληνική Γεωργική Σχολή, Σέδες, Θεσσαλονίκη. Μετά από προκήρυξη προσελήφθη στο πρόγραμμα "Καταπολέμηση της διάβρωσης και εξέλιξης αειφόρων συστημάτων φυτικής παραγωγής στη Βραζιλία", που διεξήγαγε του Υπουργείο Τεχνικής Βοήθειας της Γερμανίας μέσω της GTZ (Εταιρεία Τεχνικής Συνεργασίας), στο κρατίδιο του Parana της Βραζιλίας. Έδρα ήταν το Κεντρικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας στο Londrina του Parana της Βραζιλίας. Εργάστηκε επί 4 έτη (1980-1988). Μετά από προκήρυξη προσελήφθη στο Πανεπιστήμιο Hohenheim Γερμανίας, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, ως επιστημονικός συνεργάτης. Στη θέση αυτή παρέμεινε σχεδόν 4 έτη (1985--1988). Το Οκτώβριο του 1988 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή στο Τμήμα Φυτικής Παραγωγής του Τ.Ε.Ι. Λάρισας, όπου εργάστηκε μέχρι τον Αύγουστο του 1991. Τον Ιούνιο του 1991 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, Εργαστήριο Γεωργίας, όπου εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 70 εργασίες, το 40% των οποίων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος των Επιστημονικών Εταιρειών: -Crop Science (Γερμανία) -Soil Science (Γερμανία) -Soil and Tillage Research (Ολλανδία) -Soil Conservation and Crop Science (Βραζιλία). Συμμετέχει στα Δ.Σ. των Πανελλήνιων Επιστημονικών Εταιρειών: -Ελληνική Διεπιστημονική Έρευνα για την Οικολογική Γεωργία (REA). -Ελληνική Εδαφολογική Εταιρεία. -Οργανισμός Ελέγχου και Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων "ΔΗΩ" Έχει λάβει δυο υποτροφίες και έχει συμμετάσχει σε 10 παγκόσμια συνέδρια με αντίστοιχο αριθμό ανακοινώσεων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.