Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της ιστορίας
(Εφαρμογές στο γυμνάσιο και στο λύκειο)

Σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της ιστορίας
Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται θέματα Διδακτικής της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη διδακτική διάσταση του μαθήματος της Ιστορίας, την οποία θεωρεί οργανικά συνδεδεμένη με την εξέλιξη της Ιστοριογραφίας, της Παιδαγωγικής Επιστήμης και της Γνωστικής Ψυχολογίας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Με σημείο αναφοράς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το περιεχόμενο του μαθήματος, όπως ορίζεται από το Α.Π. του γυμνασίου και του λυκείου, διατυπώνεται μια εναλλακτική πρόταση ενεργού διδασκαλίας, η οποία θεμελιώνεται στην ανθρωπολογική προοπτική αναφορικά με τις μαθησιακές δυνατότητες και τις προσαρμογές του ανθρώπου.

Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι να συμβάλει προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση μιας πρότασης διδακτικής παρέμβασης, η οποία δοκιμάστηκε για ένα ολόκληρο σχολικό έτος σε τρία γυμνάσια και τρία λύκεια. Μέσα από μια συνδυασμένη αναφορά στη θεωρία και στην πράξη, στο περιεχόμενο και στη μεθοδολογία της Ιστορίας, προτείνει μια σειρά εκπαιδευτικών χειρισμών που καθιστούν δυνατή τη διδασκαλία του μαθήματος με τρόπους που εμπλουτίζουν την καθημερινή πρακτική στη σχολική τάξη. Η συγκεκριμένη διδακτική παρέμβαση αποτελεί μια πρόταση επαναπροσδιορισμού των ρόλων εκπαιδευτικού και μαθητών στη σχολική τάξη, ενθαρρύνει την εφαρμογή πρακτικών που αξιοποιούν την εκπαιδευτική τεχνολογία και τα πολυμέσα, υποστηρίζει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Τέλος, διατυπώνει προτάσεις για ανάλογες εφαρμογές και για τον περαιτέρω σχεδιασμό σχετικών εκπαιδευτικών ερευνών.

21χ14 εκ., 376 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Παιδαγωγική και Εκπαίδευση
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 909.007 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση))
Άλλα πρόσωπα: Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς) , Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς) , Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-343-952-3
ISBN (10ψήφιο): 960-343-952-5
Βάρος: 0.46 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
24.27
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

21.84
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ευσταθίου - Καραγεωργάκη, Μαρία
Η Μαρία Ευσταθίου - Καραγεωργάκη είναι φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδικότητας στα Παιδαγωγικά και διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα του Τομέα Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. στην Ομάδα Εργασίας του ΥΠ.Ε.Π.Θ. για τη διδακτική της Ιστορίας, καθώς και σε προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Από το 1978 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα πεδία των επιστημονικών ενδιαφερόντων της, όπως και η συγγραφική δραστηριότητά της, επικεντρώνονται στη Διδακτική Μεθοδολογία της Ιστορίας και σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.