Σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της ιστορίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Σύγχρονες μεθοδολογικές προσεγγίσεις στη διδασκαλία της ιστορίας

Εφαρμογές στο γυμνάσιο και στο λύκειο

Μαρία Ευσταθίου - Καραγεωργάκη

Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται θέματα Διδακτικής της Ιστορίας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το ενδιαφέρον του εστιάζεται στη διδακτική διάσταση του μαθήματος της Ιστορίας, την οποία θεωρεί οργανικά συνδεδεμένη με την εξέλιξη της Ιστοριογραφίας, της Παιδαγωγικής Επιστήμης και της Γνωστικής Ψυχολογίας στη διάρκεια του 20ού αιώνα. Με σημείο αναφοράς το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και το περιεχόμενο του μαθήματος, όπως ορίζεται από το Α.Π. του γυμνασίου και του λυκείου, διατυπώνεται μια εναλλακτική πρόταση ενεργού διδασκαλίας, η οποία θεμελιώνεται στην ανθρωπολογική προοπτική αναφορικά με τις μαθησιακές δυνατότητες και τις προσαρμογές του ανθρώπου. Βασικός σκοπός του βιβλίου είναι να συμβάλει προς την κατεύθυνση της αναμόρφωσης της διδασκαλίας του μαθήματος της Ιστορίας με το σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση μιας πρότασης διδακτικής παρέμβασης, η οποία δοκιμάστηκε για ένα ολόκληρο σχολικό έτος σε τρία γυμνάσια και τρία λύκεια. Μέσα από μια συνδυασμένη αναφορά στη θεωρία και στην πράξη, στο περιεχόμενο και στη μεθοδολογία της Ιστορίας, προτείνει μια σειρά εκπαιδευτικών χειρισμών που καθιστούν δυνατή τη διδασκαλία του μαθήματος με τρόπους που εμπλουτίζουν την καθημερινή πρακτική στη σχολική τάξη. Η συγκεκριμένη διδακτική παρέμβαση αποτελεί μια πρόταση επαναπροσδιορισμού των ρόλων εκπαιδευτικού και μαθητών στη σχολική τάξη, ενθαρρύνει την εφαρμογή πρακτικών που αξιοποιούν την εκπαιδευτική τεχνολογία και τα πολυμέσα, υποστηρίζει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Τέλος, διατυπώνει προτάσεις για ανάλογες εφαρμογές και για τον περαιτέρω σχεδιασμό σχετικών εκπαιδευτικών ερευνών.

Νίκος Π. Τερζής (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Ν. Τερζής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.), διδάκτωρ της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Χαϊδελβέργης, υφηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. Με ενδιαφέροντα γύρω από ζητήματα της Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της ελληνικής εκπαίδευσης, καθώς και με όψεις Εκπαιδευτικής Πολιτικής και Συγκριτικής Παιδαγωγικής, ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική εκπαίδευση στην ευρύτερη Βαλκανική κατά την οθωμανική περίοδο, δραστηριότητα που συνδέεται και με την παρουσία του στην Βαλκανική Εταιρεία Παιδαγωγικής και Εκπαίδευσης (1997-2007).

Αχιλλέας Γ. Καψάλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Αχιλλέας Γ. Καψάλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Διδακτικής.

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης

Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Παναγιώτης Δ. Ξωχέλλης είναι ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Υπήρξε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και από το 1975 καθηγητής της Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η ερευνητική και συγγραφική του δραστηριότητα επικεντρώνονται στους τομείς Σχολική Παιδαγωγική, Διδακτική Έρευνα, Εκπαίδευση-Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών και Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.

Μαρία Ευσταθίου - Καραγεωργάκη

Μαρία Ευσταθίου - Καραγεωργάκη (Συγγραφέας)

Η Μαρία Ευσταθίου - Καραγεωργάκη είναι φιλόλογος, απόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδικότητας στα Παιδαγωγικά και διδακτορικό δίπλωμα από το τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει συμμετάσχει ως επιστημονική συνεργάτιδα σε ερευνητικά προγράμματα του Τομέα Παιδαγωγικής του Α.Π.Θ. στην Ομάδα Εργασίας του ΥΠ.Ε.Π.Θ. για τη διδακτική της Ιστορίας, καθώς και σε προγράμματα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την επιμόρφωση εκπαιδευτικών. Από το 1978 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα πεδία των επιστημονικών ενδιαφερόντων της, όπως και η συγγραφική δραστηριότητά της, επικεντρώνονται στη Διδακτική Μεθοδολογία της Ιστορίας και σε θέματα Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
376
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.46 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση