Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο
(Ένα εκπαιδευτικό ερευνητικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου)

Προσεγγίζοντας το Ολοκαύτωμα στο ελληνικό σχολείο
Η διδασκαλία του Ολοκαυτώματος έχει καταχωριστεί ως τμήμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων Ιστορίας σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και σε χώρες εκτός Ευρώπης. Είτε ενσωματωμένη στη διδασκαλία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου είτε ως ξεχωριστή διδακτική ενότητα με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό υλικό και προκαθορισμένες ώρες αυτοτελούς διδασκαλίας, η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος υπακούει σε μια παιδαγωγική λογική, η οποία βρίσκεται σε άμεση συνάφεια με τους πρωτεύοντες γενικούς σκοπούς της διδασκαλίας της Ιστορίας, οι οποίοι αφορούν την καλλιέργεια κριτικής ιστορικής σκέψης, την πολιτική κοινωνικοποίηση, την ενδυνάμωση της δημοκρατικής συνείδησης και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι διδακτικές προσεγγίσεις που αναπτύσσονται στο βιβλίο αυτό στοχεύουν στην κριτική κατανόηση και ερμηνεία του Ολοκαυτώματος, παίρνοντας αποστάσεις από τις πολιτικές διαχείρισης του θέματος, τις οποίες, ωστόσο, οι συγγραφείς επιχειρούν να ερμηνεύσουν, αναδεικνύοντας τόσο τους μηχανισμούς συγκρότησής τους όσο και τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν.
Η πολυπρισματική και σύνθετη προσέγγιση του Ολοκαυτώματος, η αναζήτηση και η ερμηνεία παραγόντων που προσδιορίζουν την ιστορική του μοναδικότητα, η ανάδειξη της δομικής του σχέσης με την ιδεολογία του γερμανικού εθνικοσοσιαλισμού και ιδιαίτερα με τον αντισημιτισμό και τον εξολοθρευτικό ρατσισμό, η διερεύνηση των ιδεολογικών αφετηριών από τις οποίες εκκινούν άμεσες ή έμμεσες αμφισβητήσεις του τραγικά μοναδικού αυτού ιστορικού γεγονότος, αποτελούν τους βασικούς άξονες στους οποίους δομείται το θεωρητικό υπόβαθρο των διδακτικών προτάσεων του βιβλίου.
Παράλληλα αναπτύσσονται σύγχρονες ιστοριογραφικές ερμηνείες της σχέσης ιστορίας - μνήμης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μνήμη του Βισύ, ενώ καταγράφονται και αναλύονται προφορικές μαρτυρίες επιζώντων του Ολοκαυτώματος από το νησί της Ρόδου.
Με το βιβλίο αυτό οι εκδόσεις «Ταξιδευτής» εγκαινιάζουν μια καινούργια σειρά, η οποία υπό τον εύγλωττο τίτλο «Έκκεντρη Ιστορία - Ιστορία από το περιθώριο», υπόσχεται να διευρύνει τους διανοητικούς ορίζοντες του αναγνωστικού κοινού με μια ιστοριογραφία που, μαχητικά, παρεμβατικά και αιρετικά, επιλέγει μια διαφορετική οπτική γωνία θέασης της ιστορικής πραγματικότητας, αναδεικνύοντας πόσο το έκκεντρο μπορεί να γίνει κεντρικό...

25χ15 εκ., 331 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Έκκεντρη Ιστορία - Ιστορία από το Περιθώριο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 909.007 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία (Μέση)), 372.8 (Ιστορία - Σπουδή και διδασκαλία (Στοιχειώδης)), 940.531 8 (Ολοκαύτωμα)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Κόκκινος (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-8365-90-2
ISBN (10ψήφιο): 960-8365-90-2
Βάρος: 0.612 κιλά
Εκδότης: Ταξιδευτής
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
29.56
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.31
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικάκτωρ διδακτικής της ιστορίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Γιώργος Κόκκινος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας και Διδακτικής της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχει εκδώσει μεταξύ άλλων τα βιβλία: "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα" (Παπαζήσης 1989), "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα" (Τροχαλία 1996), "Από την Ιστορία στις ιστορίες" (Ελληνικά Γράμματα 1998), "Αναζητώντας την Ευρώπη" (Μεταίχμιο 2000), "Διδακτικές προσεγγίσεις στο μάθημα της Ιστορίας" (Μεταίχμιο 2000, 2η έκδοση), "Επιστήμη, Ιδεολογία, Ταυτότητα" (Μεταίχμιο 2003). Είχε επίσης την επιμέλεια των βιβλίων "Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στη Μουσειακή Αγωγή" (Μεταίχμιο 2002, σε συνεργασία με την Ευγενία Αλεξάκη) και "Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας. Ανθολόγιο" (Βουλή των Ελλήνων 2002, σε συνεργασία με την Ελένη Κορομηλά). Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά την ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ό αιώνα, τη διδακτική της ιστορίας, την ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και την ιστορία της εκπαίδευσης.

Κουνέλη, Ευαγγελία
Η Ευαγγελία Κουνέλη γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα και είναι εκπαιδευτικός της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Σπούδασε στη Ράλλειο Παιδαγωγική Ακαδημία Πειραιά (1986) και μετεκπαιδεύτηκε στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Αθηνών (Γενική Αγωγή, 1999). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην κατεύθυνση "Διδακτική της ιστορίας - Πολιτιστική παράδοση" το έτος 2002 και Διδακτορικό Δίπλωμα στη Διδακτική της Ιστορίας το 2007. Έχει λάβει μέρος σε πολλές επιστημονικές συναντήσεις που αφορούν σε θέματα εκπαίδευσης και πολιτισμού και ανάλογες είναι οι ανακοινώσεις της σε επιστημονικά συνέδρια και οι δημοσιεύσεις της σε συλλογικούς τόμους και εκπαιδευτικά περιοδικά.

Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μ.Α. στη Διδακτική της Ιστορίας, μέλος Δ.Σ. της EUROCLIO.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.