Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Κοινωνία και πολιτική θεωρία
(Κριτική πολιτική ανάλυση του σύγχρονου κόσμου)
Συγγραφέας:   Γεώργιος Ε. Σκουλάς


Κοινωνία και πολιτική θεωρία
Η πολιτική θεωρία τον φιλελευθερισμού είχε αποδείξει από τα μισά του 19ου αιώνα ότι η ελευθερία του πολίτη για την οποία έγιναν επαναστάσεις μετατράπηκε στην περίφημη ελευθερία της αγοράς που παράγει ανισότητα και αδικία. Με αυτή την έννοια, όσο ο παραγόμενος πλούτος συσσωρεύεται στον έναν πόλο τόσο μεγεθύνεται η αθλιότητα στον άλλο δημιουργώντας έτσι βαθύ κοινωνικό χάσμα που οδηγεί σε δομική κρίση. Ωστόσο, η εξέλιξη του φιλελευθερισμού οδηγείται στο κράτος ανάπτυξης και πρόνοιας που ξεπερνώντας τις κρίσεις του στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα μετασχηματίζεται στο νεο-φιλελευθερισμό.

Η πολιτική θεωρία του δοκιμασμένου σοσιαλισμού, στα εβδομήντα και πλέον χρόνια ζωής του, απέδειξε ότι απέχει πολύ από τους μεγαλεπήβολους στόχους του. Ενώ τα μέσα παραγωγής δεν αφέθηκαν στην κυριότητα των ιδιωτών, όπως στον καπιταλισμό, μετά την επανάσταση του Οκτώβρη δημιούργησαν νέες κοινωνικές τάξεις αντί να τις εξαλείψουν. Στην πολιτική σκηνή, παραποιήθηκε η πραγματική σοσιαλιστική έννοια της δημοκρατίας, παρά την επαναλαμβανόμενη λενινιστική ρήση "όλη η εξουσία στις επιτροπές". Η συμμετοχή του εργαζόμενου πληθυσμού είτε στα συνδικάτα είτε στις επιτροπές περιορίστηκε στους λίγους ειδικούς.

Η δημιουργία μιας νέας πολιτικής θεωρίας του δημοκρατικού σοσιαλισμού που θα μπορούσε να έχει στόχο τον άνθρωπο και την εξέλιξη του περιφρουρώντας τη συμμετοχή του και τις δημοκρατικές διαδικασίες όχι μόνο φάνταζε κατά τη διάρκεια της τρίτης δεκαετίας του περασμένου αιώνα αλλά προβάλλει έως σήμερα τόσο ως ένας διακαής πόθος και διαρκής στόχος όσο και ως μια αναγκαιότητα στις τάξεις των εργαζομένων σε διεθνή πλαίσια.


Σημείωση: Πρόλογος: Ηλίας Κουσκουβέλης, καθηγητής διεθνών σχέσεων, πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

24χ16 εκ., 296 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 320 (Πολιτικές επιστήμες), 320.01 (Πολιτική επιστήμη - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-8396-35-7
ISBN (10ψήφιο): 960-8396-35-2
Βάρος: 0.6 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
30.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

28.73
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Σκουλάς, Γεώργιος Ε.
Ο Γεώργιος Σκουλάς είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Waterloo Οντάριο Καναδά, Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών, καθώς και των Πολιτικών Επιστημών της ίδιας Σχολής με τιμητική διάκριση. Διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος της Καναδικής Κυβέρνησης και είναι διπλωματούχος (Master of Arts) των Πολιτικών Επιστημών με ειδίκευση στην Πολιτική Θεωρία & Φιλοσοφία με τιμητική διάκριση του παραπάνω Τμήματος των Πολιτικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας (Ρh.D.) του Πανεπιστημίου Γιόρκ, (YORK) Τορόντο Καναδά, το 1991.Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στα Καναδικά Πανεπιστήμια: University of Waterloo, Wilfrid Laurier και York στα Τμήματα: Κοινωνιολογίας, Παιδαγωγικής και Πολιτικών Επιστημών 1984-1993. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα το 1993, δίδαξε ως Διδάσκων ΠΔ/407 στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο ΤΕΙ Κρήτης και ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ Ηρακλείου από το 1998 μέχρι το 2003. Από το 2003 διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών στην Κατεύθυνση της Πολιτικής και της Διπλωματίας, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και ως μέλος ΣΕΠ στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στον τομέα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας & Ανάλυσης από το 2008 και μέλος της Διατμηματικής Επιτροπής Διεύθυνσης του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Είναι μέλος του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του ίδιου Πανεπιστημίου και αρκετών συντακτικών επιτροπών ξενόγλωσσων διεθνών επιστημονικών περιοδικών. Έχει συγγράψει αρκετές μονογραφίες και πολλά άρθρα σε επιστημονικά διεθνή περιοδικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.