Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η εικόνα στο δίκαιο
(Πνευματική ιδιοκτησία, σήμα, δίκαιο των ΜΜΕ)

No Cover
Αντικείμενο της μελέτης είναι η δικαιική προστασία της εικόνας. Η προστασία της εικόνας αποτελεί μια πολύπλευρη δικαιική πραγματικότητα, η οποία αντικατοπτρίζει τις πολλαπλές λειτουργίες και την πολυδιάστατη αξία της εικόνας στην κοινωνία και στην οικονομία. Η προστασία της εικόνας ως άυλης οικονομικής αξίας από τις διατάξεις του δικαίου της διανοητικής ιδιοκτησίας εξετάζεται στο πρώτο μέρος της μελέτης. Στο πλαίσιο αυτό αναλύεται, καταρχήν, η προστασία της στατικής ή σταθερής εικόνας, που αποτελεί έργο προστατευόμενο από τις διατάξεις του δικαίου πνευματικής ιδιοκτησίας και τις διατάξεις για τη νομική προστασία του σήματος. Αντικείμενο αναλυτικής εξέτασης αποτελεί και η δυνατότητα προστασίας της εικόνας ως στοιχείου της σύνθεσης ενός έργου ή μιας οπτικοακουστικής απεικόνισης, η οποία περιλαμβάνει την προστασία της εικόνας ως συστατικού στοιχείου ενός οπτικοακουστικού έργου, την προστασία της αθλητικής εικόνας, το καθεστώς δημιουργίας και προστασίας ενός έργου πολυμέσου.
Στο δεύτερο μέρος η οπτική γωνία αλλάζει. Στο επίκεντρο της προβληματικής τοποθετείται η προστασία της εικόνας του προσώπου. Οι προϋποθέσεις λήψης και διάδοσης της εικόνας του προσώπου, η σχέση του δικαιώματος επί της ίδιας εικόνας με το δικαίωμα πληροφόρησης του κοινού, η προστασία της εικόνας του προσώπου ως δεδομένου προσωπικού χαρακτήρα αποτελούν την αμυντική όψη της προστασίας της εικόνας του προσώπου. Η ενεργητική όψη της προστασίας αυτής, σε συνεχή άνοδο τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνει τον τρόπο οργάνωσης και άσκησης της περιουσιακής εκμετάλλευσης της εικόνας του προσώπου από το ίδιο το πρόσωπο.
Τέλος, ιδιαίτερη πτυχή της προβληματικής της διάδοσης της εικόνας του προσώπου είναι η τηλεοπτική μετάδοσή της. Στο πλαίσιο αυτό, η τηλεοπτική πραγματικότητα της προβολής σκηνών βίας ασκούμενης σε πρόσωπα, η προβολή της εικόνας προσώπων που πενθούν ή υποφέρουν, προσάγονται στις ανακριτικές αρχές ή δικάζονται αναλύεται υπό δικαϊκούς όρους.
Στο έργο αυτό επιχειρείται μια σφαιρική αντιμετώπιση της θέσης της εικόνας στο δίκαιο, μέσα από την ανάλυση βασικών αρχών που διέπουν τη λήψη, διάδοση, επεξεργασία και εκμετάλλευση της εικόνας και την παράθεση πλούσιας νομολογίας για κάθε επιμέρους πτυχή της σύνθετης αυτής δικαιικής προβληματικής. Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στο να αποτελέσει χρήσιμο οδηγό όχι μόνο για το νομικό αλλά και για κάθε επαγγελματία στο χώρο της εικόνας, στον φωτογράφο, στον δημοσιογράφο, το δημιουργό ψηφιακής εικόνας ή έργων πολυμέσων, στον οπτικοακουστικό δημιουργό ή παραγωγό, στο μέσο μαζικής ενημέρωσης.

387 σελίδες
Ονομασία σειράς: Σύγχρονα Θέματα Εμπορικού Δικαίου
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 346.07 (Εμπορικό δίκαιο), 343.099 (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Δίκαιο και νομοθεσία)
Άλλα πρόσωπα: Λάμπρος Ε. Κοτσίρης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-445-168-5
ISBN (10ψήφιο): 960-445-168-5
Βάρος: 0.55 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
35.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

33.25
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.