Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Βιοηθική
(Αρχαία θέματα σε σύγχρονους προβληματισμούς)

Βιοηθική
Η αλματώδης ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και της γενετικής επιτρέπει στον άνθρωπο να παρεμβαίνει καθοριστικά στη φύση του. Τέτοιου είδους "επεμβάσεις" εγείρουν αμείλικτα βιολογικά, κοινωνικά, νομικά, πολιτικά, θρησκευτικά και οικονομικά ερωτήματα τα οποία επιζητούν σαφείς απαντήσεις· η ευθύνη για τις αποφάσεις είναι βαρύτατη και η διεπιστημονική γνώση της Βιοηθικής είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.
Ποια είναι τα "δικαιώματα" κατά την έκτρωση; Πώς σχετίζεται η ευθανασία με την αυτονομία; Γνωρίζουμε την ηθική διάσταση της αυτοκτονίας; Τι είδους σχέση έχει ένας γιατρός με τον ασθενή του; Πότε επιτρέπεται η θεραπευτική και πότε η αναπαραγωγική κλωνοποίηση; Είναι θεμιτός ο πειραματισμός πάνω σε ανθρώπινα έμβρυα; Κάτω από ποιες συνθήκες υλοποιείται η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή; Τι αποτελέσματα έχει η μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων; Είναι αναγκαία η προγεννητική εξέταση; Πώς σχετίζεται η κλασική σκέψη στην τέχνη της ιατρικής με την σύγχρονη κλινική ιατρική πρακτική;
Η επιστήμη της Βιοηθικής είναι η φιλοσοφική εξέταση των αρχών και των κανόνων που πρέπει να διέπουν τις επιστήμες και τις τεχνολογίες της ζωής. Αναπτύχθηκε μόλις τα τελευταία 30 χρόνια, ωστόσο οι ρίζες της βρίσκονται στην αρχαία ελληνική ιατρική και τη φιλοσοφία. Μολονότι ο σύγχρονος γιατρός έχει τον τελευταίο λόγο, η ρήση του αρχαίου Έλληνα ιατροφιλόσοφου παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη: "ο άριστος γιατρός πρέπει να είναι, συνάμα, ένας άριστος φιλόσοφος".

Περιέχονται τα κείμενα:

Ο χαρακτήρας της ιατρικής και της ηθικής γνώσης
- Robert Bartz, "Ενθυμούμενοι τους Ιπποκρατικούς: γνώση, πρακτική και ήθος στους αρχαίους Έλληνες γιατρούς-θεραπευτές"
- Ronald Polansky, "Είναι η ιατρική τέχνη, επιστήμη ή πρακτική σοφία; Αρχαίοι και σύγχρονοι στοχασμοί"
- Kathryn Montgomery, "Η φρόνηση και η εσφαλμένη περιγραφή της ιατρικής: ενάντια στην εναρκτήρια ομιλία της ιατρικής σχολής"
- David Thomasma, "Ο Αριστοτέλης, η φρόνησις και η μεταμοντέρνα βιοηθική"
- Tod Chambers, "Οι εξομολογήσεις ενός αμετανόητου σοφιστή"
- Julia E. Annas, "Φιλοσοφική θεραπεία: αρχαία και σύγχρονη"

Η ευρετική αξία των κλασικών προσεγγίσεων
- Alex John London, "Ο Θρασύμαχος και η διαχείριση της περίθαλψης: πώς να μη σκεφτόμαστε την τέχνη της ιατρικής"
- Christopher Megone, "Δυνητικότητα και πρόσωπα: μια αριστοτελική προοπτική"
- Mark G. Kuczewski, "Μπορεί ο κοινοτισμός να θέσει τέλος στις οξείες και ατέλειωτες δημόσιες συζητήσεις;"
- Daryl M. Tress, "Κλασικοί και σύγχρονοι στοχασμοί για την ιατρική ηθική και το βέλτιστο συμφέρον του άρρωστου παιδιού"
- Christopher E. Cosans, "Αντιμετωπίζοντας το θάνατο ως στωικός: ο Επίκτητος για την αυτοκτονία σε περίπτωση αρρώστιας"
- Georgios Anagnostopoulos, "Η ευθανασία και ο ρόλος του γιατρού: στοχασμοί πάνω σε ορισμένες απόψεις της αρχαίας ελληνικής παράδοσης"
- Ελένη Καλοκαιρινού, "Επίμετρο"


Σημείωση: Πρόλογος: Μυρτώ Δραγώνα-Μονάχου. Επιμέλεια ελληνικής έκδοσης και επίμετρο: Ελένη Καλοκαιρινού.

21χ14 εκ., 604 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Φιλοσοφικός Λόγος και Επιστήμη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 174.957 4 (Βιοηθική), 610.38 (Ιατρική, Ελληνική και ρωμαϊκή)
Άλλα πρόσωπα: Μιχάλης Κατσιμίτσης (Μεταφραστής) , Λεωνίδας Κ. Μπαρτζελιώτης (Υπεύθυνος Σειράς) , Ronald Polansky (Επιμελητής) , Mark G. Kuczewski (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-6640-27-8
ISBN (10ψήφιο): 960-6640-27-2
Βάρος: 0.718 κιλά
Εκδότης: Τραυλός
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
27.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

24.38
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Julia E. Annas σπούδασε κλασσική γραμματεία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και έχει διδακτορικό από το Harvard. Υπήρξε εταίρος του Κολλεγίου St. Hugh της Οξφόρδης από το 1972-1986 και έκτοτε διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, εκτός από ένα χρόνο στο Πανεπιστήμιο Columbia. Υπήρξε η θεμελιώτρια συντάκτρια του Oxford Studies in Ancient Philosophy για δέκα χρόνια, εταίρος της Αμερικάνικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και για μια πενταετία ήταν Αρχαιότερος Εταίρος του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών/ Senior Fellow του Center for Hellenic Studies. Έχει γράψει πέντε βιβλία, έχει συνεργαστεί για τη συγγραφή τριών βιβλίων και έχει δημοσιεύσει περίπου εξήντα άρθρα πάνω σε πολλές απόψεις της αρχαίας φιλοσοφίας.

Ο Bartz Robert είναι οικογενειακός γιατρός στο τμήμα οικογενειακής και κοινωνικής ιατρικής και υποψήφιος διδάκτορας στην ιστορία της ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της California, San Francisco. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ιστορία των σχέσεων ασθενούς-ιατρού και την ιστορία της ιατρικής ηθικής.

Ο Tod Chambers είναι αναπληρωτής καθηγητής της ιατρικής ηθικής και των ανθρωπιστικών επιστημών και της ιατρικής, στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern. Το πρόσφατα εκδοθέν βιβλίο του, "The Fiction of Bioethics" (Routledge 1999), εξετάζει πως η περίπτωση, που είναι τα πρωταρχικά δεδομένα της ιατρικής ηθικής, οικοδομείται για να υποστηρίξει συγκεκριμένες φιλοσοφικές προοπτικές. Η τρέχουσα έρευνά του επικεντρώνεται στη γενική ρητορική του πεδίου της ιατρικής ηθικής.

Ο Christopher E. Cosans έχει διδακτορικό στα εννοιολογικά θεμέλια της επιστήμης από το Πανεπιστήμιο του Chicago. Διδάσκει στο τμήμα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου George Washington. Διεξάγει έρευνα στην ιστορία και τη φιλοσοφία της επιστήμης και της βιοηθικής. Οι δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν, "Aristotle΄s Philosophy of Nature" (Biology and Philosophy, 1998) και "Experimental Foundations of Galen΄s Teleology" (Studies in History and Philosophy of Science, 1998).

Ο Alex John London είναι αναπληρωτής καθηγητής της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την ηθική ψυχολογία του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, ηθικά ζητήματα στη δια-πολιτισμική ιατρική έρευνα και τη χρήση των βελτιωτικών τεχνολογιών. Την περίοδο αυτή δουλεύει πάνω σε ένα βιβλίο με τον ενδεικτικό τίτλο "Aristotelian Practical Ethics" και εκδίδει ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού Theoretical Medicine and Bioethics το οποίο ασχολείται με το ρόλο της θεωρίας στην πρακτική ηθική.

Ο Christopher Megone σπούδασε γραμματεία στην Οξφόρδη, όπου και έκανε το διδακτορικό του στη φιλοσοφία στον πρακτικό λόγο. Τώρα είναι επίκουρος καθηγητής στη σχολή φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου του Leeds. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνουν "Aristotle΄s Function Argument and the Concept of Mental Illness" (Philosophy, Psychiatry and Psychology, 1998) και "Aristotelian Ethics" στην Encyclopedia of Applied Ethics (Academic Press, San Diego, 1997).

Η Kathryn Montgomery είναι καθηγήτρια της ιατρικής ηθικής και των ανθρωπιστικών επιστημών, της ιατρικής στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Northwestern και διευθύντρια του προγράμματος Ιατρική Ηθική και Ανθρωπιστικές Επιστήμες. Το βιβλίο της "Doctors΄ Stories: The Narrative Structure of Medical Knowledge" (Princeton University Press, 1991), περιγράφει την αφηγηματική επιστημολογία της κλινικής ιατρικής. Εντυπωσιασμένη από την περίεργη διαδικασία που μετατρέπει τους φοιτητές της ιατρικής σε γιατρούς, αυτή την περίοδο γράφει σχετικά με την εγχάραξη της κλινικής κρίσης.

Ο Ronald Polansky είναι καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Duquesne και εκδότης του περιοδικού Ancient Philosophy. Είναι συν-ιδρυτής της εταιρείας Βιοηθικής και Κλασικής Φιλοσοφίας. Το βιβλίο του "Philosophy and Knowledge: A Commentary on Plato΄s Theatetus" (Bucknell University Press) εμφανίστηκε το 1992 και τώρα εργάζεται πάνω σε ένα σχολιασμό του "Περί Ψυχής του Αριστοτέλη.Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα πάνω στην αρχαία φιλοσοφία και έχει ασχοληθεί εκτενώς με τον σύγχρονο πολιτικό στοχασμό.

Ο David C. Thomasma είναι καθηγητής της έδρας Fr. Michael I. English στην ιατρική ηθική και διευθυντής του προγράμματος Ιατρικές Ανθρωπιστικές σπουδές στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Loyola του Chicago. Είναι συγγραφέας και από κοινού συγγραφέας είκοσι δύο βιβλίων και περισσότερων από τριακόσια άρθρα. Είναι ο αρχισυντάκτης του "Theoretical Medicine and Bioethics", ιδρυτικός βασικός εκδότης του "Cambridge Quarterly of Healthcare Ethics" και συν-εκδότης της σειράς "International Library of Ethics, Law and New Medicine" (Kluwer Academic Publishers).

H Daryl McGowan Tress είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια της φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Fordham. Οι πρόσφατες δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν: - "Aristotle Against the Hippocratics on Sexual Generation: A Reply to Coles" (Phronesis, 1999) - "The Metaphysical Science of Aristotle΄s Generation of Animals and its Feminist Critics" (Aristotle: Critical Assements, Routledge, 1999) και - "Aristotle΄s Child: Formation through Genesis, Oikos and Polis" (Ancient Philosophy, 1997).

Αναγνωστόπουλος, Γεώργιος, καθηγητής φιλοσοφίας
Ο Γεώργιος Αναγνωστόπουλος ήταν καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της California του San Diego, όπου χρημάτισε πρόεδρος τμήματος από το 1982-1986 και από το 1998-2000. Επί του παρόντος είναι κοσμήτορας των τεχνών και των ανθρωπιστικών επιστημών. Τα κυριότερα ερευνητικά ενδιαφέροντα του είναι στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία και την ηθική. Είναι συγγραφέας του βιβλίου "Aristotle on the Goals and Exactness of Ethics" (University of California Press, 1994), καθώς και αριθμού άρθρων σχετικά με την αρχαία φιλοσοφία.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.