Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Εις βασίλεια εισερχόμεθα των ουρανών
(Η τέχνη, η θεολογία, η συμβολική και η συγκριτική του ορθόδοξου χριστιανικού ναού)
Συγγραφέας:   Γιάννης Ε. Κανιολάκης


Offer
Η γη της Ορθοδοξίας είναι κατάσπαρτη από τόπους ιερούς. Ναούς και ερημοκκλήσια, τόπους του Θεού και του ανθρώπου. Εκκλησιές διάσπαρτες στις πολιτείες και στα χωριά, στις βουνοκορφές και στα ακροθαλάσσια, "αχειροποίητα" κτίσματα, που με την πέτρα και το χρώμα τεχνουργούν ευλαβικά και φανερώνουν την αγάπη του Θεού, χώροι της λατρείας, της προσευχής και της δοξολογίας Του.
Η είσοδος στο τόπο της λατρείας είναι για τον λαό του Θεού, είσοδος στο μυστήριο που φανερώνει η Εκκλησία, συνάντηση και κοινωνία με τον Τριαδικό Θεό, μέθεξη του Πάθους και της Ανάστασης του Κυρίου, πρόγευση της Βασιλείας του Θεού, που φανερώνεται μέσα στα Μυστήρια και την λατρευτική ζωή του μυστικού σώματος του Κυρίου.
Ο Ορθόδοξος ναός δεν είναι απλά και μόνο ένα μνημείο με διάσταση πολιτιστική. Αποτυπώνει την πρόσληψη από την Εκκλησία του πολιτισμού και της τέχνης για να εικονισθεί η Καινή Βασιλεία του Θεού και η πορεία προς αυτήν. Είναι η εικόνα του ανακαινισμένου και επαναφερμένου στην πρωτόκτιστη Ωραιότητα του κόσμου, που φανερώνεται στην ευχαριστιακή εκκλησιαστική σύναξη.
Αυτήν την περί του ναού εμπειρία και πίστη του λαού του Θεού επιχειρούμε να καταγράψουμε με το Βιβλίο αυτό: Να αποκρυπτογραφήσουμε τις αρχιτεκτονημένες και αγιογραφημένες στο χριστιανικό ναό αλήθειες της Εκκλησίας μας. Να δείξουμε πως ο ναός στην συνολική λειτουργική του διάσταση γίνεται ο κήρυκας μιας εν Χριστώ Ευχαριστιακής ενότητας του σύμπαντος κόσμου, πως φανερώνει την αλήθεια του προσωπικού τρόπου υπάρξεως της δημιουργίας, πως αποκαλύπτει την ευχαριστιακή κοσμολογία της Εκκλησίας ως έσχατολογικη όδευση προς την Καινή Βασιλεία του Θεού. Ότι εν τέλει μέσα σε όλα αυτά και με αυτά ο ναός γίνεται ο τόπος όπου τελεσιουργείται αναπαραστατικά η Ουράνια Λειτουργία της Αποκαλύψεως.
Διατρέχουμε την εργασία με την επίγνωση ότι αυτή δεν αποτελεί έργο συστηματικής θεολογίας, ούτε έργο επιστημονικής ανακάλυψης ή μελέτης ερευνητικής, αλλά ως μια προσέγγιση ερμηνευτική με την προσφυγή στην Αγία Γραφή, στα έργα των αγίων Πατέρων, στην εκκλησιαστική υμνολογία και στους μεγάλους σύγχρονους θεολόγους της Εκκλησίας μας.

25χ17 εκ., 392 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 726.5 (Εκκλησιαστική αρχιτεκτονική), 726.509 (Εκκλησίες - Ιστορία )
ISBN: 978-960-527-050-6
ISBN (10ψήφιο): 960-527-050-1
Βάρος: 0.846 κιλά
Εκδότης: Αρμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2010
Γράψε τη δική σου κριτική
30.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.52
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.