Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γλώσσα, γένος, φύλο

Γλώσσα, γένος, φύλο
Στόχος της παρούσας έκδοσης είναι η καταγραφή του προβληματισμού για θέματα γλώσσας και φύλου σε σχέση με την ελληνική -που αν και περιορισμένος παρ΄ όλα αυτά υπάρχει- και η αποτροπή μιας ενδεχόμενης παραγραφής των ζητημάτων που συνεπάγεται στην ελληνική κοινή γνώμη. Σημείο εκκίνησης στο εγχείρημα αυτό αποτελεί το κοινωνικό πρόβλημα, δηλαδή ο κοινωνικός σεξισμός σε βάρος των γυναικών που και σήμερα ακόμη (συν)καθορίζει την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό δεν συνιστά φυσικά ένα "γυναικείο" ζήτημα, αλλά ένα ζήτημα σχέσεων, σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα. Γλωσσολογική αφετηρία αποτελεί η θέση ότι η γλώσσα δεν αντανακλά μόνο παθητικά την κοινωνία, αλλά είναι συστατικός παράγοντας στη συγκρότησή της και κατά συνέπεια ενέχεται δια των ομιλητών και ομιλητριών της στην παραγωγή και αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και των ιδεολογιών που τις συντηρούν. Η αποδοχή μιας διαλεκτικής σχέσης μεταξύ γλώσσας και κοινωνίας, σε συνδυασμό με τη βασική θέση περί κοινωνικού σεξισμού, επιβάλλουν τη διερεύνηση της συμβολής της γλώσσας στη διατήρηση της ανισότητας στις σχέσεις των φύλων: η γλωσσολογία δεν μπορεί να είναι υπεύθυνη π.χ. για μια εξήγηση της οικουμενικότητας της αντρικής κυριαρχίας. Πρέπει όμως να χρεωθεί την ευθύνη για την αποκάλυψη του ρόλου της γλώσσας στη διατήρηση και την αναπαραγωγή των σχέσεων ανισότητας ανάμεσα στα δύο φύλα (αλλά και άλλων ανισοτήτων).

Σημείωση: Επανέκδοση: "Παρατηρητής", 2002.

24χ16 εκ., 247 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 480 (Ελληνική γλώσσα, Νέα), 306.44 (Κοινωνιογλωσσολογία), 306.7 (Φύλο)
Άλλα πρόσωπα: Θεοδοσία - Σούλα Παυλίδου (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-231-122-6
ISBN (10ψήφιο): 960-231-122-3
Βάρος: 0.487 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Αργύρης Αρχάκης είναι λέκτορας του Τμήματος Φιλολογίας (κατεύθυνση Γλωσσολογίας) στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται στους χώρους της ανάλυσης του λόγου, της κοινωνιογλωσσολογίας και της πραγματολογίας.

Η Ρούλα Τσοκαλίδου είναι Λέκτορας στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όπου διδάσκει αντικείμενα που αφορούν την κοινωνιογλωσσολογία, την επαφή των γλωσσών και τις εφαρμογές στην εκπαίδευση.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.