Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κόντρα στη δικτατορία των μετριοτήτων

Μια παρέμβαση για την αναθεώρηση του άρθρου 16

Μανώλης Κοττάκης

Ευριπίδης Στυλιανίδης

13.40€ -24% 10.18€

Μετά από 20 χρόνια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, το νεότερο μέλος της Κυβέρνησης Καραμανλή, και ο δημοσιογράφος Μανώλης Κοττάκης, επιτελικό στέλεχος της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", έχοντας διαγράψει με επιτυχία τα πρώτα βήματα στην καριέρα τους, επαναδιατυπώνουν τις σκέψεις τους για την εκπαίδευση με την ευκαιρία της εκ νέου επιδιωκόμενης αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι το δίλημμα, που είχαν θέσει ως συνδικαλιστές της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ως εκπρόσωποι των φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, για την κατάργηση ή όχι του μονοπωλίου της ανώτατης εκπαίδευσης παραμένει επίκαιρο.
Η πρόταση που διατύπωσαν το 1987 για τη συνύπαρξη δημόσιου και μη κρατικού-μη κερδοσκοπικού πανεπιστημίου παραμένει «πρόταση».
Και διερωτώνται: «Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει... Εμείς;» Νιώθουν ηθικά δικαιωμένοι ως εκπρόσωποι της γενιάς τους, γιατί από νωρίς εντόπισαν τον δρόμο του παραγωγικού ανταγωνισμού και της δημιουργικής άμιλλας ως μονόδρομο προς το μέλλον. Νιώθουν όμως και πίκρα διότι το παγκοσμίως αυτονόητο είναι, στην Ελλάδα, για τις θορυβώδεις μειοψηφίες, ακόμη ζητούμενο... Έτσι δεν περιορίζονται μόνο στην αναδημοσίευση της παλιάς τους πρότασης, αλλά προχωρούν και στη διατύπωση σύγχρονων επιχειρημάτων και παραδειγμάτων υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Μανώλης Κοττάκης

Μανώλης Κοττάκης (Συγγραφέας)

Ο Μανώλης Κοττάκης γεννήθηκε στην Αίγινα το 1968. Το 1990 αποφοίτησε από τη νομική σχολή Θράκης. Είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ιδρυτικός μέλος της Ένωσης Νομικών "για τη Δημοκρατία και τη Νομοθέτηση". Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κομοτηνή συνεργάστηκε με την τοπική εφημερίδα "Χρόνος" και με τον τοπικό σταθμό της "ΕΡΑ". Την περίοδο 1986-90 ήταν μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής "Κώστας Βάρναλης". Το 1991 ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου του Γραφείου Τύπου Θράκης στη Νομαρχία Ροδόπης. Ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) στην περιοχή την περίοδο 1992-93. Tο 1993 άρχισε να εργάζεται ως συντάκτης στην εφημερίδα "Απογευματινή", στην οποία διετέλεσε αρχισυντάκτης πολιτικού μεταξύ 2002-2006. Αρθρογράφος και υπεύθυνος πολιτικού της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος" από τον Οκτώβριο του 2006. Την περίοδο 1993-1997 εργάστηκε ως συντάκτης στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" και την περίοδο 1997-99 είχε την ευθύνη του πολιτικού μέρους των ειδήσεών του. Στέλεχος της δημόσιας τηλεόρασης (ΝΕΤ), όπου παρουσιάζει εβδομαδιαία εκπομπή. Στέλεχος του ραδιοφωνικού σταθμού "City 99.5". Το 1996 βραβεύτηκε από το "Ίδρυμα Προαγωγής - Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση" ως καλύτερος νέος δημοσιογράφος. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Διδάσκει πολιτικό ρεπορτάζ στη δημοσιογραφική σχολή του ΙΕΚ "Ακμή". Είναι παντρεμένος με τη δημοσιογράφο Βίβιαν Μπενέκου.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ευριπίδης Στυλιανίδης (Συγγραφέας)

Ο Ευριπίδης Στ. Στυλιανίδης γεννήθηκε στην Κομοτηνή στις 8 Απριλίου 1966. Είναι παιδί προσφυγικής οικογένειας από τις Σαράντα Εκκλησιές Ανατολικής Θράκης. Οι γονείς του, Στυλιανός Στυλιανίδης και Γεωργία Πετρά, ήταν εκπαιδευτικοί. Είναι παντρεμένος με την οικονομολόγο Γιούλη Παπαχρήστου και πατέρας τριών παιδιών, του Στυλιανού, της Έλενας και της Γεωργίας. Είναι δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Διδάκτωρ Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου της Γερμανίας και Επισκέπτης Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας της Κύπρου. Εκλέχθηκε 9 φορές πρώτος βουλευτής Ροδόπης από το 2000 έως τον Σεπτέμβριο του 2015. Ήταν επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Ειδικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Συμμετείχε στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, 2000-2001. Εκπροσώπησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο στη Συνέλευση για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα το 2001. Διετέλεσε Υφυπουργός Εξωτερικών (2004-2007), Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων (2007-2009), Υπουργός Μεταφορών (Ιαν.-Σεπτ. 2009) και Υπουργός Εσωτερικών (2012-2013). Ως αρμόδιος Γραμματέας προετοίμασε το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ (2011-2012). Υπήρξε Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (1994-1995) και υποψήφιος Ευρωβουλευτής (1994). Προήδρευσε του Συλλόγου Φοιτητών Νομικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (1984-1989) από το οποίο και αποφοίτησε, ενώ εκπροσώπησε τον Σύλλογο στη Σύγκλητο και στο Κ.Σ. της ΕΦΕΕ. Έχει τιμηθεί με υποτροφίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε σε προγράμματα νέων ηγετών στις ΗΠΑ (German Marshall Fund of the United States), στη Γαλλία (Υπουργείο Εξωτερικών) και στη Γερμανία. Έχει τιμηθεί με σειρά διακρίσεων από τους Προέδρους της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Ουγγαρίας και τους Βασιλείς της Δανίας και του Βελγίου για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Εργάστηκε ως τοπικός συνεργάτης στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Αμβούργο (1991-1994) και ως ερευνητής στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου όπου και δίδαξε στο μεταπτυχιακό τμήμα της Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-2000). Μιλάει αγγλικά και γερμανικά. Στις δημοσιεύσεις του συγκαταλέγονται πάνω από 30 επιστημονικά άρθρα και ανακοινώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
71
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.143 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση