Οι αρχαίοι Έλληνες και εμείς
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Οι αρχαίοι Έλληνες και εμείς

Μια συγκριτική ανθρωπολογία της αρχαίας Ελλάδας

Marcel Detienne

16.74€ -27% 12.22€
Στο βιβλίο του ο Marcel Detienne εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι Έλληνες δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου. Πρόκειται για μια «φυλή», όπως την ονομάζει, που αποτελεί τον "αιώνιο κατακτητή" του πνεύματος και του πολιτισμού του σύγχρονου κόσμου. Γιατί οι Έλληνες όμως; Οι ειδικοί απαντούν ότι πρώτοι εκείνοι ανακάλυψαν την ελευθερία, τη φιλοσοφία και τη δημοκρατία και γεύτηκαν την πνευματική και πολιτισμική ολοκλήρωση. Ο συγγραφέας εξετάζει με ποιον τρόπο ο πανάρχαιος πολιτισμός των Ελλήνων επηρέασε την εξέλιξη χωρών όπως η Ιαπωνία και η Ινδονησία και, βασισμένος σε αυτή τη σύγκριση ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, προσπαθεί να απαντήσει στα αέναα ερωτήματα: Πώς δημιουργείται η πολιτική; Ποιον αποκαλούμε αυτόχθονα; Τι είναι πραγματικά ο δυτικός πολιτισμός;

Αθανάσιος Δ. Στεφανής (Μεταφραστής)

Ο Αθανάσιος Στεφανής είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής Ιωαννίνων (τμήμα Κλασικών Σπουδών). Πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Παρίσι με υποτροφίες του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Α. Σ. Ωνάσης" στην Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales. Τη διδακτορική του διατριβή με τίτλο" Le messager dans la tragedie grecque. Formes d’information et formes de falsification du message dans l’antiquite grecque" υποστήριξε το 1988 με Επόπτη Καθηγητή τον Pierre Vidal-Naquet. Από το 1994 υπηρετεί ως ερευνητής στο Κ.Ε.Ε.Λ.Γ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα αναφέρονται στην αρχαία ελληνική τραγωδία, την κοινωνική και πολιτική σκέψη στην αρχαία Ελλάδα, καθώς και τη θρησκεία και μυθολογία των αρχαίων Ελλήνων.

Marcel Detienne

Marcel Detienne (Συγγραφέας)

O Marcel Detienne (11 Οκτωβρίου 1935 - 21 Μαρτίου 2019) ήταν Βέλγος ιστορικός. Από το 1992 αποτελούσε μέλος του John Hopkins University και κατείχε σε αυτό την τιμητική θέση ως Basil L. Gildersleeve Professor of Classics. Υπήρξε επίσης ένας από τους ιδρυτές του Κέντρου Συγκριτικών Ερευνών των Αρχαίων Κοινωνιών στο Παρίσι και δίδαξε μέχρι το 1998 ως διευθυντής των σχετικών σπουδών στην Ecole Pratique des Hautes Etudes. Είχε δημοσιεύσει πληθώρα έργων που αναφέρονται στην Ελληνική Μυθολογία και Θρησκεία, στην κοινωνική και πολιτιστική ιστορία της Αρχαϊκής και Κλασικής Ελλάδας, καθώς και σε ανθρωπολογικές και συγκριτικές προσεγγίσεις του Κλασικού Πολιτισμού. Έχει γράψει, μεταξύ άλλων: "Les maitres de verite dans la Grece archaique", 1967 ("Οι κύριοι της αλήθειας στην αρχαϊκή Ελλάδα", Πατάκης 2001), "Dionysos mis a mort" (1977), "L’invention de la mythologie", 1981 ("Η Γένεση της Μυθολογίας", Σμίλη), "Dionysos a ciel ouvert", 1986 ("Ο Διόνυσος κάτω από τ’ αστέρια", Αλεξάνδρεια), "L’ecriture d’ Orphee" (1989), "Apollon: le couteau a la main" (1998), "Comparer l’incomparable: pour un comparatisme constructif entre historiens et anthropologues" (2000). Έχει γράψει επίσης σε συνεργασία με τον Jean-Pierre Vernant το "La cuisine du sacrifice en pays grec" (1979) και το "Les ruses de l’intelligence. La metis des Grecs" ("Μήτις, Η πολύτροπη νόηση στην αρχαία Ελλάδα", Ζαχαρόπουλος) και σε συνεργασία με την Giulia Sissa το "La vie quotidienne des dieux grecs", 1989 ("H καθημερινή ζωή των θεών στην αρχαία Ελλάδα", Παπαδήμας).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
209
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.29 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση