Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θεσσαλική κεραμική, χώμα και νερό από την προϊστορία στην τρίτη χιλιετία
(Πρακτικά συνεδρίου, Λάρισα 16 - 17 Σεπτεμβρίου 2000)

Θεσσαλική κεραμική, χώμα και νερό από την προϊστορία στην τρίτη χιλιετία
Με την αρχή του 21ου αι. το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας πραγματοποίησε στη Λάρισα Συνέδριο με θέμα "Θεσσαλική Κεραμική, χώμα και νερό από την προϊστορία στην τρίτη χιλιετία". Τέχνη που απαντά σε όλους τους λαούς είναι η Κεραμική. Στον ελληνικό χώρο η παράδοσή της αναφύεται από την προϊστορία και συμπίπτει με την εμφάνιση της προηγμένης πολιτιστικής βαθμίδας του ανθρώπου. Ακμάζει εκρηκτικά κατά την ελληνική αρχαιότητα. Στους μετά Χριστόν αιώνες συνεχίζεται και διαφοροποιημένη τη συναντάμε κατά τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς αιώνες. Φτάνει μέχρι τις μέρες μας η κεραμική με πλούσια πολυμορφία.
Η κεραμική, τέχνη καταρχήν στην υπηρεσία του ανθρώπου, σηματοδοτεί εποχές για χιλιετίες. Με υλικά το χώμα και το νερό, χέρια τεχνιτών έπλασαν χρήσιμα και καλαίσθητα κεραμικά που τα κατάλοιπα τους διατηρημένα μέσα στη γη μαρτυρούν τη διαδοχή των ιστορικών εποχών.
Η κεραμική τέχνη επαναπροσδιορίζεται σήμερα ως τέχνη χρηστική. Με υλικά το χώμα και το νερό, διαπιστευτήρια της παράδοσης, εξασφαλίζει το οικολογικό διαβατήριο της για τον 21 ο αι. και αγνοώντας την πρόκληση των νέων υλικών και τεχνολογιών θα δημιουργεί πάντα υπηρετώντας τον Άνθρωπο.
Το Συνέδριο αφιερώθηκε στη μνήμη του Γιώργου Γουργιώτη (1919-1994), τον οραματιστή και πρωτεργάτη της ίδρυσης του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας, ο οποίος ήταν και μελετητής της θεσσαλικής κεραμικής των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων. [...] (από τον πρόλογο του Διοικητικό Συμβούλιο του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας)


Σημείωση: Εισηγητές: Γαλλής, Κώστας - Ροντήρη, Βάσω - Καραπάνου, Σοφία - Ζαούρη, Βάσω - Κατακούτα, Στέλλα - Ντίνα, Ασπασία κ.ά.

27χ21 εκ., 247 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική), 738.495 (Κεραμική, Ελληνική), 709.438 014 (Τέχνη, Αρχαία ελληνική)
Άλλα πρόσωπα: Deborah Whitehouse (Μεταφραστής) , Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-85860-2-4
ISBN (10ψήφιο): 960-85860-2-Χ
Βάρος: 1.226 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
42.60
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

37.91
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.