Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Γεωλογικές προσεγγίσεις στην Εξαήμερο του Μεγάλου Βασιλείου
Συγγραφέας:   Μιχαήλ Δ. Δερμιτζάκης


Offer
Στη χαρακτηριστική αγωνία του ανθρώπου να διερευνήσει τα σχετικά με τη Δημιουργία του κόσμου και του είδους του, έχουν δοθεί πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους απόπειρες ερμηνείας από ορισμένα από τα ισχυρότερα πνεύματα της παγκόσμιας Ιστορίας.
Η παρούσα μελέτη επιχειρεί να προσεγγίσει τις θέσεις του Μεγάλου Βασιλείου για τη Δημιουργία του κόσμου. Στις Ομιλίες εις την "Εξαήμερον", ο σοφός Ιεράρχης παρουσιάζει τη Δημιουργία μένοντας πιστός στο βιβλίο της "Γενέσεως", αλλά επιχειρώντας παράλληλα να καταστήσει τον λόγο του σαφή και κατανοητό, χωρίς όμως επικίνδυνες απλουστεύσεις.
Με σεβασμό στον Λόγο του Θεού, με αγάπη προς τον άνθρωπο και με βαθύτατη γνώση των αρχαιοελληνικών κειμένων, ο Μέγας Βασίλειος μας παρέδωσε κείμενα με μεγάλη ιστορική, φιλολογική, θεολογική άλλα και γεωλογική αξία. Μίλησε για τη Δημιουργία βασιζόμενος σε παρατηρήσεις και γνώσεις της εποχής του που δεν παραδίδονται από άλλες πηγές και φαίνονται εξαιρετικά πρωτοποριακές.
Στο παρόν βιβλίο παρουσιάζονται οι θέσεις του Μεγάλου Βασιλείου σε συσχετισμό με τα δεδομένα των σύγχρονων Γεωεπιστημών, χωρίζοντας το υλικό σε ενότητες, με βάση τη σειρά των "Ομιλιών", αλλά και με βάση την αλληλουχία της Δημιουργίας, όπως παρουσιάζεται στη "Γένεση". Έτσι, ο συγγραφέας αναφέρεται στη δημιουργία και τη σχέση Ουρανού και Γης, στη δημιουργία του φωτός, των θαλασσών, των αστέρων, στην εμφάνιση της βλαστήσεως και, τέλος, των έμβιων όντων και του ανθρώπου. Στην αρχή κάθε ενότητας παρατίθενται τα αποσπάσματα από τις "Ομιλίες" του Μεγάλου Βασιλείου στο πρωτότυπο αλλά και σε νεοελληνική απόδοση και ακολουθούν οι γεωλογικές προσεγγίσεις του συγγραφέα.

24χ17 εκ., 186 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 550 (Γεωλογία ), 281 (Πατέρες της Εκκλησίας - Λόγοι, δοκίμια, διαλέξεις)
ISBN: 978-960-527-377-4
ISBN (10ψήφιο): 960-527-377-2
Βάρος: 0.511 κιλά
Εκδότης: Αρμός
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
20.39
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.09
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Μιχ. Δ. Δερμιτζάκης είναι καθηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει διατελέσει Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Κοσμήτωρ της Σχολής Θετικών Επιστημών (1996-2002). Είναι αριστούχος πτυχιούχος του Τμήματος Φυσιογνωσίας και Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (1967) και διδάκτωρ του ίδιου Τμήματος (1969). Πραγματοποίησε μεταδιδακτορικές σπουδές και έρευνα στην Ολλανδία (Γεωλογικό Ινστιτούτο Πανεπιστημίου Ουτρέχτης) και στην Αυστρία (Φυσιογραφικό Μουσείο Βιέννης). Εξελέγη Υφηγητής Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας (1978). "Εχει αναγορευθεί Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ταυρίδας (Κριμαία) και στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβίδεο (Ουρουγουάη) και Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Βουκουρεστίου και Ιασίου (Ρουμανία), του Μεξικού και του Κιέβου (Ουκρανία). Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Αμερικανικό Κογκρέσο για την προσφορά του στην προώθηση της διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας, το παράσημο του Χρυσού Σταυρού της Ρωσικής Δημοκρατίας, το μετάλλιο τιμής του Πανεπιστημίου Taras Scevchenko της Ουκρανίας. Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του "Penrose Foundation" στις ΗΠΑ και πολλών Επιστημονικών Συμβουλίων και Εταιρειών στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, Εκδότης του περιοδικού Hellenic Journal of Geosciences (πρώην Annales Geologiques des Pays Helleniques), καθώς επίσης μέλος της Συντακτικής Επιτροπής επτά ακόμη ελληνικών και ξένων επιστημονικών περιοδικών. Πρόεδρος του Κέντρου Μουσειακών Ερευνών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειολογίας και Διευθυντής του Μουσείου Παλαιοντολογίας και Γεωλογίας. Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα των 200 διεθνή συνέδρια, ενώ το συγγραφικό του έργο αριθμεί 206 πρωτότυπες επιστημονικές μελέτες, 21 μονογραφίες, 21 εκπαιδευτικά συγγράμματα, 70 ανακοινώσεις σε συνέδρια και 49 άρθρα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.