Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ποιήματα
(Επιλογή)
Συγγραφέας:   Ernst Jandl


Ποιήματα
Οι μεταφράσεις των 11 από τα 18 ποιήματα που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση, πρωτοδημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Εντευκτήριο", τχ. 53, Ιανουάριος - Μάρτιος 2001.

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ

Στο εισαγωγικό μου σημείωμα επισήμανα ήδη ότι στον Ernst Jandl η ίδια η ιδέα του ποιήματος συχνά γεννιέται από το άκουσμα μιας λέξης ή φράσης με ιδιάζον νοηματικό ή ηχητικό δυναμικό, και γι΄ αυτό μεγάλο μέρος των ποιημάτων του είναι "απολύτως" μη μεταφράσιμο. Θα μου αντιταχθεί: ποια ποιήματα είναι μεταφράσιμα; Ας διατυπώσω την απάντηση προσεκτικά: αυτά που νομίζει κανείς ότι μπορεί να μεταφράσει.

Αυτή ήταν και η πρόκληση: πού είναι η διαχωριστική γραμμή μεταξύ "απολύτως μη μεταφράσιμων" και "μη μεταφράσιμων αλλά μεταφραστέων"· δηλαδή, πού το ελληνικό αισθητήριο αναγνωρίζει ακόμη την ίδια ουσία, την οποία αντιλαμβάνεται η γερμανογνωσία. [...]

Με τα παραπάνω προσπάθησα να περιγράψω την έκταση και τη σημασία του είδους και της κατηγορίας των ποιημάτων που δεν περιλαμβάνονται στη μεταφραστική αυτή δοκιμή, ταυτοχρόνως δε να περιγράψω και την ιδιομορφία της μετάφρασης ορισμένων που οριακά περιλαμβάνονται. Δηλαδή, σταμάτησα όταν ακόμη και οι ελευθερίες που χρειάστηκε να πάρω, διαφορετικές για κάθε ποίημα, δεν βοηθούσαν να αποδώσω την ουσία. Αυτά ήταν τότε τα "απολύτως μη μεταφράσιμα".

Συμβαίνει φυσικά σε κάθε μετάφραση...

Πάνος Τζώνος


Σημείωση: Πρόλογος, επιλεγόμενα: Πάνος Τζώνος.

21χ14 εκ., 16 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 839.1 (Αυστριακή ποίηση)
Άλλα πρόσωπα: Πάνος Τζώνος (Μεταφραστής) , Πάνος Τζώνος (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-7568-22-9
ISBN (10ψήφιο): 960-7568-22-2
Βάρος: 0.043 κιλά
Εκδότης: Εντευκτήριο
Έτος Κυκλοφορίας: 2002
Γράψε τη δική σου κριτική
4.08
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

3.63
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Jandl, Ernst
Ο Ernst Jandl (1925-2000) γεννήθηκε στη Βιέννη, όπου και έζησε όλη του τη ζωή. Αμέσως μετά το γυμνάσιο, το 1943, τον πήραν στον πόλεμο· πιάστηκε αιχμάλωτος και επέστρεψε το 1946. Σπούδασε γερμανική και αγγλική φιλολογία και εργάστηκε ως φιλόλογος στη Βιέννη και στην Αγγλία. Από το 1952 άρχισε να δημοσιεύει πεζά και ποιήματα, δοκιμάζοντας τον εαυτό του τόσο σε παραδοσιακές όσο και σε σύγχρονες μορφές γραφής. Γίνεται ευρύτερα γνωστός με την κλασική συλλογή του "Laut und Luise", 1966 (="Μεγαλόφωνα και Λουίζα", μη μεταφράσιμος τίτλος που υπαινίσσεται παιγνιωδώς κάτι σαν "κραυγές και ψίθυροι", αφού το Luise [λουίζε] παραπέμπει ηχητικά στο leise [λάιζε]= χαμηλόφωνα). Τα άπαντά του εκδόθηκαν σε τρεις τόμους το 1990. Του απονεμήθηκαν υψηλές λογοτεχνικές διακρίσεις στη Γερμανία και στην Αυστρία. Απήγγειλλε ποιήματά του σε δημόσιες παρουσιάσεις με μοναδικό τρόπο και κυκλοφορούν ηχογραφήσεις τέτοιων αναγνώσεων. Θεματικά, τα ποιήματά του καταγίνονται με την καθημερινή ανθρώπινη κωμωδία και τραγωδία, τον πόλεμο, την αγάπη, τη μεταφυσική, τη λαϊκή γλώσσα και σοφία, τη μουσική των ήχων και της γλώσσας. Καλύπτουν έτσι ένα ευρύτατο φάσμα μεταξύ λυρικής και διδακτικής ποίησης. Τεχνοτροπικά, κινούνται σε όλο το φάσμα μεταξύ αφηρημένων φωνητικών ποιημάτων και παραδοσιακής ρίμας. Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, υπάρχει κάτι που τα κάνει αναγνωρίσιμα δικά του: ένα μίγμα μεταξύ απροσδόκητου που προκύπτει από το τετριμμένο, ανθρώπινης συμπαράστασης στους αδύναμους, εφαρμοσμένης σημασίας του χιούμορ, συχνά πικρού, για σοβαρούς σκοπούς... Και κυρίως η γενεσιουργός σημασία της ζωντανής, προφορικής γλώσσας και του ήχου της στη σύλληψη και στην εκφορά της ποιητικής ιδέας. Το χιούμορ μαζί με το λογοπαίγνιο, που στηρίζονται στο ακριβές και αποστασιοποιημένο άκουσμα της γλώσσας, όπως μιλιέται -από τους λόγιους, τους γραφειοκράτες, τον λαό, τους παλιούς Βιεννέζους, τους τσεβδούς, τους αμόρφωτους, τους μετανάστες, κ.ο.κ. -, είναι συνυφασμένα με το μήνυμα του ποιήματος. (Πάνος Τζώνος)

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.