Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φιλοσοφία της ιστορίας
Συγγραφέας:   William H. Dray


Φιλοσοφία της ιστορίας
Τι θεωρείται ιστορία; Είναι η ιστορική έρευνα επιστημονική; Σε τι διαφέρει η εξήγηση από την κατανόηση ενός ιστορικού συμβάντος; Τι ρόλο διαδραματίζουν οι αξιακές κρίσεις των ιστορικών; Υπάρχουν ιστορικοί νόμοι; Ποιος είναι ο ρόλος και η φύση της αφήγησης; Υπάρχει αναγκαιότητα στην ιστορία; Μπορούμε να διατυπώσουμε ασφαλείς ιστορικές προβλέψεις; Ποιος είναι ο ρόλος της τύχης; Είμαστε ελεύθεροι;

Ο W. Dray εξετάζοντας τα πιο πάνω ερωτήματα αναλύει πέντε θεμελιώδη ζητήματα της μεταθεωρίας της ιστορίας: την έννοια της εξήγησης και της κατανόησης, την επιρροή που ασκούν στην ιστορική μέθοδο οι αξιακές κρίσεις των ιστορικών, τη φύση των ιστορικών αιτιών, το χαρακτήρα και το ρόλο της αφήγησης και, τέλος, την έννοια της αναγκαιότητας της τύχης και της καινοτομίας στην ιστορική διαδικασία.

Ο Dray, αρχικά, διακρίνει ανάμεσα στη θεωρησιακή και την αναλυτική φιλοσοφία της ιστορίας. Κατόπιν, εκθέτει και αναλύει την έννοια της εξήγησης, την ανεπάρκεια του μοντέλου εξήγησης των φυσικών επιστημών και την εναλλακτική προσέγγιση του Collingwood. Ακολούθως, εξετάζει το κατά πόσον η ιστορική μέθοδος είναι αντικειμενική και κατ΄ επέκταση, για ορισμένους φιλοσόφους, επιστημονική. Παραθέτοντας συγκεκριμένα ιστορικά παραδείγματα προσεγγίζει το ζήτημα των ιστορικών αιτιών και της αιτιότητας, επισημαίνοντας τους προβληματισμούς που εγείρονται από την έννοια αυτή. Στη συνέχεια εξετάζει το ρόλο και τη φύση της αφήγησης στην ιστορική μέθοδο και, τέλος, διερευνά το αίτημα του ντετερμινισμού και τις επιπτώσεις που απορρέουν από μια τέτοια παραδοχή.

Το σημαντικό αυτό έργο καλύπτει με σαφήνεια τα βασικά ζητήματα της φιλοσοφίας της ιστορίας, όπως αυτά αναπτύχθηκαν μετά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα. Απευθύνεται τόσο στους φιλοσόφους και τους ιστορικούς όσο και σε εκείνους που επιθυμούν να προσεγγίσουν τη μεταθεωρία της ιστορικής μεθόδου.

24χ15 εκ., 213 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 901 (Ιστορία - Φιλοσοφία και θεωρία )
Άλλα πρόσωπα: Βάσω Κιντή (Επιμελητής) , Αλέξανδρος Μανωλάκης (Μεταφραστής) ,
ISBN: 978-960-89426-2-2
ISBN (10ψήφιο): 960-89426-2-4
Βάρος: 0.407 κιλά
Εκδότης: Οκτώ
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
19.17
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

17.06
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο William Dray είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα του Καναδά. Σπούδασε ιστορία και φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη φιλοσοφία της ιστορίας και τη φιλοσοφία των κοινωνικών επιστημών. Η αναγνωρισμένη και σημαντική συμβολή του στη φιλοσοφία της ιστορίας ήταν καθοριστική. Υπήρξε επικριτής του θετικισμού και υποστηρικτής της θέσης ότι το μοντέλο εξήγησης των φυσικών επιστημών όχι μόνο δεν είναι επαρκές αλλά είναι και ακατάλληλο για τις κοινωνικές επιστήμες.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.