Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Το ηλεκτρονικό εμπόριο φαρμάκων
Συγγραφέας:   Έφη Τζίβα


No Cover
Το παρόν βιβλίο επιχειρεί προσέγγιση σε ένα φαινόμενο υπαρκτό, πλην όμως νομοθετικώς αρρύθμιστο στις περισσότερες χώρες του κόσμου, με εξαίρεση τις Η.Π.Α., τη Ν. Ζηλανδία και από τον ευρωπαϊκό χώρο τη Γερμανία.
Η έλλειψη νομοθετικής ρύθμισης ή σε πολλές των περιπτώσεων η επιβολή απαγορεύσεων ηλεκτρονικής διακίνησης φαρμάκων δικαιολογείται από την έντονη κρατική παρέμβαση, την ασκούμενη στην εν γένει κυκλοφορία των φαρμάκων και ειδικότερα στο στάδιο της λιανικής πώλησης αυτών. Η «αναγκαστική» εμφάνιση όμως του ηλεκτρονικού εμπορίου φαρμάκων, κυρίως εξαιτίας του παγκόσμιου χαρακτήρα και της διεισδυτικότητας του διαδικτύου, επιβάλλει την όσο το δυνατό ολοκληρωμένη και ενιαία νομική προσέγγιση των δημιουργουμένων σχέσεων και εν γένει καταστάσεων.
Η φαρμακευτική αγορά φέρει έντονα στοιχεία εθνικού χαρακτήρα, καθώς χαρακτηρίζεται από μέτρα μιας ευρείας κρατικής παρέμβασης, συγχρόνως όμως είναι μία αγορά που καταβάλλεται προσπάθεια να καταστεί κοινή στον ευρωπαϊκό χώρο, με την εισαγωγή κοινοτικής άδειας κυκλοφορίας, ενιαία τιμολόγηση και γενικότερα με την άρση περιορισμών εθνικού χαρακτήρα που διέπουν την κυκλοφορία των φαρμάκων. Ο στόχος αυτός προωθείται μέσω κανόνων πρωτογενούς και παράγωγου κοινοτικού δικαίου, αλλά και αποφάσεων του ΔΕΚ αναφερομένων κυρίως στην αντίθεση των κρατικών περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας φαρμάκων με την αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και τη μη δικαιολόγηση αυτών στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας.
Σημαντικό τμήμα του βιβλίου καταλαμβάνει η απόφαση του ΔΕΚ της 11.12.2003 στην υπόθεση του ολλανδικού ηλεκτρονικού φαρμακείου DocMorris, καθώς η απόφαση αυτή περιέχει μία σφαιρική, συγχρόνως όμως λεπτομερή και σύμφωνη με τις αρχές του κοινοτικού δικαίου προσέγγιση των βασικών αξόνων διενέργειας του ηλεκτρονικού εμπορίου φαρμάκων.
Παράλληλα, εξετάζεται η ανάγκη αποδοχής και ρύθμισης του νέου αυτού κλάδου στο πλαίσιο προστασίας βασικών συνταγματικών δικαιωμάτων, όπως του δικαιώματος στην υγεία και στην πληροφόρηση, με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της διαφημιστικής προβολής φαρμάκων προς το καταναλωτικό κοινό.
Η ενασχόληση με αλλοδαπά δίκαια γίνεται με στόχο τον εντοπισμό κοινών νομοθετικών στόχων και πολιτικών που θα μπορούσαν ν΄ αποτελέσουν εφαλτήριο για μια ολοκληρωμένη νομοθετική ρύθμιση του καινοφανούς αυτού εμπορικού κλάδου σε κοινοτικό και κατά συνεκδοχή σε εθνικό επίπεδο.

24χ17 εκ., 458 σελίδες
Ονομασία σειράς: Σύγχρονα Θέματα Εμπορικού Δικαίου
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 346.07 (Εμπορικό δίκαιο)
Άλλα πρόσωπα: Λάμπρος Ε. Κοτσίρης (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-445-155-5
ISBN (10ψήφιο): 960-445-155-3
Βάρος: 0.99 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
50.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

47.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.