Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η δημιουργία των αριθμοδεικτών
(Μια μελέτη των ειδών, των ελέγχων και της αξιοπιστίας των αριθμοδεικτών)
Συγγραφέας:   Irving Fisher


Offer
Για να καθορίσουμε την πίεση του ατμού, δεν κάνουμε δημοψήφισμα: συμβουλευόμαστε ένα όργανο μέτρησης. Για τη θερμοκρασία ενός ασθενούς, δεν ζητάμε γνώμες: εξετάζουμε ένα θερμόμετρο. Στα οικονομικά ωστόσο, όπως και στην εκπαίδευση, αν και η ανάγκη των μετρήσεων είναι εξίσου σημαντική όσο και στη φυσική ή την ιατρική, στο παρελθόν καθοδηγούμασταν σε μεγάλο βαθμό από τις γνώμες. Στο μέλλον, θα πρέπει να τις αντικαταστήσουμε με τις μετρήσεις. Έχοντας αυτό ως στόχο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τους τρόπους μέτρησης. Αυτό είναι το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου.
Ο συγγραφέας ελέγχει όχι μόνο όλους τους τύπους αριθμοδεικτών που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, αλλά και όσους θα μπορούσαν λογικά να χρησιμοποιηθούν. Αποδεικνύει ότι πολλές μέθοδοι δημιουργίας αριθμοδεικτών που ήταν σε κοινή χρήση κατά την πρώτη έκδοση του βιβλίου εξηγεί γιατί ορισμένοι τύποι είναι ακριβείς και άλλοι όχι, υποδεικνύει τρόπους για την εξοικονόμηση χρόνου στους υπολογισμούς και δείχνει πώς πρέπει να ελέγχονται τα αποτελέσματα. Προσφέρει έτσι μεθόδους μέτρησης των διακυμάνσεων στους πραγματικούς μισθούς, στα επιτόκια, στο εμπόριο και στην αγοραστική αξία του χρήματος. Τέλος, υπογραμμίζει ότι, αφού γίνει αποδεκτή μια αποτελεσματική μέθοδος για την κατασκευή αριθμοδεικτών, θα αποτελέσει πολύτιμο εργαλείο και για άλλα πεδία τα οποία απαιτούν ακριβείς μετρήσεις.

24χ17 εκ., 392 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Επιστημονική Βιβλιοθήκη
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 310 (Στατιστική), 330.015 195 (Οικονομετρία)
Άλλα πρόσωπα: Αθηνά Καρβουναράκη (Μεταφραστής)
ISBN: 978-960-218-465-3
ISBN (10ψήφιο): 960-218-465-5
Βάρος: 0.689 κιλά
Εκδότης: Κριτική
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

22.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Irving Fisher (1867-1947) είναι ένας από τους πρώτους αμερικανούς νεοκλασικούς οικονομολόγους με πρωτότυπη μαθηματική σκέψη. Οι πολυάριθμες δημοσιεύσεις του αποτελούν σημαντική συμβολή στη νεοκλασική μαρτζιναλιστική επανάσταση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις απόψεις του σχετικά με τη βαλρασιανή τιμή ισορροπίας και τα έργα του για τη θεωρία του κεφαλαίου και των επενδύσεων (1896, 1898, 1906, 1907, 1930), με τα οποία έκανε γνωστές στο ευρύτερο κοινό τις διαχρονικές απόψεις των οικονομολόγων της Αυστριακής Σχολής και εισήγαγε το διαχωρισμό "ροής" και "αποθέματος". Σε αυτόν oφείλεται η έννοια της ψευδαίσθησης του χρήματος, καθώς και η θεωρία για τον αποπληθωρισμό των χρεών, απηχήσεις της οποίας βρίσκουμε στο έργο των μετα-κεϋνσιανών οικονομολόγων. Καθηγητής του Γέιλ, υπήρξε εκκεντρική και ιδιόμορφη προσωπικότητα. Όταν το 1892 έγραψε μια πραγματεία για τη διακύμανση των τιμών, κατασκεύασε ένα εκπληκτικό μηχάνημα με αντλίες, τροχούς, μοχλούς και σωλήνες, με στόχο να εξηγήσει τη θεωρία του. Στην προσωπική του ζωή ήταν ένθερμος θιασώτης της υγιεινής διατροφής. Έγινε πλούσιος επινοώντας το ευρετήριο ονομάτων και διευθύνσεων που είναι σήμερα πασίγνωστο ως rolodex.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.