Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Επετηρίς Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών Η΄

Επετηρίς Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών Η΄
Το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών με απόφασή του αφιερώνει την παρούσα Η΄Επετηρίδα στον αείμνηστο πρόεδρο της εταιρείας, καθηγητή Αριστόξενο Σκιαδά, σαν ένα πρώτο πνευματικό μνημόσυνο, για τη μεγάλη προσφορά του στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών και γενικότερα στην επιστήμη και στη πνευματική ζωή του τόπου.

Στην επετηρίδα αυτή, που έγινε με επιμέλεια του καθηγητού κ. Γεωργίου Ροντογιάννη, περιλαμβάνει τρεις εργασίες του Πάνου Ροντογιάννη: "Το σεισμολόγιο της Λευκάδας από το 1471 μέχρι το 1971", "Ο πληθυσμός της Λευκάδας από το απώτερο παρελθόν μέχρι το 1991" και "Το ιστορικό της ιδρύσεως της δημόσιας βιβλιοθήκης και του μουσείου μεταβυζαντινής τέχνης της Λευκάδας". Ακόμα περιλαμβάνεται η εργασία του Δημητρίου Σκλαβενίτη με θέμα "Ο Τσαβαλάς Καρούσος και η προσφορά του στο νεοελληνικό θέατρο" και η εργασία της Λίας Παπαδάκη με θέμα "Τα ευρεθέντα της βιβλιοθήκης των Δελφών του Αγγέλου και της Εύας Σικελιανού". Στην παρούσα επετηρίδα περιλαμβάνεται επίσης εκτενές βιογραφικό σημείωμα του Αριστόξενου Σκιαδά και πλήρης κατάλογος των επιστημονικών του έργων, που έγραψε και επιμελήθηκε ο φίλος και συμμαθητής του Δημήτριος Σκλαβενίτης. [...]

(απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα του Μιχαήλ Μαμαλούκα)


Σημείωση: Στη μνήμη του Αριστόξενου Δ. Σκιαδάς (1932-1994)

24χ17 εκ., 406 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Αριθμός τόμου: 7
Ταξινόμιση DDC: 938.963 (Λευκάδα - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Γεώργιος Π. Ροντογιάννης (Επιμελητής)
ISBN: 978-960-7498-01-4
ISBN (10ψήφιο): 960-7498-01-1
Βάρος: 0.651 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 1995
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

13.60
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ροντογιάννης, Πάνος Γ.
Πάνος Γ. Ροντογιάννης (1911-1996). Γεννήθηκε στους Τσουκαλάδες Λευκάδας και σπούδασε φιλολογία στην Αθήνα. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Ιδρυτής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λευκάδας και της Συλλογής Εικόνων Μεταβυζαντινής Τέχνης. Δίδαξε εμπνευσμένα στη μέση εκπαίδευση, κατά τη μαρτυρία των μαθητών του (Κατερίνη, Λευκάδα, Ηγουμενίτσα, Αθήνα). Ερεύνησε με πάθος και αποτελεσματικότητα το παρελθόν της Λευκάδας και άφησε σπουδαίο ιστοριογραφικό έργο, που τον ανέδειξε ιστορικό της Λευκάδας. "Η χριστιανική τέχνη στη Λευκάδα" (1974), "Ιστορία της νήσου Λευκάδος" (1980, 1982), "Οι πρωτεύουσες της Λευκάδος" (1988), "Η εκπαίδευση στη Λευκάδα 1613-1950" (1994).

Ο Δημήτριος Χ. Σκλαβενίτης γεννήθηκε στη Λευκάδα και σπούδασε φιλολογία και ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Υπηρέτησε στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ως καθηγητής, γυμνασιάρχης, λυκειάρχης και σχολικός σύμβουλος. Υπήρξε μέλος της επιτροπής κρίσεως για τα βιβλία "Κείμενα νεοελληνικής λογοτεχνίας" για το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Δίδαξε νεοελληνική γλώσσα στα ΠΕΚ της Μυτιλήνης και της Χαλκίδας. Ως γραμματέας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων, για πολλά χρόνια είχε τη φροντίδα για την έκδοση των περιοδικών "Φιλολογική" και "Σεμινάριο". Ήταν συντονιστής της ομάδας εργασίας της Πανελλήνιας ΄Ενωσης Φιλολόγων για θέματα νεοελληνικής γλώσσας και γραμματείας και έλαβε μέρος στην πανελλήνια έρευνα που διεξήγαγε η ομάδα αυτή για τη διδασκαλία των κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας. Ήταν μέλος της επιστημονικής ομάδας σχεδιασμού και εφαρμογής του πειραματικού προγράμματος που κατάρτισε το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο με θέμα "Διακλαδική, διεπιστημονική προσέγγιση του αρχαίου ελληνικού κόσμου και πολιτισμού". Ως γραμματέας, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της "Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών", οργάνωσε συμπόσια και συνέδρια και έχει ως σήμερα την ευθύνη των εκδόσεων της Εταιρείας. ΄Εχει δημοσιεύσει διάφορα μικρά μελετήματα, βιογραφίες και βιβλιοπαρουσιάσεις σε φιλολογικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.