. το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τnv Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Η συνεργασία αυτή αρχίζει με έναν θαυμάσιο τρόπο: Την παγκόσμια πρώτη αναδρομική έκθεση του Νικρίτιν. ενός καλλιτέχνη που αποτέλεσε σταθμό στη"/> Φωτεινές σφαίρες - σκοτεινοί σταθμοί : CaptainBook.gr - Το πιο ενημερωμένο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.
Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Φωτεινές σφαίρες - σκοτεινοί σταθμοί
(Η τέχνη του Solomon Nikritin (1898-1965))

Φωτεινές σφαίρες - σκοτεινοί σταθμοί
Με τηv έκθεση "Φωτεινές Σφαίρες -Σκοτεινοί Σταθμοί Η τέχνη του Σολομών Νικρίτιν (1898-1965">. το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Tέχνης εγκαινιάζει τη συνεργασία του με τnv Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας. Η συνεργασία αυτή αρχίζει με έναν θαυμάσιο τρόπο: Την παγκόσμια πρώτη αναδρομική έκθεση του Νικρίτιν. ενός καλλιτέχνη που αποτέλεσε σταθμό στη λεγόμενη "νεώτερη γενιά της ρωσικής πρωτοπορίας" και συμμετείχε με ιδιαίτερη δημιουργική δραστηριότητα σε κινήματα όπως ο Ηλεκτρο-οργανισμός και ο Προβολισμός. Επειδή αυτά τα κινήματα δεν έχουν ακόμη μελετηθεί συστηματικά. δίνεται η ιδιαίτερη δυνατότητα και το ερέθισμα για μια σοβαρή επιστημονική έρευνα στα σχετικά ζητήματα.
Η μακρά παράδοση μελέτης της ρωσικής πρωτοπορίας από τηv Πινακοθήκη Τρετιακόφ και η συστηματική μελέτη που έχει αρχίσει το ΚΜΠ για αντίστοιχα θέματα χάρη στη συλλογή Kωστάκη, καθώς και το ίδιο το γεγονός ότι το ΚΜΣΤ έχει 234 έργα του Σολομών Νικρίτιν, όλα από τη Συλλογή Kωστάκη και αντίστοιχο αριθμό έχει η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, από τα οποία μεγάλο μέρος προέρχεται από τη Συλλογή Kωστάκη. διαμορφώνουν συνθήκες ώστε τα δύο αυτά Μουσεία να συμπράξουν για την διοργάνωση μιας ιδιαίτερα άρτιας επιστημονικής παρουσίασης. Με τηv υποστήριξη της διεθνούς επιστημονικής ομάδας που έχει αναλάβει τηv επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου η συνεργασία αυτή ολοκληρώνεται.
Το ενδιαφέρον που έχει ήδη εκδηλωθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και από το φιλότεχνο κοινό για τηv έκθεση αυτή είναι ενδεικτικό της σπουδαιότητας της έκθεσης αλλά και του κύρους που έχει κατακτήσει το Κ.Μ.Σ.Τ. με τη διοργάνωση σημαντικών ιστορικών εκθέσεων που προσφέρουν προτάσεις και λύσεις σε καίρια ζητήματα της ιστορίας της ευρωπαϊκής μοντέρνας και πρωτοποριακής τέχνης.
Χαιρετισμός του Προέδρου του Δ.Σ. του Κ.Μ.Σ. Τ.. Ομότιμου Καθηγητή Κ. Δημήτρη Α. Φατούρου


Σημείωση: Κατάλογος της έκθεσης που πραγματοποιήθηκε στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη, το διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος 2004 και στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιάκοφ στη Μόσχα το διάστημα Απρίλιος - Μάιος 2004.

30χ23 εκ., 484 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 750 (Ζωγραφική ), 750.092 (Ζωγράφοι), 700.074 (Τέχνη - Κατάλογοι)
Άλλα πρόσωπα: Ανδρέας Στάικος , Γλώσσημα & Wehrheim (Μεταφραστής) , Μιλτιάδης Μ. Παπανικολάου (Επιμελητής) , Γιάννης Μπόλης (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-87456-6-7
ISBN (10ψήφιο): 960-87456-6-7
Βάρος: 2.165 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
30.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.70
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Natalia Ι. Adaskina αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας με PhD στην Ιστορία της Τέχνης, είναι διευθύντρια στο Τμήμα Γραφικών Τεχνών στην Πινακοθήκη Tretiakov. Είναι ειδική στη ρωσική τέχνη και την καλλιτεχνική παιδεία του 20oύ αιώνα, με εξειδίκευση στο κίνημα της ρωσικής πρωτοπορίας τα χρόνια 1900-1930. Ενδιαφέρεται τόσο για τα γενικά προβλήματα της εξέλιξης της πρωτοπορίας όσο και για επιμέρους θέματα που αφορούν στους μεγάλους καλλιτέχνες της.

Ο John Ε. Bowlt είναι καθηγητής Σλαβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, όπου είναι επίσης διευθυντής του Ινστιτούτου της Σύγχρονης Ρωσικής Παιδείας. ΄Εχει διδάξει σε πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής και του εξωτερικού, έζησε στη Ρωσία για μεγάλο διάστημα και εξέδωσε πολλά βιβλία με θέμα τη σύγχρονη ρωσική τέχνη. ΄Εχει επίσης οργανώσει ή συνεργαστεί στην επιμέλεια πολλών εκθέσεων ρωσικής τέχνης τόσο σε ιδιωτικές γκαλερί όσο και σε κρατικά μουσεία. Τελευταία, συνδιοργάνωσε την έκθεση Αμαζόνες της Πρωτοπορίας στο Μουσείο Solomon R. Guggenheim της Ν.Υόρκης και σε άλλες πόλεις ( 1999- 2001).

Η Nicoletta Misler είναι καθηγήτρια σύγχρονης τέχνης της Ανατολικής Ευρώπης στο Instituto Universitario Orientale της Νάπολι στην Ιταλία. Το ακαδημαϊκό της ενδιαφέρον ποικίλλει από τη σύγχρονη ιταλική τέχνη ως τη ρωσική πρωτοπορία και έχει ευρύ συγγραφικό έργο τόσο για τους καλλιτέχνες όσο και τους κριτικούς αυτών των κινημάτων. Σπούδασε και δίδαξε στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Αμερική και ήταν υπότροφος στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας όπου διεξήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της έρευνάς της. Τελευταία επιμελήθηκε την έκθεση Αρχικά ήταν το σώμα στο Acquario Romano της Ρώμης και στο Μουσείο Bakrushin της Μόσχας (1999-2000).

Ο Μιλτιάδης Παπανικολάου σπούδασε Νεοελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. Με υποτροφία του IΚΥ συνέχισε τις σπουδές του στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Alexander von Humboldt και έχει ασχοληθεί με την ελληνική και ευρωπαϊκή τέχνη του 190υ και του 200ύ αιώνα. Οργάνωσε πολλές εκθέσεις. Είναι καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ. και διευθυντής του Κ.Μ.Σ.Τ.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.