Πιάσε με, αν μπορείς...
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Πιάσε με, αν μπορείς...

Η παιδική ηλικία και οι αναπαραστάσεις της στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο

Συλλογικό έργο

15.90€ -10% 14.31€

Η διοργάνωση ενός συνεδρίου με θέμα τις αναπαραστάσεις της παιδικής ηλικίας στον ελληνικό κινηματογράφο - παλαιότερο και σύγχρονο - στοχεύει καταρχήν στην ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα σε ειδικούς των κοινωνικών επιστημών, που έχουν εγγράψει τη διάσταση της παιδικής ηλικίας στα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους - κοινωνιολόγους, ψυχολόγους, ιστορικούς, παιδαγωγούς, θεωρητικούς της λογοτεχνίας - από τη μία μεριά, και τους θεωρητικούς του κινηματογράφου και τους δημιουργούς από την άλλη. Η ανάδειξη της παιδικής ηλικίας ως ιδιαίτερου θέματος στην κινηματογραφική παραγωγή των ετών 1950 - 1960, καθώς και ο αναστοχασμός πάνω στην εμπειρία του να είναι κανείς παιδί, θέμα που επανέρχεται στη σύγχρονη κινηματογραφική δημιουργία περίπου από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, προσφέρουν τη βάση σε μια απόπειρα να προσεγγιστούν οι αναπαραστάσεις που κατασκευάζει και αναπαράγει ο κινηματογράφος για την παιδική ηλικία, σύγχρονη και προγενέστερη. Παράλληλα, η ανάπτυξη των σπουδών για την παιδική ηλικία (childhood studies), ένα διεπιστημονικό πεδίο γνώσης με πρόσφατη ανάπτυξη, συμβάλλει, με τα αναλυτικά εργαλεία που επεξεργάζεται, στη αποδόμηση των παγιωμένων αντιλήψεων για την παιδική ηλικία καθώς και στην κατανόηση της διαδικασίας κατασκευής, μέσα από το λόγο και την εικόνα, των διαφορετικών εκδοχών γι’ αυτήν.


[Απόσπασμα από το κείμενο της εισαγωγής της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευαγγελία Κούρτη (Εισηγητής)

Η Ευαγγελία Κούρτη σπούδασε ψυχολογία και κοινωνιολογία στη Γαλλία και είναι διδάκτορας ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Paris X-Nanterre. Είναι επίκουρη καθηγήτρια κοινωνικής ψυχολογίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται σε θέματα γλώσσας, διαπροσωπικής επικοινωνίας και μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Τασούλα Βερβενιώτη (Εισηγητής)

Η Τασούλα Βερβενιώτη δουλεύει στην εκπαίδευση και είναι ιστορικός. Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία των δεκαετιών 1940 και 1950. Έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Μια από τις τελευταίες της δουλείες αφορά τον ελληνικό εμφύλιο: "Charity and Nationalism", στο Paola Bacchetta and Margaret Power (επιμ.) "Right-Wing Women: From Conservatives to Eχtremists Around the World" Routledge, Νέα Υόρκη και Λονδίνο 2002.

Δήμητρα Μακρυνιώτη (Εισηγητής)

Η Δήμητρα Μακρυνιώτη είναι καθηγήτρια κοινωνιολογίας στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Αθηνά Καρτάλου (Εισηγητής)

Η Αθηνά Καρτάλου σπούδασε Φιλολογία στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με ειδίκευση στη Γλωσσολογία, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Leeds (Μ. Βρετανία) και είναι διδάκτορας Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου (τίτλος διδακτορικής διατριβής: "Το ανεκπλήρωτο είδος: οι ταινίες κοινωνικής καταγγελίας της Φίνος Φιλμ"). Είναι σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στο χώρο τσο κινηματογράφου και των οπτικοακουστικών μέσων και τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα, για τα οποία αρθρογραφεί και στον Τύπο. αφορούν τον κινηματογράφο -ελληνικό και μη-, την τηλεόραση και ευρύτερα την επικοινωνία.

Άννα Λυδάκη

Άννα Λυδάκη (Εισηγητής)

Η Άννα Λυδάκη γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε παιδαγωγικά στο Ηράκλειο και στην Αθήνα και κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Υπέβαλε τη διδακτορική της διατριβή στην κοινωνική λαογραφία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΠΤΔΕ). Σήμερα είναι επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου διδάσκει ποιοτικές μεθόδους κοινωνικής έρευνας και κοινωνική λαογραφία. Έχει γράψει τα βιβλία: "Μπαλαμέ και Ρομά: οι τσιγγάνοι των Άνω Λιοσίων", Αθήνα 1997, "Οι τσιγγάνοι στην πόλη: μεγαλώνοντας στην Αγία Βαρβάρα", Αθήνα 1998, "Ποιοτικές μέθοδοι της κοινωνικής έρευνας", Αθήνα 2001, "Μέσα από την κάμερα. Κινηματογράφος και κοινωνική πραγματικότητα", Αθήνα 2009, 2012. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε συλλογικούς τόμους, περιοδικά και εφημερίδες. Τα βιβλία της για τους Τσιγγάνους έχουν μεταφραστεί στα ουγγρικά.

Αναστασία Οικονομίδου (Εισηγητής)


Ιωάννα Αθανασάτου

Ιωάννα Αθανασάτου (Εισηγητής)

Η Γιάννα Αθανασάτου γεννήθηκε στη Ραφήνα το 1959. Οι σπουδές της στα νομικά ολοκληρώθηκαν το 1981 στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και στη συνέχεια ξεκίνησε έναν κύκλο σπουδών σκηνοθεσίας του κινηματογράφου στη Σχολή Σταυράκου (1981-1983) και μεταπτυχιακή υποτροφία στον τομέα Επικοινωνίας του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθήνας (1987-1992). Στο διάστημα αυτό ασχολήθηκε συστηματικά με την έρευνα, τη μελέτη και τη φροντιστηριακή διδασκαλία θεμάτων πολιτικής ανάλυσης και πολιτισμού, με έμφαση στον ελληνικό κινηματογράφο, δουλεύοντας παράλληλα σαν δικηγόρος. Το 1995 παρέμεινε σαν επισκέπτρια επιστήμων στο Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πολιτιεακού Πανεπιστημίου του Ohio. Το 1999 ολοκλήρωσε τη συγγραφή της μελέτης της για τον ελληνικό μεταπολεμικό κινηματογράφο και τη σχέση του με όψεις της μετεμφυλιακής ιδεολογίας. Εργάσθηκε στο Ελληνικό Γραφείο του προγράμματος Media της ευρωπαϊκής ένωσης για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής παραγωγής. Το 2000, κ.έ., δίδαξε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης το μάθημα "Κινηματογράφος και πολιτική κουλτούρα". Σήμερα διδάσκει ιστορία κινηματογράφου στο Τμήμα Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και είναι επιστημονική συνεργάτις του Προγράμματος Φύλου και Ισότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Βασιλική Θεοδώρου (Εισηγητής)


Τέσσα Δουλκέρη

Τέσσα Δουλκέρη (Εισηγητής)

Η Αναστάζια - Τέσσα Δουλκέρη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και ζει μεταξύ Θεσσαλονίκης και Αθήνας. Είναι καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Έχει πτυχίο νομικής, μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου από το ΑΠΘ, μεταπτυχιακό δίπλωμα Κοινωνιολογίας από το Πανεπιστήμιο Paris I-Sorbonne και διδακτορικό δίπλωμα Επιστήμης της Πληροφόρησης-Επικοινωνίας από το Πανεπιστήμιο Paris II - Pantheon-Sorbonne. Έκανε πρακτική άσκηση στην Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο και στη Γαλλική Τηλεόραση (Πρώτο Κανάλι) στο Παρίσι. Εργάστηκε ως δικηγόρος και ειδικός επιστήμων για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και για θέματα Ισότητας στη Γενική Γραμματεία Ισότητας. Δίδαξε ως ειδική επιστήμων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΑΠΘ, καθώς και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες για θέματα της ειδικότητας της στο πλαίσιο ανταλλαγών διδασκόντων του προγράμματος "Socrates". Έχει γράψει επιστημονικά βιβλία, τρεις νουβέλλες και τρία θεατρικά έργα και έχει επιμεληθεί συλλογικούς τόμους. Επίσης, έχει σκηνοθετήσει πέντε ντοκιμαντέρ.

Αλεξάνδρα Κορωναίου (Εισηγητής)

Η Αλεξάνδρα Κορωναίου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη Σορβόννη Paris V-Rene Descartes. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία Νέοι και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, β΄ έκδ. 1995 [1992], Κοινωνιολογία του Ελεύθερου Χρόνου, Νήσος, 1996, Εκπαιδεύοντας εκτός Σχολείου, Μεταίχμιο, 2001, καθώς και άρθρα σχετικά με την εργασία, τον ελεύθερο χρόνο και τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας. Από το 1990 μέχρι το 1998 δίδαξε στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αντικείμενο έρευνας την "Κοινωνιολογία του ελεύθερου χρόνου και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας".

Μαρία Μουμουλίδου (Εισηγητής)

Η Μαρία Μουμουλίδου είναι Λέκτορας της Σύγχρονης Διδακτικής στην Προσχολική Εκπαίδευση, στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μανόλης Αρκολάκης (Εισηγητής)


Κατερίνα Κόλλια (Εισηγητής)


Αναστασία Οικονομίδου (Επιμέλεια)


Βάσω Θεοδώρου (Επιμέλεια)


Μαρία Μουμουλίδου (Επιμέλεια)

Η Μαρία Μουμουλίδου είναι Λέκτορας της Σύγχρονης Διδακτικής στην Προσχολική Εκπαίδευση, στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
299
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.55 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση