Ασφάλεια και πειρατεία στην ανοιχτή θάλασσα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ασφάλεια και πειρατεία στην ανοιχτή θάλασσα

Η σύγχρονη νομική προσέγγιση μέσα από τη σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ (1982) για το δίκαιο της θάλασσας

Συλλογικό έργο

Στέλιος Ε. Περράκης

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

17.57€ -27% 12.83€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789600804164

  • Κατηγορίες:

    Νομική

  • Έτος κυκλοφορίας

    2007

  • Εκδότης

    Σιδέρης Ι.

Η ασφάλεια στη θάλασσα, με δεδομένη την απεραντοσύνη της σε σχέση με την επιφάνεια του πλανήτη, αποτέλεσε ανέκαθεν σημείο διαδήλωσης αποτελεσματικής θεσμικά συναίνεσης των κρατών της διεθνούς κοινότητας. Η συναίνεση αυτή αποτυπώθηκε διαχρονικά σε όλα τα διεθνή κείμενα που αφορούν στην κωδικοποίηση βασικών αρχών του δικαίου της θάλασσας, με κορυφαία τη σύμβαση των Η.Ε. για την ανοιχτή θάλασσα του 1958 αλλά και τη σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ (1982), για το δίκαιο της θάλασσας. Η εφαρμογή των κανόνων αυτών επαφίεται στη βούληση των κρατών, η οποία, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα της καταπολέμησης της πειρατείας, θεωρείται δεδομένη. Εντούτοις, μια διεθνής στρατηγική η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί στο πλαίσιο ενός αποτελεσματικού, ειδικού διεθνούς δικτύου συνεργασίας αντιμετώπισης της πειρατείας υπό την εποπτεία και το συντονισμό των Η.Ε., είναι σίγουρο ότι θα επέφερε σημαντικότερα, από ότι μέχρι σήμερα, αποτελέσματα, προς όφελος όλων.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ε. Περράκης

Στέλιος Ε. Περράκης (Συγγραφέας)

Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας (Συγγραφέας)

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l΄Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριάνθη Κλάδη - Ευσταθοπούλου (Συγγραφέας)

Η Μαριάνθη Κλάδη - Ευσταθοπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε, με υποτροφία του ΙΚΥ, πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Το 1977 παρακολούθησε μαθήματα της Β΄ περιόδου της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης. Το 1993 αναγορεύτηκε, με άριστα, διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Παν/μίου, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "Η Αιγιαλίτιδα Ζώνη: Το νομικό καθεστώς και οι θεωρίες των ορίων", υπό την εποπτεία του καθηγητή Χρ. Ροζάκη. Στο διάστημα της έρευνας για τη διδακτορία, παρακολούθησε μία σειρά σεμιναριακών μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Νομικό Τμήμα του πανεπιστημίου Mottingham. Από το 1976 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, Διπλωματικό και Προξενικό Δίκαιο, Διεθνές Δίκαιο της Ανάπτυξης, Δίκαιο του Αέρα και του Διαστήματος), αρχικά ως επιστημονική βοηθός και από το 1998 ως λέκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει επίσης, στο Πολιτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996-1997). Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις της σε ερευνητικά προγράμματα, συλλογικές έρευνες και συνέδρια στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Είναι μέλος σε επιστημονικές εταιρίες και ερευνητικά κέντρα. Έχει συγγράψει πολλά άρθρα και μελέτες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα

Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα (Συγγραφέας)

Η Μαρία-Ντανιέλλα Μαρούδα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου, Παντείου Πανεπιστημίου, Δικηγόρος ΔΣΑ, Αναπλ. Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, Μέλος Εφορειών Κοινωνικής Πρόνοιας και Διεθνών Σχέσεων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μέλος της Διεθνούς Επιτροπής του Διαγωνισμού Ανθρωπιστικού Δικαίου Jean Pictet (www.concourspictet.org). Σπούδασε νομικά στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κι έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διετέλεσε αξιωματούχος προστασίας (protection delegate) της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Σρι Λάνκα (1997-1999), κι έχει συμμετάσχει σε αποστολές διεθνούς επιτήρησης εκλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών του ΟΑΣΕ και του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών σε Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη (1996-1997). Κυριότερα έργα της: "IHL Implementation in Greece, ΕΚΕΚΔΑΑΔ", Όστρια, 2015 (έρευνα με τους Ερευνητές του ΕΚΕΚΔΑΑ, Δ Σ. Κύρκο, Β. Σαράντη), "Περί του ανθρωπιστικού χώρου στον 21ο αιώνα: Ανάδυση και εξέλιξη για μια αποτελεσματική και νόμιμη ανθρωπιστική δράση", Εκδ. Ι. Σιδέρης, 2012, "Η διεθνής ευθύνη για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Η κρατική και ατομική ευθύνη σε κίνηση", Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2006, "Το διεθνές ποινικό δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία και η εξέλιξη του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2001, "Μελέτη εφαρμογής και διάδοσης του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Ελλάδα", Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, 2000.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Χαράλαμπος Πλατιάς

Χαράλαμπος Πλατιάς (Συγγραφέας)

Ο Χαράλαμπος Πλατιάς είναι πολιτικός επιστήμονας, διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Βόννης. Εργάζεται από το 2003 στη Γενική Γραμματεία Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής & Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, ως μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού, κυρίως για ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα και από το 2014 προΐσταται του Τμήματος Λιμενικής Πολιτικής στην ομώνυμη Διεύθυνση. Παράλληλα, συμμετέχει στη διδασκαλία του Προπτυχιακού και Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών και έχει επίσης συμμετάσχει στη διδασκαλία του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Ναυτιλίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευρωπαϊκή διακυβέρνηση, και, ειδικότερα, στην πολιτική περιβάλλοντος, την περιφερειακή πολιτική, και την πολιτική μεταφορών, όπως επίσης στη διεθνή πολιτική για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Έχει δημοσιεύσει δύο βιβλία, το πρώτο για την ευρωπαϊκή περιφερειακή πολιτική στην περίπτωση της Ελλάδας και το δεύτερο, μαζί με τον Καθηγητή Γρηγόρη Ι. Τσάλτα, για την πολιτική της ΕΕ για το περιβάλλον, καθώς και πολλά επιστημονικά άρθρα, κυρίως σε θέματα που άπτονται της ευρωπαϊκής και διεθνούς περιβαλλοντικής πολιτικής και διακυβέρνησης και της πολιτικής μεταφορών της ΕΕ, αλλά, επίσης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αφρική και την θαλάσσια πειρατεία. Έχει συμμετάσχει σε επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες κ.λπ. για τα παραπάνω θέματα και, ως έμπειρος ερευνητής ή συντονιστής, σε διάφορα ερευνητικά έργα στο πεδίο του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα αναφορικά με την ευρωπαϊκή πολιτική περιβάλλοντος. Είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚΕΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου και, με αυτή την ιδιότητα, έχει συμμετάσχει στο σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων και στο συντονισμό δράσεων του Κέντρου. Έχει διατελέσει διαλέκτης στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, σε θέματα θεσμών και πολιτικών της ΕΕ. Συμμετέχει, ως μέλος, στην Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου & Διεθνών Σχέσεων, όπως και σε άλλες επιστημονικές εταιρείες και σωματεία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Νικόλαος Τσοκανάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέλιος Ε. Περράκης

Στέλιος Ε. Περράκης (Επιμέλεια)

Ο Στέλιος Περράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Διδάσκει, διεθνές δίκαιο, διεθνή προστασία δικαιωμάτων του ανθρώπου, ειρηνική διευθέτηση διεθνών διαφορών κ.ά. στο προπτυχιακό και μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Είναι υπεύθυνος του τομέα πολιτικών δικαιωμάτων του ανθρώπου και διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων.

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας

Γρηγόρης Ι. Τσάλτας (Επιμέλεια)

Ο Γρηγόρης Ι. Τσάλτας γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε. Μετεκπαιδεύτηκε στη Γαλλία. Το 1978 ανακηρύχθηκε διδάκτορας με το βαθμό άριστα, με θέμα διδακτορικής διατριβής: "La Grece et le droit de la mer", υπό την εποπτεία του καθηγητή και ακαδημαϊκού Rene Jean Dupuy. Το 1982 εξελέγη επιμελητής στην έδρα Διεθνούς Δικαίου στην Πάντειο Α.Σ.Π.Ε., το 1986 επίκουρος καθηγητής και το 1996 αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε πολλά ξένα πανεπιστήμια. Κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αναπτυξιακών και Περιβαλλοντικών Μελετών, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης του Παντείου Παν/μίου, Αντιπρόεδρος της Association Internationale du Droit de l΄Urbanisme. Ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων. Είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων και άρθρων στο χώρο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης, που κυκλοφορούν στην ελληνική, γαλλική και αγγλική γλώσσα.

Πάντειο Πανεπιστήμιο. Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (Φορέας)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
134
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.294 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση