Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Ρήσος
Συγγραφέας:   Ευριπίδης


Ρήσος
Η προετοιμασία της ερμηνευτικής έκδοσης του Ρήσου υπήρξε η κύρια ερευνητική μου ενασχόληση στο Κέντρο Ερεύνης της ΄Ελληνικης και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών τα τελευταία δέκα σχεδόν χρόνια. Ξεκίνησα την εργασία μου στις αρχές του 1995 έχοντας τη γενική εντύπωση ότι αυτή ή σύντομη τραγωδία, εκτάσεως μόλις 996 στίχων, ή όποία διασώθηκε μεταξύ των έργων του Ευριπίδη, δεν πρέπει, να είχε συγγράφει από τον νεότερο τραγικό ποιητή.
Στη διάρκεια των πρώτων δύο χρόνων μετέφρασα το αρχαίο κείμενο, συγκέντρωσα τη βασική βιβλιογραφία και άρχισα να καταγράφω τα προβλήματα του Ρήσου ως προς το θέμα κυρίως της πατρότητάς του, ασχολούμενος, εκτός των άλλων, και με τα προβλήματα κριτικής του αρχαίου κειμένου. Η πεποίθηση άρχισε βαθμιαία να εδραιώνεται μέσα μου: ή τόσο ξεχωριστή αυτή τραγωδία -από άποψη θέματος, πηγών , χαρακτήρων, τραγικού αισθήματος- δεν άνηκε στον Ευριπίδη, αλλά σε κάποιον άλλον, προικισμένο οπωσδήποτε, τραγικό ποιητή του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο ποιητής αυτός πρέπει να γνώριζε άριστα τα έργα -και κατά πάσα πιθανότητα περισσότερα από όσα μας έχουν διασωθεί των τριών μεγάλων τραγικών ποιητών του 5ου π.Χ. αιώνα, και να ήταν επίσης εξοικειωμένος με τα ομηρικά έπη και την αρχαία κωμωδία.
Δυστυχώς, κατά την επόμενη πενταετία (1997-2001), ποικίλα διοικητικά καθήκοντα που σχετίζονταν με την αναδιοργάνωση του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας και της πλούσιας Βιβλιοθήκης του, αλλά και με την έκδοση από το Κέντρο βιβλίων, των οποίων την επιμέλεια είχα εξολοκλήρου επωμισθεί, λόγω της τότε ισχνής παρουσίας ερευνητικού προσωπικού, ανέκοψαν την ομαλή πορεία της επιστημονικής μου εργασίας.
Επανήλθα στον "Ρήσο", με αποκλειστική πλέον απασχόληση, κατά τα έτη 2002-2003, και αφού, εν τω μεταξύ είχαν συμπληρωθεί συνολικά έξι θέσεις ερευνητών του Κέντρου μας, με αποτέλεσμα ήδη από τον Οκτώβριο του 2003 να έχω ολοκληρώσει τη συγγραφή του τελικού κειμένου. Κάποιες μικρές τροποποιήσεις έγιναν κατά τους επόμενους τέσσερις μήνες και από τις αρχές Μαρτίου του 2004 ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημοσίευση του βιβλίου. [...]

(Αθανάσιος Δημ. Στεφανής, απόσπασμα από τον πρόλογο)


Σημείωση: Δημοσίευμα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εισαγωγή, σχόλια: Αθανάσιος Δ. Στεφανής.

24χ17 εκ., 243 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Α. Μανούση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 882 (Ελληνικό δράμα (Τραγωδία) - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Αθανάσιος Δ. Στεφανής (Μεταφραστής) , Αθανάσιος Δ. Στεφανής (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-404-058-2
ISBN (10ψήφιο): 960-404-058-8
Βάρος: 0.54 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2004
Γράψε τη δική σου κριτική
12.78
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.37
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ευριπίδης
Ο Ευρυπίδης (480-406 π.Χ.) καταγόταν από τον Αθηναϊκό δήμο της Φλύας. Παρακολούθησε τις διδασκαλίες του Αναξαγόρα, του Πρόδικου και του Πρωταγόρα, και συνδέθηκε φιλικά με τον Σωκράτη. Για πρώτη φορά πήρε μέρος σε δραματικό αγώνα το 455 π.Χ., και από τότε δίδασκε τακτικά μέχρι τον θάνατό του. Άνθρωπος μάλλον εσωστρεφής και αυστηρός, δεν ευτύχησε στην προσωπική ζωή του. Κατά τα τελευταία χρόνια του εγκαταστάθηκε στη Μακεδονία, προσκαλεσμένος από τον βασιλιά Αρχέλαο, και εκεί πέθανε. Στο έργο του αντικατοπτρίζεται το κλίμα της εποχής, με την έντονη επίδραση της σοφιστικής, την αμφισβήτηση και την αναζήτηση των θείων και των ανθρώπινων. Ο Ευριπίδης, ο από σκηνής φιλόσοφος, απεικόνισε την τραγικότητα των εσωτερικών συγκρούσεων και απέδωσε μοναδικά την ποικιλία των ψυχικών παθών και τις διακυμάνσεις της συνείδησης. Οι νεωτερισμοί του, στη μορφή των έργων του και στις ιδέες που εξέφρασε, τον έκαναν συχνά στόχο επιθέσεων. Σώζονται δεκαεννέα δράματά του πλήρη και πολλά άλλα αποσπασματικά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.