Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: Φιλοσοφία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Επετηρίς του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Φιλοσοφίας: Φιλοσοφία

Αφιέρωμα στον Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλο

Συλλογικό έργο

Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος

Σπύρος Ι. Ράγκος

31.95€ -10% 28.76€
Περιέχονται τα κείμενα: - Κ. Δεσποτόπουλος: "Ιωάννης Θεοδωρακόπουλος (1900-1981)" - Ε. Μουτσόπουλος: "Ο Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλος και ο σύγχρονος ελληνικός στοχασμός" - Κ. Παπαλεξίου: "Το Απολλώνειο και το Διονυσιακό στη γραφή του Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλου" - Σ. Σπέντζας: "Οι προβλέψεις του Ι. Θεοδωρόπουλου (1975) για την "τεχνική" και η σημερινή απειλητική πραγματικότητα" - Μ. Καράσης: "Παναγιώτης Κανελλόπουλος - Κωνσταντίνος Τσάτσος. Συγκλίσεις και αποκλίσεις." - Γκ. Μαγγίνη: "Για μια φαινομενολογία του τραγικού" - Th. Kessidis: "On the problem of the "Greek Wonder"" - Σ. Ράγκος: "Η εκστατική στιγμή του "Εξαίφνης"" - Γ. Αποστολόπουλος: "Ο πλατωνικός μύθος του σπηλαίου και η πορεία προς την αλήθεια" - P. Ferreira da Cunha: ""Politeia and Paideia". Reminiscences of Western Political Thought in a Reading of Plato΄s "Politeia"" - Α. Πρωτοπαπάς: "Ο "Φαίδρος" και η γνωσιολογία του ρομαντισμού" - R. Croitoru: "La dualite de l΄ame dans le "Timee"" - C. Stepina: "Die Begriffe "Praxis" und "Poiesis" bei Aristoteles. Zum Verstandnis von Geistiger und Korperlicher Arbeit in der Antiken Philosophie" - F. Filippi: "The Aristotelian "De anima" and Man as "thinking on thinking"" - H. El Khouly: "Οι διατάξεις της "Πολιτείας" κατά τον Ζήνωνα τον Κιτιέα" - Α. Ζούμπος: "Η σκοπιμότης εν τη εννοία του "ωραίου" παρά Κικέρωνι (De Oratore, III, 46,180)" - Α. Ζούμπος: "Καντιανά στοιχεία εν ταις κρίσεσι: "Credo quia absurdum est" και "credo ut intelligam"" - Π. Καζολέα - Ταβουλάρη: "L΄ ame entre la metaphysique et l΄empirisme dans quelques oeuvres de la periode des Lumieres en Grece" - Y. Prelorentzos: "Bergson est-il durkheimien dans "Les deux sources de la morale et de la religion?" - C. Marcondes Cesar: "Krisis et Kairos chez Evanghelos Moutsopoulos" - Μ. Γαλενιάνος: "Η υστεροφημία ως ένδειξη ύπαρξης μεταθανάτιας ζωής" - St. Tzitzis: "La personne comme depassement de la nature" - Χ. Φίλη: "Αρχαία ελληνική φιλοσοφία και "Τα παράδοξα του απείρου"" - Ι. Δελλής: "Σχέση σώματος και ψυχής στα αποσπάσματα του Δημοκρίτου: Ένας αμφίβολος δυϊσμός" - J.-M. Gabaude: "Edute critique sur l΄axiologie de E. Moutsopoulos"

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος

Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στη Σμύρνη στις 8 Φεβρουαρίου 1913. Mε την καταστροφή, αυτός και η οικογένειά του εγκαταστάθηκαν τελικά στην Aθήνα. Aποφοίτησε από το Πρώτο Γυμνάσιο Aθηνών με βαθμό ακέραιο άριστα. Περάτωσε τις πανεπιστημιακές σπουδές του εργαζόμενος. H διδακτορική διατριβή του εγκρίθηκε με βαθμό άριστα παμψηφεί. Δίδαξε φιλοσοφία του δικαίου είτε φιλοσοφία γενικά στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, στο Πανεπιστήμιο Nancy της Γαλλίας και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Aθηνών. Ήταν ξένος εταίρος της Pουμανικής Aκαδημίας και της Aκαδημίας της Mασσαλίας. Διετέλεσε δύο φορές Yπουργός Παιδείας, το 1989 στην Kυβέρνηση Γρίβα και το 1990 στην Kυβέρνηση Zολώτα. Είχε τιμηθεί με ανώτερες διακρίσεις από τους Προέδρους της Δημοκρατίας Eλλάδος, Γαλλίας και Iταλίας. Πρόεδρος της Aκαδημίας (1993). Συγγραφέας 32 βιβλίων με θέματα φιλοσοφίας, φιλολογίας, ιστορίας και πολιτικής. Kορυφαίο από αυτά είναι η "Φιλοσοφία του Δικαίου", όπου αναπτύσσεται ο κλάδος της φιλοσοφίας πραξιολογία και με βάθρο αυτή θεμελιώνεται και αναδιαρθρώνεται το σύστημα του δικαίου. Eξαίρετα είναι και τά έργα του για τον Πλάτωνα και τον Aριστοτέλη, καθώς και όσα πραγματεύονται σύγχρονα μείζονα προβλήματα, σχετικά με τους κινδύνους για την επιβίωση του ελληνικού έθνους ή και της ανθρωπότητας, όπως τα "Eλληνικά" (1998), "Eπίμαχοι θεσμοί και άλλα θέματα" (1987). Έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, στις 7 Φεβρουαρίου 2016, μία ημέρα πριν κλείσει τα 103 του χρόνια.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σπύρος Ι. Ράγκος (Συγγραφέας)

Ο Σ. Ι. Ράγκος, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Cambridge, είναι Αναπληρωτής Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο παρελθόν έχει διατελέσει υπότροφος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Princeton και επιστημονικός συνεργάτης του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Ασχολείται ερευνητικά με την αρχαία θρησκεία, την αρχαία φιλοσοφία της θρησκείας και την αρχαία μεταφυσική. Έχει δημοσιεύσει άρθρα και εκτενείς μελέτες σχετικά με την αριστοτελική μεταφυσική, τη φιλοσοφία του Εμπεδοκλή, τον Πάπυρο του Δερβενίου, και τον Πρόκλο.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Θεοχάρης Χ. Κεσσίδης

Θεοχάρης Χ. Κεσσίδης (Συγγραφέας)

Ο Θεοχάρης Κεσσίδης γεννήθηκε το 1920 στο χωριό Σάντα της περιοχής Τσάλκας της πρώην ΣΣΔ της Γεωργίας. Το 1946 τελείωσε τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου "Μ. Β. Λομονόσοφ" της Μόσχας, το 1949 τις προδιδακτορικές (ασπιραντούρα) σπουδές και το 1950 υποστήριξε τη διατριβή για υποψήφιος διδάκτορας με θέμα: "Η φιλοσοφία του Ηρακλείτου Εφέσιου". Το 1968 υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή με θέμα: "Η πρώιμη αρχαιοελληνική φιλοσοφία απέναντι στο μύθο, την τέχνη και τη θρησκεία". Το 1969 εξελέξη καθηγητής. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο "Μ. Β. Λομονόσοφ" της Μόσχας, στο Κρατικό Ινστιτούτο Καλών Τεχνών "Β. Ι. Σούρικοφ" της Μόσχας, στο Κρατικό Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Ξένων Γλωσσών "Μόρις Τορέζ" της Μόσχας κ.α. Ο τομέας των επιστημονικών ενδιαφερόντων είναι: αρχαιοελληνική φιλοσοφία και σοβιετολογία, προβλήματα γενετικής του ανθρώπου και εθνολογικά προβλήματα. Από το 1970 μέχρι το 1992 εργάστηκε ως καθηγητής, ανώτερος επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Φιλοσοφίας της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ, νυν Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Ερευνών της Μόσχας, τακτικό μέλος της Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Επιστημών της Αγίας Πετρούπολης και από το 1987 αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια. Πάνω από 150 επιστημονικές εργασίες του εκδόθηκαν στα ελληνικά, γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, σλοβακικά, τσέχικα, ρουμάνικα, ισπανικά, πορτογαλικά, γεωργιανά, εσθονικά, ουκρανικά, πολωνικά και ρώσικα (πάνω από 300). Τον Ιούλιο του 2002, του απενεμήθη ο "Χρυσός Σταυρός Τιμής" από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, με την ευκαιρία της 28ης επετείου αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαριάνος Δ. Καράσης (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κερασένια Σ. Παπαλεξίου (Συγγραφέας)

Η Κερασένια Παπαλεξίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του A.Π.Θ., όπου έλαβε υποτροφία για την επίδοσή της κατά το τρίτο έτος σπουδών από το Ι.Κ.Υ.. Έλαβε με άριστα τόσο το μεταπτυχιακό της δίπλωμα (1998) όσο και το διδακτορικό της δίπλωμα (2006) από τον Τομέα Φιλοσοφίας Α.Π.Θ.. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, οντολογία, μεταφυσική, γνωσιολογία, πολιτική φιλοσοφία, φιλοσοφία της παιδείας. Έχει διδάξει Φιλοσοφία (αυτόνομη πανεπιστημιακή διδασκαλία): στη Φιλοσοφική Σχολή Α.Π.Θ., στον Τομέα Φιλοσοφίας, στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας, Δ.Π.Θ., στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, ΠΑ.ΜΑΚ.. Δίδαξε επίσης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής (Ηθική) και στην Ακαδημία Πλάτωνα. Συμμετέχει με εισηγήσεις σε διεθνή και παγκόσμια συνέδρια. Έχει συγγράψει και εκδώσει δυο μονογραφίες (Μικρά Πλατωνικά, 2009 και Πλάτων, Θεαίτητος, εισαγωγή, μετάφραση, σχόλια, 2015). Έχει δημοσιεύσει 20 μελέτες - άρθρα σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετείχε επίσης σε εκπαιδευτικά προγράμματα της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ. με θέματα: "Προσέγγιση ιστορικών πηγών και ταξινόμηση - αξιοποίηση αρχειακού υλικού για την ολοκλήρωση του ιστορικού αρχείου νεοελληνικής εκπαίδευσης", και "Μηχανοργάνωση Ιστορικών Αρχείων και ηλεκτρονική επεξεργασία αρχειακού υλικού". Είναι μέλος της Ελληνικής Φιλοσοφικής Εταιρείας, του Κέντρου Ερευνών πάνω στο Φαντασιακό, της Ελληνικής Εταιρείας Ηθικής, της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας (InternationalAssociationforGreekPhilosophy), Μembership of International Political ScienceAssociation (IPSA), του Συλλόγου αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ., "Φιλόλογος".
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γκόλφω Μαγγίνη

Γκόλφω Μαγγίνη (Συγγραφέας)

Η Γκόλφω Μαγγίνη είναι καθηγήτρια φιλοσοφίας στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστηµίου Ιωαννίνων. Σπούδασε φιλοσοφία στα Πανεπιστήµια Αθηνών, Παρισίων IV και XII καθώς και στο SUNY at Stony Brook. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη νεότερη και σύγχρονη φιλοσοφία, τη φαινοµενολογία, τη φιλοσοφία της τεχνολογίας και τη σύγχρονη πρακτική φιλοσοφία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σάββας Π. Σπέντζας (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευάγγελος Μουτσόπουλος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτα Καζολέα - Ταβουλάρη (Συγγραφέας)

Η Παναγιώτα Καζολέα-Ταβουλάρη γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία και Ιστορία-Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Έχει εκδώσει το βιβλίο "Η ιστορία της ψυχολογίας στην Ελλάδα 1830-1987". Άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις της είναι "Analyse semiologique du message publicitaire", "Tomas Kuhn, Η δομή των επιστημονικών επαναστάσεων", "Άσυλο φρενοβλαβών Σύρου", "Ψυχολογία και ευγονική στην Ελλάδα", "Φιλοσοφία και ψυχολογία, μεθοδολογικά προβλήματα οριοθέτησης του αντικειμένου έρευνας", "Φιλοσοφία και Νεοελληνική Εκπαίδευση - 19ος αιώνας", "Διδακτική και ψυχοπαιδαγωγικές καινοτομίες στο Πειραματικό Σχολείο Αθηνών", "Η συμβολή του Σωκράτη στην ψυχοθεραπεία και η διεθνής της αναγνώριση", "Η έννοια του ηθικού αγώνα στο ηθικοθρησκευτικό σύστημα του Θεόφιλου Καΐρη", "Οι χαρακτήρες του Ανδρέα Λασκαράτου. Πρώιμη διαγραφή ψυχολογικών τύπων μέσω σατιρικών και ηθικολογικών προθέσεων", "L΄ame entre la metaphysique et l΄empirisme dans quelques oeuvres de la periode des lumieres en Grece", "Community Psychology in Greece", "Φιλοσοφική συμβουλευτική" κ.ά. Ασχολείται με την έρευνα και διδάσκει στην Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Francesca Filippi (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Rodica Croitoru (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Α. Ν. Ζούμπος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Paulo Ferreira Da Cunha (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Αργύρης Πρωτοπαπάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Clemens K. Stepina (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
339
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.72 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση