Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Σαμία
Συγγραφέας:   Μένανδρος


Σαμία
Το βιβλίο αυτό σχεδιάστηκε πριν από πολλά χρόνια, όταν δημοσιεύτηκε ο Πάπυρος Bolmer (1969), που περιέχει και την κωμωδία του Μενάνδρου "Σαμία". Αυτής της κωμωδίας είχα δημοσιεύσει το 1965 "Υπόμνημα" και το κείμενο των αρκετά εκτενών αποσπασμάτων που είχε διασώσει ο Πάπυρος του Καΐρου· το νέο βιβλίο θα περιείχε όλο το κείμενο της "Σαμίας". Πρόθεσή μου δεν ήταν να αφήσω να περάσει τόσος χρόνος, ως την πραγματοποίηση της εκδόσεώς του, αλλά ανθρώπινες, αντίξοες περιστάσεις την εμπόδισαν και την ανέβαλαν.
Στα πρώτα πενήντα χρόνια μετά την ανακάλυψη του Παπύρου του Καΐρου η "Σαμία" δεν είχε τύχει ιδιαίτερης φροντίδας, μετά όμως τη δημοσίευση του Παπύρου Bodmer υπήρξε μεγάλος αριθμός άρθρων, μελετών και εκδόσεων με κέντρο κυρίως την κωμωδία "Δύσκολος" (1958) και λιγότερο τις κωμωδίες "Ασπίς" και "Σαμία" (1969). Αλλά και μετά από τα πολλά δημοσιεύματα το κείμενο της "Σαμίας" εξακολουθούσε να χρειάζεται και άλλη μελέτη και έρευνα. Ίσως επειδή μεγάλος αριθμός φιλολόγων στράφηκε, μάλλον πρόωρα, σε γενικά ζητήματα, της τέχνης του Μενάνδρου, πριν μελετηθεί, όσο ήταν αναγκαίο, το νέο κείμενο. Αυτό προσπάθησα να κάνω σ΄ αυτό το βιβλίο. Τον Πάπυρο Bodmer μελέτησα από το πρωτότυπο και ευχαριστώ πολύ τη Fondation Bodmer της Γενεύης που μου έδωσε αυτή τη δυνατότητα.

(Χριστίνα Δεδούση, απόσπασμα από τον πρόλογο)


Σημείωση: Δημοσίευμα του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών. Περιλαμβάνεται το πρωτότυπο κείμενο και η μετάφραση στα νέα ελληνικά. Εισαγωγή, υπόμνημα: Χριστίνα Δεδούση.

24χ17 εκ., 325 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Α. Μανούση
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 882 (Ελληνικό δράμα (Κωμωδία)), 882 (Ελληνικό δράμα (Κωμωδία) - Ερμηνεία και κριτική)
Άλλα πρόσωπα: Χριστίνα Β. Δεδούση (Μεταφραστής) , Χριστίνα Β. Δεδούση (Επιμελητής) ,
ISBN: 978-960-404-086-5
ISBN (10ψήφιο): 960-404-086-3
Βάρος: 0.728 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
21.30
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

18.96
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μένανδρος
Ο Μένανδρος, Αθηναίος κωμικός ποιητής, είναι ο σημαντικότερος της νέας αττικής κωμωδίας και ο θεμελιωτής της. Γεννήθηκε στην Κηφισιά το 342/41. Ως έφηβος ο Μένανδρος μαθήτευσε στην περιπατητική σχολή του Αριστοτέλη που στην εποχή του είχε διευθυντή τον Θεόφραστο και γνωρίστηκε στην στρατιωτική του θητεία με τον μετέπειτα μεγάλο φιλόσοφο Επίκουρο με τον οποίο συνδέθηκε με βαθιά φιλία. Παρόλο που ο Μένανδρος έγραψε πάνω από 100 κωμωδίες κέρδισε μόνο 8 πρώτες νίκες. Η μεγάλη δόξα και η αναγνώριση ήρθαν από τους μεταγενέστερους μετά από τον θάνατο του το 292/1.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.