Η αλληλογραφία του νεοελληνιστή Αντρέ Μιραμπέλ με τον ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η αλληλογραφία του νεοελληνιστή Αντρέ Μιραμπέλ με τον ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα

Γιάννης Π. Κουτσοχέρας

Andre Mirambel

Πολυετής, διακριτική φιλία συνέδεσε τον ποιητή και πολιτικό άνδρα Γιάννη Κουτσοχέρα (1904-1994) με τον κορυφαίο γάλλο ελληνιστή Αντρέ Μιραμπέλ (1900-1970). Είναι από εκείνες τις σχέσεις που τις χαλυβδώνει ο χρόνος με τη διαρκή υπομονή και όχι έπειτα από συναισθηματικές εκρήξεις ή την επιζήτηση της αναγνώρισης, στο πρόσωπο του άλλου, του ελλείποντος από τον εαυτό μας. Διότι, όπως θα παρατηρήσει ο αναγνώστης, από μια τυχαία και τυπική γνωριμία, σταδιακά, χάρη στα κοινά ενδιαφέροντα και την αμοιβαία αγάπη του ενός προς τη χώρα του άλλου, η τυπικότητα της αρχικής γνωριμίας απέκτησε αφετήριο έρμα, ουσία και ειλικρίνεια, χωρίς να απολέσει τη σοβαρότητα και, κυρίως χωρίς να περιπέσει στη φθαρτική σύμβαση, στην υποκριτική οικειότητα και στην κουραστική καθημερινότητα. [...] (από την εισαγωγή του βιβλίου)
Θεοδόσης Πυλαρινός

Θεοδόσης Πυλαρινός (Επιμέλεια)

Ο Θεοδόσης Πυλαρινός είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο (Κέρκυρα), όπου διδάσκει νεοελληνική φιλολογία και ιστορία του γλωσσικού ζητήματος. Έχει δημοσιεύσει μελέτες στα περισσότερα σύγχρονα λογοτεχνικά περιοδικά και είναι σύμβουλος έκδοσης και επιμελητής του λογοτεχνικού περιοδικού "Πόρφυρας". Έχει συνεργαστεί σε συλλογικές εκδόσεις, έχει σχεδιάσει και επιμεληθεί αφιερώματα και τόμους πρακτικών.

Γιάννης Π. Κουτσοχέρας

Γιάννης Π. Κουτσοχέρας (Συγγραφέας)

Ο Γιάννης Κουτσοχέρας (Ζήρια Πάτρας 1904 - Αθήνα 1994), ήταν ποιητής, νομικός, βουλευτής, ευρωβουλευτής και πρέσβης στην UNESCO. Γεννήθηκε στη Ζήρια της Πάτρας και με το πολύπλευρο και πολυσήμαντο έργο του κάλυψε σχεδόν το σύνολο του 20ου αιώνα. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι: ανώτατα νομικά, οικονομικά και φιλοσοφία, κοινωνιολογία και θέατρο στη Σορβόννη. Ο ποιητής Κουτσοχέρας συγκαταλέγεται στους πιο αξιόλογους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές. Η ποίηση του, πολυφωνική και πολυδιάστατη, διακρίνεται για τον έντονο λυρισμό, την ευαισθησία αλλά ταυτόχρονα και για τη δυναμικότητα και αγωνιστικότητά της. Δημοσιεύθηκαν 26 ποιητικές συλλογές του και μεταφράστηκε σε πολλές ξένες γλώσσες. Στο αρχείο του υπάρχει πλήθος ακόμα από αδημοσίευτα ποιήματά του. To ποιητικό έργο του Γιάννη Κουτσοχέρα τιμήθηκε με διάφορα διεθνή (Grand Prix d΄ Europe, 1985) και ελληνικά βραβεία. Κοσμοπολίτης και ελληνολάτρης διακρίθηκε από νωρίς και στον πολιτικό στίβο. Έλαβε ενεργό μέρος στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες, στην Εθνική Αντίσταση, στον αγώνα της Κύπρου, στον αντιδικτατορικό αγώνα και σε ειρηνιστικά κινήματα. Ως πολιτικός και βουλευτής (1964-1967, 1974-1985) υπήρξε ο εμπνευστής καινοτόμων αλλαγών: κοινωνική ασφάλιση, γυναικεία ψήφος, και πλήθος αγώνων διαδηλώνοντας την αγάπη του για τον άνθρωπο και την πίστη του σε μια κοινωνία του λυρισμού και της ευαισθησίας. Για το σύνολο της κοινωνικής και πνευματικής προσφοράς του προτάθηκε επανειλημμένα για το Νόμπελ Ειρήνης και Λογοτεχνίας. (Πηγή: ιστοσελίδα Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη - Κουτσοχέρα)
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Blanka Stiastna (Μεταφραστής)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
148
Διαστάσεις:
21χ14
Βάρος:
0.24 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση