Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Διποταμία Καστοριάς
(Ήθη, έθιμα, λαογραφία)
Συγγραφέας:   Νικόλαος Σ. Τοτονίδης


Διποταμία Καστοριάς
Τα ήθη, τα έθιμα, οι παραδόσεις, οι συνήθειες, οι γιορτές, τα πανηγύρια, οι ρίζες, οι καταβολές, είναι τα χαρακτηριστικά αλλά και τα στοιχεία που ενώνουν τις γενιές μεταξύ τους, στο διάβα των αιώνων. Αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους του χθες με το σήμερα και στήνουν τις γέφυρες για μεταγωγή προς το σίγουρο και το αδιάφθορο μέλλον.

Είναι η ίδια η πολιτιστική κληρονομιά που πρέπει αλώβητη, αγνή, ανόθευτη χωρίς αλλότριες και ξενόφερτες προσμίξεις, να μεταβιβάζεται από γενεά σε γενεά για το "είναι και το γίγνεσθαι αυτών". Είναι ακόμη οι υφάνσεις και τα υλικά για το κτίσιμο του οικοδομήματος της ίδιας της πολιτιστικής Ιστορίας.

Κάποιος αναφερόμενος στα δρώμενα αυτά, τα ονόμασε "τροφή των λαών". Εύστοχος όντως παραλληλισμός. Δεν θα μπορούσαμε να διαφωνήσουμε. Μάλιστα δε κατ΄ επέκταση, θα λέγαμε ότι οι λαοί που στερούνται ηθών, εθίμων, παραδόσεων, είναι άρρωστοι, νοσούν. Πάσχουν από ασιτία. Περιπίπτουν σε φθίνουσα κατάσταση και στη συνέχεια στη λήθη, στη λησμονιά, στην αφάνεια, στην ασημότητα. Νοσηρή κατάσταση που χωρίς το ανάλογο και έγκαιρο ενδιαφέρον, την προσληπτικότητα δηλαδή, καθίσταται "ανίατη" με αναπόφευκτο το μοιραίο τέλος. Η παγκόσμια Ιστορία έχει πληθώρα τέτοιων παραδειγμάτων.

Αυτήν την αρρώστια καταπολεμά κι΄ αυτήν προσπαθεί να θεραπεύσει ο Νίκος Τοτονίδης με το βιβλίο που μας προσφέρει, το οποίο θα μπορούσε να χαρακτηρίσω ως βάλσαμο ελπιδοφόρο και ακόμη ως ένα ίαμα θεραπευτικό.

24χ17 εκ., 187 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 390.495 (Λαογραφία, Ελληνική)
ISBN: 978-960-522-205-5
ISBN (10ψήφιο): 960-522-205-1
Βάρος: 0.447 κιλά
Εκδότης: Πελασγός
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
12.23
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.88
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τοτονίδης, Νικόλαος Σ.
O Ανθυπολοχαγός Πεζικού ε.α. Τοτονίδης Νικόλαος του Σάββα και της Δέσποινας, είναι απόφοιτος της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών. Γεννήθηκε στη Διποταμία Καστοριάς το έτος 1934. Έλαβε μέρος ως Μόνιμος Λοχίας στο Εκστρατευτικό Σώμα Κορέας του 1954, και τιμήθηκε από την πατρίδα με τα εξής μετάλλια: α) Μετάλλιο Κορεατικής Εκστρατείας ΕΔΥΕΘΑ 433/1ο ΕΓ VI/ΓΕΣ. β) Μετάλλιο Ηνωμένων Εθνών ΕΔΥΕΘΑ 528/1954/1ο ΕΓ VI/ΓΕΣ. γ) Ευαρέσκεια Προέδρου Δημοκρατίας Κορέας Σήγκμ - Ρή. ΕΔΥΕΘΑ 261005/1055/1ο ΕΓ VI/ΓΕΣ. δ) Μετάλλιο Ευδόκιμου Υπηρεσίας Γ΄ Τάξεως ΕΔΥΕΘΑ 203α/1963/1ο ΕΓ VI/ΓΕΣ. ε) Μετάλλιο Ευδόκιμου Υπηρεσίας Β΄ Τάξεως ΕΔΥΕΘΑ 148/1969/1ο ΕΓ VI/ΓΕΣ. Από την αποστράτευση του και μέχρι σήμερα ασχολείται με την μελέτη, έρευνα και σχολίαση διαφόρων θεμάτων υπό τύπον παρατηρήσεων ή υποδείξεων και τη δημοσίευση αυτών σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. Είναι από τα ιδρυτικά μέλη του "Συνδέσμου Αποστράτων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών Στρατού, αποφοίτων ΣΜΥ" (Σ.Α.Α.Υ.Σ.). Διετέλεσε δύο φορές Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (1987-1990), καθώς οι συνάδελφοι - μέλη τον τίμησαν ισάριθμες φορές με την ψήφο τους. Επί της προεδρίας του ιδρύθηκε η Τράπεζα Αίματος του Συνδέσμου, εξεδόθη πολυσέλιδη εφημερίδα, "Τα Νέα του Σ.Α. Α.Υ.Σ." (η πρώτη στο είδος της ανά το Πανελλήνιο) που κυκλοφορεί έκτοτε ανά δίμηνο. Με απόφαση της Γενικής Συνελεύσεως του Συνδέσμου, ανακηρύχθηκε το 1991 επίτιμος πρόεδρος του Σ.Α.Α.Υ.Σ. Το έτος 1992 εξελέγη πρώτος Σύμβουλος της Ενώσεως Αποστράτου Αξιωματικών Στρατού (Ε.Α.Α.Σ.) κατά τις Αρχαιρεσίες που έγιναν για πρώτη φορά τότε. Έκτοτε εκλέγεται συνεχώς. Από το 2001 είναι αρχισυντάκτης της μηνιαίας εφημερίδας "Βήμα των Παλαιμάχων" που αγωνίζεται για τα συντεχνιακά των Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας, με έντονη προβολή και των Εθνικών Θεμάτων της Πατρίδος μας.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.