Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Μεταφορές αρτηρίες ζωής για τα νησιά

Offer
Η ακτοπλοΐα έπαιξε και συνεχίζει να διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη συνοχή της Ελλάδος. Από γεωγραφική διάσταση, αποτελεί τη "γέφυρα" που συνδέει την ηπειρωτική χώρα με τα νησιά δημιουργώντας τις θαλάσσιες λεωφόρους. Από οικονομική και κοινωνική διάσταση, επιδρά καθοριστικά στο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης και ειδικά σε μεγέθη όπως ο πληθυσμός και η ελκυστικότητα των νησιωτικών προορισμών, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη, εγκατάσταση και βελτίωση της ποιότητας της ζωής.
Αυτά εξηγούν και τη μακρόχρονη ενασχόληση του κράτους και την κινητοποίηση των κοινωνικών εταίρων σχετικά με το λειτουργικό πλαίσιο της ακτοπλοΐας. Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του "ακτοπλοϊκού ζητήματος" ήταν και δυστυχώς παραμένουν προσανατολισμένες στην αντίληψη που το θεωρεί ως πρόβλημα διαχείρισης πλοίων και όχι ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου συστήματος νησιωτικών μεταφορών. Οι ελλείψεις εντοπίζονται ιδιαίτερα σε θέματα καταγραφής, αποσαφήνισης και προσδιορισμού του απαραίτητου επιπέδου εξυπηρέτησης των νησιών.
Στη διαδικασία ανάπτυξης του μεταφορικού συστήματος στη νησιωτική Ελλάδα συγκρούονται με διάφορους τρόπους η λογική του δημόσιου αγαθού, που απαιτεί την αδιάκοπη παροχή μεταφορικών υπηρεσιών και η λογική της οικονομικής βιωσιμότητας μιας υπηρεσίας. Λαμβάνοντας υπόψη και το δεδομένο της έντονης εποχικότητας της ζήτησης στις διάφορες νησιωτικές περιοχές, η σύγκρουση μεταξύ των δυο αυτών αντιλήψεων περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.
Η μελέτη αυτή καταγράφει και αναλύει την υφιστάμενη κατάσταση των μεταφορών στο νησιωτικό χώρο και θέτει τις προϋποθέσεις για την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και ρεαλιστικής πρότασης θεσμικού και λειτουργικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να διασφαλισθεί η παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών μεταφορών.


Σημείωση: Πρόλογος: Χαρίλαος Ν. Ψαραύτης.

21χ14 εκ., 378 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Μελέτες
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 380 (Μεταφορές), 387.5 (Ναυσιπλοΐα )
Άλλα πρόσωπα: Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Φορέας)
ISBN: 978-960-02-2070-4
ISBN (10ψήφιο): 960-02-2070-0
Βάρος: 0.548 κιλά
Εκδότης: Παπαζήσης
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
23.43
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

15.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαρία Β. Λεκάκου διδάσκει στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Κώστας Πάνου είναι Συγκοινωνιολόγος, Λέκτορας στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Στράτος Παπαδημητρίου είναι Συγκοινωνιολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Σχεδιασμού Συστημάτων Μεταφορών στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Ο Θεόδωρος Συριόπουλος είναι Οικονομολόγος, Επίκουρος Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Ερνέστος Τζαννάτος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής "Ναυτιλιακής Τεχνολογίας" στο Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Χλωμούδης, Κωνσταντίνος
Ο Κωνσταντίνος Χλωμούδης είναι οικονομολόγος. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Πειραιά. Έχει δημοσιεύσει μελέτες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Έχει συμμετάσχει αυτοτελώς ή σε συνεργασία στην έκδοση οκτώ βιβλίων.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.