Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Α΄ αρχαιολογική σύνοδος Νότιας και Δυτικής Ελλάδος
(ΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων: Πρακτικά, Πάτρα 9-12 Ιουνίου 1996)
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Α΄ αρχαιολογική σύνοδος Νότιας και Δυτικής Ελλάδος
Η διοργάνωση συνεδρίων και συναντήσεων με στενά καθορισμένο θεματικό χαρακτήρα αποτελεί κατά παράδοση τον τόπο συνάντησης των ερευνητών και τον τρόπο που οι τελευταίοι παρουσιάζουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Ωστόσο, οι ανακοινώσεις σε τέτοιου είδους συνέδρια τις περισσότερες φορές δεν έχουν άμεση σχέση με την πιο πρόσφατη αρχαιολογική δραστηριότητα, η δημοσιοποίηση της οποίας συχνά πρέπει να περιμένει πολλά χρόνια έως ότου γίνει εφικτή.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει αναπτυχθεί η τάση να διοργανώνονται συναντήσεις, συνήθως ετήσιες, όπου παρουσιάζεται το αρχαιολογικό έργο που έχει πραγματοποιηθεί μέσα σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο και καθορισμένο γεωγραφικό χώρο (π.χ. ΑΕΜΘ). Με βάση το παραπάνω σκεπτικό προσεγγίσαμε τη διοργάνωση της παρούσας Α΄ Συνόδου για τη Νότια και τη Δυτική Ελλάδα.
Η πρώτη αυτή Σύνοδος φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει την αρχή για την κάλυψη του αναμφισβήτητου κενού που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει στην έγκαιρη δημοσιοποίηση του αρχαιολογικού έργου στην περιοχή μας, όπου αν και η αρχαιολογική δραστηριότητα είναι εντονότατη και πολυσχιδής, δεν είχε ξανά υπάρξει η δυνατότητα μιας αμεσότερης κοινοποίησης των αποτελεσμάτων των κάθε είδους ερευνών. Ακόμα περισσότερο, η Σύνοδος επιδιώκει να αποτελέσει σημείο αναφοράς και τόπο συνάντησης των αρχαιολόγων και όλων των ερευνητών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και πεδίο γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.
Η χρονική και γεωγραφική διάσταση του θεματικού πεδίου της Συνόδου δίνει και το μέτρο της σημασίας που αποκτά η διοργάνωση αυτή. Η θεματολογία της αφορά σε μια ιδιαίτερα εκτεταμένη περιοχή (Πελοπόννησος, δυτική Στερεά Ελλάδα, Ήπειρος και Ιόνια νησιά - περίπου το ένα τρίτο της ελληνικής επικράτειας) και καλύπτει ολόκληρο το χρονικό φάσμα της ανθρώπινης παρουσίας. Επιπλέον, δεν περιορίζεται στα πεπραγμένα της τελευταίας χρονιάς, αλλά καλείται να καλύψει το χρονικό διάστημα περισσότερων ετών, ιδίως σε ό,τι αφορά ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη επί σειρά ετών.
Καταλαβαίνει κανείς, λοιπόν, τη σημασία που αποκτά η διοργάνωση για πρώτη φορά μιας τέτοιας Συνόδου στην περιοχή. Με τις σκέψεις αυτές παρουσιάζουμε στους μελετητές, αλλά και στον κάθε ενδιαφερόμενο τα πρακτικά της Α΄ Αρχαιολογικής Συνόδου Νότιας και Δυτικής Ελλάδος. Ελπίζουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα βρει συνεχιστές και θα καθιερωθεί στη συνείδηση της αρχαιολογικής κοινότητας ως θεσμός με κύρος και επιστημονική αρτιότητα.

Για την επιστημονική επιτροπή
Λάζαρος Κολώνιας
Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς


Σημείωση: Πρόλογος: Λάζαρος Κολώνιας, Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

28χ21 εκ., 670 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 930.149 5 (Αρχαιολογία - Ελλάς)
Άλλα πρόσωπα: κ.ά. (Εισηγητής) , Μιχάλης Πετρόπουλος (Εισηγητής) , Κατερίνα Κάντα - Κίτσου (Εισηγητής) , Βασίλειος Κ. Λαμπρινουδάκης (Εισηγητής) , Μυρτώ Γεωργοπούλου - Βέρρα (Εισηγητής) , Πέτρος Γ. Θέμελης (Εισηγητής) , Λάζαρος Κολώνας (Εισηγητής) , Γιώργος Γ. Καββαδίας (Εισηγητής) , Άλκηστις Παπαδημητρίου (Εισηγητής) , Ξένη Αραπογιάννη (Εισηγητής) , Ανδρέας Γ. Βλαχόπουλος (Εισηγητής) , Αναστασία Κουμούση (Εισηγητής) , Αθανάσιος Δ. Ριζάκης (Εισηγητής) , Ιωάννης Α. Πίκουλας (Εισηγητής) , Ερωφίλη - Ίρις Κόλια (Εισηγητής) , Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου (Εισηγητής) ,
ISBN: 978-960-214-499-2
ISBN (10ψήφιο): 960-214-499-8
Βάρος: 2.621 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
40.76
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

36.68
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.