Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ελληνική ταυτότητα των αρχαίων Μακεδόνων
(Παράλληλη προσωπογραφία αρχαίων Μακεδόνων και ομώνυμων προσώπων άλλων ελληνικών περιοχών, έως και τον 1ο π.Χ. αιώνα: Ετυμολογική προσέγγιση 1044 ονομάτων)
Συγγραφέας:   Αθανάσιος Χ. Σακαλής


Η ελληνική ταυτότητα των αρχαίων Μακεδόνων
Ο ακάματος φιλόλογος Αθανάσιος Χρ. Σακαλής μας έδωσε έναν έκτο τόμο συγγραφικής εργασίας υπερτετρακοσίων σελίδων. Ο συγγραφέας εξετάζει υπερχίλια μακεδόνικα ονόματα και τα αντιστοίχισε με αντίστοιχα Ελλήνων από άλλες Ελληνικές περιοχές με σαφή πρόθεση και με ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα να εξαίρει την -αμφισβητημένη κάποτε- Ελληνικότητα των αρχαίων Μακεδόνων. Έχουμε στα χέρια μας ένα πολύ χρήσιμο λεξικό ονομάτων επεξεργασμένων με τριαδικό σχήμα: προηγούνται τα ιστορικά στοιχεία που συνδέονται με κάθε όνομα, ακολουθούν τα αντίστοιχα για παράλληλα ονόματα από άλλες ελληνικές περιοχές και τα λήμματα κλείνουν με πολύ χρήσιμες ετυμολογήσεις τους. Ο συγγραφέας στον πρόλογο της πολυσέλιδης έρευνάς του συνοψίζει τις παρατηρήσεις του: επισημαίνει ότι πολλά από τα ονόματα αυτά είναι δηλωτικά πολεμικών αρετών και πολλά δείχνουν θεοσέβεια. Άλλα δηλώνουν ρητορική ικανότητα ή σύνεση και πολλά κοινωνική προσφορά. Άλλα δείχνουν φιλική σχέση με ανθρώπους ή με ζώα (κυρίως άλογα), πολλά άλλα σωματικά, ψυχικά, επαγγελματικά ή καταγωγής χαρακτηριστικά.Τέλος, ένας μεγάλος αριθμός ονομάτων δηλώνει πείραγμα, σκώμμα ή ονειδισμό. Ο συγγραφέας αναφέρει τις πηγές απ΄ όπου αντλεί τα επιμέρους στοιχεία του υλικού, που παραθέτει και δίνει πλούσια βιβλιογραφία (ίσως όχι κατά περιπτώσεις με συγκεκριμένες λεπτομέρειες καταχωρημένη) για ό,τι τον απασχόλησε για πολλά χρόνια. Μιλά και ο ίδιος με μεγάλη σεμνότητα για το πολύμοχθο έργο του, αλλά αψευδής μάρτυρας του μεγάλου κόπου του είναι το ίδιο το έργο του. Με επιστημονική ευσυνειδησία δε θεωρεί (κι ας είναι συνήθως) οριστική την καταγραφή του. Και εύχεται ακόμη συνεχιστές του να διευρύνουν το πλαίσιο της έρευνάς του και να προτείνουν προσφορότερες ετυμολογήσεις, αφού λέει (και προσυπογράφω την άποψη του) ότι η ετυμολόγηση είναι έργο δύσκολο. Ένα βιβλίο σαν κι αυτό δεν πρέπει να λείπει τουλάχιστον από δημόσιες βιβλιοθήκες. Ο Αθανάσιος Χρ. Σακαλής, συνδυάζοντας φιλολογικές και ιστορικές παρατηρήσεις, έχει προσφέρει πολλά για τη γνωριμία του Μακεδόνικου Ελληνισμού.

Θ. Μαυρόπουλος, Φιλόλογος

24χ17 εκ., 436 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 305.88 (Έλληνες), 305.8 (Εθνολογία ), 929.97 (Ονόματα), 938.21 (Μακεδονία - Ιστορία, Αρχαία)
ISBN: 978-960-8353-86-2
ISBN (10ψήφιο): 960-8353-86-6
Βάρος: 0.918 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
29.82
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

26.54
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.