Έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Έκθεση πολιτικής γελοιογραφίας

12.00€ -10% 10.80€
[...] Στην έκθεση παρουσιάζονται 29 σκιτσογράφοι που παρακολουθούν τον παλμό της κοινής γνώμης όπως εκφράζεται μέσα από τον αθηναϊκό ημερήσιο και κυριακάτικο Τύπο. Ο καθένας από αυτούς -και ανάμεσά τους μία γυναίκα- έχει το δικό του ξεχωριστό στίγμα που τον κάνει αναγνωρίσιμο σε όλους μας, χωρίς καν να χρειάζεται να βάλει την υπογραφή του. Αναγνωρίσιμο μεν αλλά ίσως το έργο των πολιτικών γελοιογράφων να μην είναι τόσο αναγνωρισμένο. Η "Έκθεση Πολιτικής Γελοιογραφίας" που οργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Kοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία σκοπό έχει να υπογραμμίσει τόσο την καλλιτεχνική όσο και την κοινωνική προσφορά των πολιτικών γελοιογράφων στο αέναο δημοκρατικό γίγνεσθαι. [...] (Άννα Μπενάκη - Ψαρούδα, από τον πρόλογο του βιβλίου)

Συλλογικό έργο (Εικονογράφος)


Πέτρος Ζερβός

Πέτρος Ζερβός (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα (1958) και τελείωσε την Αρχιτεκτονική στο ΕΜΠ. Από το 1978 δημοσίευσε σκίτσα και κόμικς στα έντυπα Θούριο, Βαβέλ, Σχολιαστή, Convoy, Πριν, Νέο Επίπεδο και πιο πρόσφατα στη Φράση. Παράλληλα συμμετείχε σε ανάλογες εκθέσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Γιάννινα και αλλού. Το διάστημα 1988-90 δούλεψε στο κινούμενο σχέδιο και τη διαφήμιση (γραφείο Γ. Γεωργαρίου). Το 1991 μετέφερε σε κόμικ το βιβλίο του Σωτήρη Κακίση "Οι ξανθιές το γλεντάνε" (Εκδόσεις του Ρόδου). Από το 2000 είναι τακτικός συνεργάτης του ένθετου περιοδικού κόμικς 9 της Ελευθεροτυπίας (σειρά "Δούριος Άνεμος"). Μια ανθολογία απʼ αυτή τη συνεργασία εκδόθηκε σε άλμπουμ τον Ιούνιο του 2003 με τίτλο "Εγκεφαλικά επεισόδια" (εκδόσεις Τεγόπουλος). Επίσης, τον Ιούλιο του 2004, εκδόθηκε σε άλμπουμ μια σειρά σατιρικών σκίτσων με θέμα ολυμπιακά αγωνίσματα και τίτλο "Αθήνα 200τέσσερα" (εκδόσεις Τεγόπουλος).

Μιχάλης Κουντούρης

Μιχάλης Κουντούρης (Εικονογράφος)

Σκιτσογράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Ρόδο το 1960. Από το 1985 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος σε αθηναϊκές εφημερίδες και συνεργάζεται με αθηναϊκά περιοδικά. Από το 1993 είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Από το 1997 ασχολείται συστηματικά με την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου. Έχει εικονογραφήσει βιβλία των πιο γνωστών σύγχρονων Ελλήνων συγγραφέων και βιβλία που γράφει ο ίδιος. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του ΑΙΣΩΠΟΥ. Το 2001 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο για την εικονογράφηση βιβλίων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 2002 τιμήθηκε με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη "Η ακρίδα με τα κόκκινα γοβάκια" από τις εκδόσεις Μίνωας.

Γιάννης (ΚΥΡ) Κυριακόπουλος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Ρώμης. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του σε ιταλικά περιοδικά και εφημερίδες. Άρχισε να εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος στην εφημερίδα Μεσημβρινή. Εργάζεται στην Ελευθεροτυπία. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο στη Μεγάλη Παγκόσμια Έκθεση του Μόντρεαλ, το 1981. Το 2012 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών-Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, για το σύνολο του καλλιτεχνικού του έργου.


Νίκος Ζήκος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Πρέβεζα. Τελειώνοντας το λύκειο (και μην έχοντας κατορθώσει να σπουδάσει τίποτε, ούτε να μάθει καμία δουλειά) ασχολήθηκε με τη γελοιογραφία. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα σε διάφορα εβδομαδιαία περιοδικά και παράλληλα, άρχισε να σπουδάζει ζωγραφική (μισοσπούδασε). Συνεργάστηκε ως πολιτικός γελοιογράφος με διάφορες αθηναϊκές εφημερίδες: "Αθηναϊκή", "Ακρόπολις", "Αυριανή", "Απογευματινή", "Απόφαση" (όλες αρχίζουν από Α). Έχει εικονογραφήσει πολλά παιδικά και σχολικά βιβλία. Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει εκδώσει τα βιβλία: "Καθένας με την τρέλα του" και "Σεξογραφίες".

Ηλίας Μακρής (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στη Γερμανία. Από το 1981 ασχολήθηκε επαγγελματικά με το σκίτσο. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Το Βήμα", "Έθνος" και πολλά περιοδικά. Τα τελευταία δεκαεπτά χρόνια σκιτσάρει στην εφημερίδα "Η Καθημερινή". Έχει κυκλοφορήσει τέσσερα λευκώματα με γελοιογραφίες.

Γιάννης Ιωάννου

Γιάννης Ιωάννου (Εικονογράφος)

Ο Γιάννης Ιωάννου (1944-2019) γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από όπου πήρε το πτυχίο του το 1968. Στη συνέχεια φοίτησε στην E.U.P. στο Παρίσι και απέκτησε πτυχίο πολεοδομίας το 1972. Έως το 1975 εργάστηκε σε αρχιτεκτονικό γραφείο στο Παρίσι. Την ίδια χρονιά δημοσίευσε για πρώτη φορά πολιτικές γελοιογραφίες στο περιοδικό "Αντί", που χαρακτηρίζονταν από επεξεργασμένο εικαστικό στυλ και καυστικό χιούμορ. Στη συνέχεια δούλεψε σαν σκιτσογράφος, πρώτα στο καθημερινό "Βήμα", υπογράφοντας ως ΙΩΑΝΝΟΥ (1976), και μετά στο εβδομαδιαίο "Ποντίκι". Το 1982 εξέδωσε το κόμικ "Ο Τρίτος Δρόμος", με θέμα την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Ακολούθως δούλεψε στις εφημερίδες "Πρώτη", "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" και συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Ταχυδρόμος", "Σχολιαστής", κ.ά., με κόμικ όπως "Το Θαύμα", "Ο Ευρωπαίος", κ.ά. Το 1990 άρχισε να συνεργάζεται με το "Έθνος". Τελευταία του συνεργασία ήταν αυτή με την "Εφημερίδα των Συντακτών". Εξέδωσε πολλά άλμπουμ του σε μορφή βιβλίου. Επίσης, έλαβε μέρος σε διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ιταλία (Napoli, Forte dei Marmi και Ferrara), στις Βρυξέλλες (BDB) και αλλού. Ήταν μέλος της Λέσχης Ελλήνων Γελοιογράφων. Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν καθημερινά στο blog του, https://yannis-ioannou.com. Έφυγε από τη ζωή στις 9 Μαΐου 2019, σε ηλικία 75 ετών. (σκίτσο: Πέτρος Ζερβός)

Γιάννης Καλαϊτζής

Γιάννης Καλαϊτζής (Εικονογράφος)

Ο Γιάννης Καλαϊτζής υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκιτσογράφους και κομίστες με μακρά πορεία στον χώρο του Τύπου. Γεννήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 1945. Ασχολήθηκε κυρίως με την πολιτική γελοιογραφία ("Πανσπουδαστική", "Αυγή", "Δρόμοι της Ειρήνης", "Αντί", "Ελευθεροτυπία", "Ντέφι", "Βαβέλ", "ΔΗΩ", "Εφημερίδα των Συντακτών"). Το 1976 σχεδίασε τα κουστούμια και τα σκηνικά της ταινίας του Παντελή Βούλγαρη "Happy Day". Δημοσίευσε τα κόμικς (σενάριο/εικονογράφηση): "Τσιγγάνικη ορχήστρα" (Πολύτυπο), "Το μαύρο είδωλό της Αφροδίτης" (Ars Longa/Nemo), "Τυφών" (Κώμος), τα βιβλία πολιτικής γελοιογραφίας "2000 στα 4" (Άγρα), "Γιαταλεφτά Νοέμβρη" (Λιβάνης), "Η ασύμμετρη κυβέρνηση" (Άγρα), "Heavy Metal Farm" (ΚΨΜ), "Το 2011 μέρα-νύχτα" (Ελευθεροτυπία), και τη συλλογή άρθρων του "Υπάρχει ζωή μετά τα αφεντικά;" (Στιγμή). Υπήρξε διευθυντής και βασικός συντελεστής του περιοδικού "Γαλέρα", από το 2005 έως το κλείσιμό του, μετά από 51 τεύχη, το 2010. Έφυγε από τη ζωή στις 12 Φεβρουαρίου 2016, σε ηλικία 71 ετών, μετά από μάχη με τον καρκίνο.

Βασίλης Μητρόπουλος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα στην εφημερίδα "Ελευθερία" το 1963. Πολιτικός γελοιογράφος στην "Ακρόπολη", τον "Ταχυδρόμο", τον "Ελεύθερο Τύπο" και σήμερα στον "Αδέσμευτο Τύπο" του Δ. Ρίζου. Από το 1973 είναι τακτικός συνεργάτης σε διάφορες ευρωπαϊκές και αμερικάνικες εφημερίδες. Έχει βραβευθεί στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Σερβία, την Αγγλία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα. Έχει εκδώσει επτά γελοιογραφικά άλμπουμ.

Κώστας Γρηγοριάδης (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1965 στην Αθήνα. Σπούδασε διακόσμηση στα ΤΕΙ της Αθήνας. Με το σκίτσο ασχολείται από το 1987. Δημοσιεύσεις του έχουν παρουσιαστεί στις εφημερίδες "Οδηγητής" και "Αναγνώστης" και από το 1990 δημοσιεύει καθημερινά στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης". Συνεργάστηκε με τα περιοδικά "Νέα Οικολογία", "Διαβάζω" και "Στίγμα". Ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων, καθώς και με τη φιλοτέχνηση αφισών. Έχει εκδώσει το λεύκωμα "Οικολογικά", που περιλαμβάνει σκίτσα αποκλειστικά γύρω από την οικολογία και το περιβάλλον. Σκίτσα του έχουν φιλοξενηθεί σε εκθέσεις στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α.) από το 1998.

Γιάννης Λογοθέτης

Γιάννης Λογοθέτης (Εικονογράφος)

Ο Γιάννης Λογοθέτης (ΛΟΓΟ) γεννήθηκε στη Θάσο. Άρχισε να δημοσιεύει γελοιογραφίες του από 17 χρονών. Συνεργάστηκε με εφημερίδες όπως: Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, Έθνος, Αυγή, Daily Mirror, Sunday Telegraph και περιοδικά όπως: Ταχυδρόμος, Εικόνες και άλλα. Έχει πάρει μέρος σε διεθνείς εκθέσεις σκίτσου στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Ιταλία και στη Βουλγαρία. Στην Ελλάδα έχει κάνει ατομικές εκθέσεις με γελοιογραφίες και συμμετείχε και σε ομαδικές. Τελευταία έχει κάνει 6 ατομικές εκθέσεις σε γνωστές γκαλερί της Αθήνας με ζωγραφικά έργα. Στη δισκογραφία εμφανίστηκε το 1971 γράφοντας στίχους για τραγούδια. Αργότερα μέσα στη δεκαετία του ΄70 καθιέρωσε το γελοιογραφικό τραγούδι με τρεις μεγάλους δίσκους που έκανε με μεγάλη επιτυχία για τον Θέμη Ανδρεάδη. Τα τελευταία χρόνια τραγουδάει τα τραγούδια του και ο ίδιος.

Γιάννης Δερμετζόγλου (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1968 στην Άρτα. Αυτοδίδακτος σκιτσογράφος, σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και από το 1993 εργάζεται ως πολιτικός γελοιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες "Νίκη", "Πριν", "Το Παρόν", "Εξουσία", "Το Βήμα", και το περιοδικό "Νέμεσις". Σήμερα συνεργάζεται με τις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος", "Τύπος της Κυριακής", "Το Ποντίκι" και "Πριν". Συνεργάζεται επίσης, εθελοντικά, με τους "Γιατρούς χωρίς σύνορα". Είναι παντρεμένος και πατέρας ενός παιδιού.

Κώστας Κουφογιώργος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε στην Άρτα στις 14 Φεβρουαρίου 1972. Το 1990 έκανε τα πρώτα του σκίτσα στον "Οδηγητή" και στην συνέχεια στον "Ριζοσπάστη", όπου έμεινε σχεδόν μέχρι την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, 1991. Σήμερα εργάζεται στις εφημερίδες "Κέρδος", "Εποχή" και "Μετρόραμα".

Τάσος Αναστασίου (Εικονογράφος)

Ο Τάσος Αναστασίου γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα. Σπούδασε στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Σχολή Σκίτσου Ορνεράκη. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα στο περιοδικό "Αντί" τον Απρίλιο του 1999· το 2000 ξεκίνησε η συνεργασία του με την εφημερίδα "Η Αυγή", ενώ από το 2001 γελοιογραφεί και στην εφημερίδα "Τα Νέα".

Πάνος Μαραγκός (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1957 στη Λευκάδα όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Σπούδασε στην Αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Πρωτοδημοσίευσε σκίτσα του στο σατιρικό "Ποντίκι" από τον πρώτο καιρό της έκδοσής του μέχρι το Σεπτέμβρη του 1981. Πολιτικός γελοιογράφος στο μεταδικτατορικό "Έθνος" από την έκδοσή του (1981) έως και σήμερα. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το "Έθνος της Κυριακής". Έκανε κοινωνική γελοιγραφία και κόμικ-στριπ σε ένθετα περιοδικά όπως το "TV Έθνος" κτλ. Συνεργάστηκε κατά καιρούς με διαφημιστικές εταιρείες και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (εικονογράφηση βιβλίων πληροφορικής). Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις γελοιογραφίας στην Ελλάδα και το Εξωτερικό.

Κώστας Βλάχος (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1940 στην Αθήνα. Μαθητής ακόμα δημοσίευσε τα πρώτα του σκίτσα σε σχολικά και προσκοπικά έντυπα. Το 1958 εργάστηκε στην εφημερίδα "Αθηναϊκή" ως βοηθός συντάκτη εσωτερικών ειδήσεων και σκιτσογράφος γενικών καθηκόντων. Παράλληλα, γελοιογραφίες του δημοσιεύονταν στα περιοδικά "Θεατής", "Φαντάζιο", "Το Πρώτο" αλλά και στα μεγαλύτερης κυκλοφορίας "Θησαυρός" και "Ρομάντζο". Εκτός από την κοινωνική γελοιογραφία ασχολήθηκε με το πολιτικό σκίτσο στις εφημερίδες "Απογευματινή", "Ημέρα", "Ακρόπολη", "Ελεύθερος Τύπος", "Αθλητική Ηχώ" και άλλες. Μετά από δική του πρωτοβουλία διοργανώθηκαν παγκόσμιες εκθέσεις γελοιογραφίας που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1975-1977, 1980 και 1996. Γελοιογράφοι από την Ελλάδα και από όλο τον κόσμο εξέθεσαν τη δουλειά τους, αποδεικνύοντας ότι η γελοιογραφία είναι μια παγκόσμια γλώσσα επικοινωνίας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές διεθνείς εκθέσεις γελοιογραφίας και σκίτσα του έχουν δημοσιευθεί σε ξένα περιοδικά και σε βιβλία σχετικά με το χιούμορ. Από το 1982 εκδίδει το τοπικό κηφισιώτικο περιοδικό "Κηφισός" και συμμετέχει μόνο σε διεθνείς διοργανώσεις εκθέσεων.

Διογένης Καμένος (Εικονογράφος)

Ο Διογένης Καμένος γεννήθηκε το 1948 στη Λεμεσό της Κύπρου. Εργάστηκε στην "Ελευθεροτυπία" ως πολιτικός γελοιογράφος από τη μεταπολίτευση και εντεύθεν. Είχε σκιτσάρει τους Γεώργιο Παπαδόπουλο, Σπυρίδωνα Μαρκεζίνη, Κωνσταντίνο Καραμανλή, Γεώργιο Ράλλη, Ανδρέα Παπανδρέου, Ξενοφώντα Ζολώτα, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, Κωνσταντίνο Σημίτη, Κώστα Καραμανλή. Έφυγε από τη ζωή στις 29 Αυγούστου 2019, σε ηλικία 71 ετών.

Αθανάσιος Κουτσαντάς (Εικονογράφος)

Γεννήθηκε το 1974 στη Λιβαδειά Βοιωτίας. Είναι απόφοιτος του "Εργαστηρίου Ελευθέρων Σπουδών Ορνεράκη", όπου φοίτησε τις χρονιές 1996-1999. Από το Μάρτιο του 2005 έως σήμερα συνεργάζεται με την εφημερίδα "Πρώτο Θέμα". Από το 1999 έως το Φεβρουάριο του 2005 συνεργάστηκε με το "Ίδρυμα Τύπου Α.Ε." που εκδίδει τις εφημερίδες "Ελεύθερος Τύπος" και "Τύπος της Κυριακής". Ακόμη, δουλειά του παρουσιάζεται στα περιοδικά "Life Style" και "Drive" και στην εφημερίδα "Τα Μέσα".

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
181
Διαστάσεις:
29χ23
Βάρος:
0.736 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση