Κρήτη 1941
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Κρήτη 1941

Η "παράδοσή" της από τον Τσόρτσιλ στο Χίτλερ

Ηλίας Α. Φιλιππίδης

26.00€ -10% 23.40€
  • Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας

    Αποστέλλεται την ίδια ή την επόμενη εργάσιμη

  • ISBN:

    9789604264377

  • Κατηγορίες:

    Δοκίμια

  • Έτος κυκλοφορίας

    2007

  • Εκδότης

    Ιωλκός

Μια εντελώς πρωτότυπη-πρωτοποριακή, αλλά συνάμα και επαρκέστατα τεκμηριωμένη άποψη έχει την ευκαιρία να γνωρίσει ο αναγνώστης της ιστορικής ερευνητικής μελέτης του Ηλία Φιλιππίδη, "Κρήτη 1941 - Η "παράδοσή" της από τον Τσόρτσιλ στο Χίτλερ". Γιατί τελικά, αυτή η τελευταία γωνιά ελεύθερης ελληνικής γης, η Κρήτη, χάθηκε κατά τέτοιο ασύγγνωστο τρόπο, το Μάιο του 1941, ενώ μπορούσε, έστω και δύσκολα, να κρατηθεί, όπως συνηγορούσαν όλα τα γεωστρατηγικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο; Γιατί, αυτό το φυσικό προπύργιο της Ελλάδας δεν προστατεύτηκε, όσο θα `πρεπε, ενώ θα μπορούσε ως "υπόλειμμα" του ελεύθερου ελληνικού κράτους να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που θα καθιστούσαν αδύνατη τη μεταπολεμική εμφυλιοπολεμική τραγωδία; Ποιοι παράγοντες έδωσαν τη δυνατότητα στους Γερμανούς, με μια πραγματικά αυτοκτονική στρατιωτική επιχείρηση -μοναδική και ανεπανάληπτη στα παγκόσμια χρονικά- να καταλάβουν ένα τόσο μεγάλο νησί με τη χρήση δυνάμεων αποκλειστικά αερομεταφερόμενων και παρά την ηρωική αντίσταση του κρητικού λαού;
Είναι σίγουρο, όπως αποδεικνύει ο συγγραφέας, ότι οι ιστορικές εξηγήσεις που οφείλουν ακόμη να δώσουν οι Βρετανοί στους Έλληνες για τις ενέργειες των ανώτατων πολιτικών κλιμακίων τους τότε στο Λονδίνο και της στρατιωτικής ηγεσίας τους στο Στρατηγείο Μέσης Ανατολής, στο Κάιρο, είναι πάρα πολλές και -γι` αυτούς- πολύ δύσκολες. Η έκδοση είναι εμπλουτισμένη με φωτογραφικό υλικό, ευρετήριο κυρίων ονομάτων και στρατιωτικών μονάδων.

Κωνσταντίνος Ι. Κορίδης (Υπεύθυνος Σειράς)


Ηλίας Α. Φιλιππίδης

Ηλίας Α. Φιλιππίδης (Συγγραφέας)

Ο Ηλίας Φιλιππίδης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1945. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και Κοινωνικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόνης (Γερμανία), όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών. Έχει διδάξει στη Νομική Σχολή της Θράκης (Ειδικός Επιστήμων), στη Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας (Τακτικός Καθηγητής) και στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης (Εισηγητής). Από το 1990 εκλέγεται Μέλος του Προεδρείου της Διεθνούς Επιστημονικής Ένωσης Παγκοσμίου Οικονομίας και Παγκοσμίου Πολιτικής του Βερολίνου. Πρόσφατα εκλέχθηκε Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Ασχολείται με κομβικά και εξελικτικά θέματα του ελληνικού και ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
501
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.763 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση