Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η διδασκαλία μέσα από τη θεώρηση των δομικών της στοιχείων
Συγγραφέας:   Νικόλαος Ρέλλος


Η διδασκαλία μέσα από τη θεώρηση των δομικών της στοιχείων
Το βιβλίο αυτό κατευθυνόμενο σε όλη την έκταση του από την προσπάθεια απάντησης στην ερώτηση "πώς μπορεί να γίνεται η διδασκαλία καλύτερα;", παρουσιάζει τα δομικά στοιχεία της διδασκαλίας και της προϋποθέσεις αυτής (ανθρωπογενείς και κοινωνικο-πολιτιστικές) και αναλύει αυτά/αυτές. Η ανάλυση αυτών προσφέρει "ένα ευρύ πεδίο για διδακτικο-θεωρητικές σκέψεις και η εξέταση τους και η θεώρηση τους προσδίδουν στη διδακτική πράξη επιστημονικότητα και κάνουν αυτή μια συνειδητή διαδικασία".
Στην επιδίωξη να αποτρέψει αυτό προσκόλληση του εκπαιδευτικού σε μια και μοναδική μέθοδο διδασκαλίας, προσφέρει, μέσα από διάφορα διδακτικά μοντέλα, μια πληθώρα δυνατοτήτων διδακτικής διάρθρωσης της διδασκαλίας. Η επιδίωξη αυτή ισχυροποιείται με καταφυγή στους τρεις βασικούς συν-προσδιοριστικούς παράγοντες επιλογής της μεθόδου διδασκαλίας, ήτοι υποκείμενο μάθησης (μαθητής), τεθέντες στόχοι και αντικείμενο (υφή του αντικειμένου, ιδιαιτερότητα του αντικειμένου). Η μέθοδος παρουσιάζεται εδώ ως ένα πεδίο, όπου ο εκπαιδευτικός κινείται χωρίς κρατική χειραγώγηση.
Συγχρόνως, θέλοντας αυτό να σχετικοποιήσει την ισχύ του σχολικού εγχειριδίου ως μοναδική πηγή γνώσης και πληροφόρησης στο σχολείο, προσφέρει ισχυρά ερεθίσματα για άντληση μορφωτικών περιεχομένων (=αντικειμένων διδασκαλίας) και από άλλες πηγές. Ομολογείται εδώ και η επιδίωξη να δράσει το βιβλίο αυτό αποτρεπτικά σε έναν εν δυνάμει υπαρκτό κίνδυνο στο σχολείο, ήτοι στον αυτο-εγκλωβισμό του εκπαιδευτικού στο σχολικό εγχειρίδιο.
Οι παιδαγωγικές και διδακτικές σκέψεις, που διατυπώνονται στο παρόν κείμενο, προσφέρουν ένα ευρύ πεδίο σε θεωρητικές αναζητήσεις του φοιτητή (υποψήφιου εκπαιδευτικού) και του ήδη ευρισκόμενου στο επάγγελμα εκπαιδευτικού, καθώς επίσης και σημεία στήριξης για μια μεθοδική και συστηματική οργάνωση της διδασκαλίας· μιας διδασκαλίας, βέβαια, απαλλαγμένης από αυστηρές και άκαμπτες δομές.

23χ15 εκ., 400 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Καινοτομίες στην Εκπαίδευση
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Ταξινόμιση DDC: 370 (Παιδαγωγική), 370 (Εκπαίδευση)
Άλλα πρόσωπα: Ελένη Ταρατόρη - Τσαλκατίδου (Υπεύθυνος Σειράς) , Δημήτρης Χ. Χατζηδήμου (Υπεύθυνος Σειράς) ,
ISBN: 978-960-343-939-4
ISBN (10ψήφιο): 960-343-939-8
Βάρος: 0.653 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
25.84
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

23.26
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ρέλλος, Νικόλαος
Ο Νικόλαος Ρέλλος είναι μέλος του ΔΕΠ του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου και διδάσκει το γνωστικό αντικείμενο Σχολική Παιδαγωγική με κύριους άξονες τη διδακτική μεθοδολογία (θεωρία και πράξη της σχολικής διδασκαλίας) και την αξιολόγηση της μαθητικής επίδοσης, όπου και κινούνται τα επιστημονικο-ερευνητικά ενδιαφέροντά του.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.