Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κριτική του Γεωργίου Τραπεζούντιου στην Αριστοτελική και Πλατωνική φιλοσοφία
Συγγραφέας:   Σωσάνα - Άννα Μάλλιου


Offer
Σ΄ αυτό το βιβλίο η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να δοθεί μια συνολική εικόνα του πώς σκέφτεται και πώς τεκμηριώνει τις απόψεις του στις "Comparationes" o Γεώργιος Τραπεζούντιος, ο οποίος με την κριτική που ασκεί κατά του Πλάτωνα σηματοδοτεί την απαρχή μιας ιδεολογικής διαμάχης μεταξύ Αριστοτελικών και Πλατωνικών στη Δύση το 15ο αιώνα.

Η λατινική αυτή πραγματεία αποτελεί το σημείο σύγκλισης όλων των αντιπλατωνικών τάσεων της εποχής του. Η μεγάλη απήχηση που είχε αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο Καρδινάλιος Βησσαρίων απάντησε στον Τραπεζούντιο με το έργο του "Έλεγχοι των κατά Πλάτωνος βλασφημιών" και μ΄ αυτόν τον τρόπο συνέβαλε στην άνθηση των πλατωνικών σπουδών στη Δύση.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του Τραπεζούντιου να εστιάζει το ενδιαφέρον του σε επιμέρους θέματα αμφιλεγόμενα, εξαιρετικά πολύπλοκα και δύσκολα, τα οποία προκάλεσαν πολλές ερμηνείες και αποτέλεσαν σημεία τριβής μεταξύ των δύο φιλοσόφων της αρχαιότητας. Η πιο σημαντική προσφορά του με την κριτική που άσκησε στις "Comparationes" έγκειται στο γεγονός ότι έφερε στο φως τα αδύνατα σημεία της πλατωνικής διδασκαλίας, με αποτέλεσμα να στρέψει τα όπλα της κριτικής των δυτικών ουμανιστών κατά του Πλάτωνα.

Η ερμηνευτική, λοιπόν, προσέγγιση του λατινικού κειμένου των "Comparationes" συμβάλλει σε μια ευρύτερη αποτύπωση του γνωστικού πεδίου του 15ου αιώνα, καθώς ρίχνει άπλετο φως στα επίμαχα σημεία της διαμάχης Πλατωνισμού και Αριστοτελισμού αυτής της περιόδου.

24χ17 εκ., 183 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 182 (Φιλοσοφία, Αρχαία ελληνική - Ερμηνεία και κριτική), 184 (Πλατωνική φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική), 185 (Αριστοτελική φιλοσοφία - Ερμηνεία και κριτική)
ISBN: 978-960-333-460-6
ISBN (10ψήφιο): 960-333-460-Χ
Βάρος: 0.404 κιλά
Εκδότης: Γρηγόρη
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
15.28
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.77
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Μάλλιου, Σωσάνα - Άννα
Η Σωσάνα - Άννα Μάλλιου γεννήθηκε στα Ιωάννινα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Ιωαννίνων και στη συνέχεια εργάστηκε ερευνητικά στο τμήμα Μεσαιωνικών Σπουδών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Φιλοσοφική Σχολή του Παν/μίου Ιωαννίνων (1991-94) και από τότε ασχολείται ανελλιπώς ως ερευνήτρια και μεταφράστρια των πρωτότυπων λατινικών χειρογράφων του Γ. Τραπεζούντιου, σημαντικού έλληνα λόγιου και φιλοσόφου της διασποράς, Comparationes phylosophorum Aristotelis et Platonis (Βενετία, 1523 σε όγδοο σχήμα). Έλαβε μέρος σε ανακοινώσεις στο 15ο και 16ο Διεθνές Συμπόσιο Φιλοσοφίας, που διοργάνωσε το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας με τα εξής θέματα αντίστοιχα: "Η φύση της ψυχής κατά το Γεώργιο Τραπεζούντιο και η κριτική των περί ψυχής αντιλήψεων του Πλάτωνος" και "Η κριτική του Γεωργίου Τραπεζούντιου στον Πλατωνικό Σωκράτη". Στα πλαίσια του προγράμματος "Ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών για την προώθηση της ισότητας των φύλων", ανέλαβε την παρουσίαση γυναικών με πνευματική προσφορά στην Ήπειρο. Διετέλεσε διευθύντρια στο λύκειο Παγωνιανής και σύμβουλος ΣΕΠ στο γυμνάσιο και ενιαίο λύκειο Κόνιτσας. Έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία σε παιδιά με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες και συμμετείχε στις εργασίες Διεθνών Συνεδρίων στα Παν/μια Θεσσαλονίκης και Πατρών, με θέμα: "Διαπ/κή Εκπ/ση. Ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα". Γνωρίζει άριστα τα γαλλικά. Σήμερα διδάσκει την ελληνική και λατινική γλώσσα σε μαθητές από τριάντα πέντε χώρες στο 2ο Ενιαίο Διαπολιτισμικό Λύκειο του Ελληνικού. Έχει στο ενεργητικό της πλούσιο συγγραφικό έργο με τη δημοσίευση ελληνικών και γαλλικών άρθρων της σε περιοδικά. Το 1990 ως μέλος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών εξέδωσε το ανέκδοτο λογοτεχνικό και λαογραφικό έργο της μητέρας της, δασκάλας στην πόλη των Ιωαννίνων με τίτλο: "Αθηνά Δρόσου - Μάλλιου. Το Ανέκδοτο Λογοτεχνικό της Έργο (πεζογραφία - ποίηση) και ανέλαβε την επιμέλεια δύο εκδόσεων της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με τίτλο: Νεανικές Δημιουργίες, Αφιέρωμα Ι. (1990), και Αφιέρωμα ΙΙ (1992).

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.