Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Λεξικό αντιδανείων και ελληνογενών ξένων όρων της νέας ελληνικής γλώσσας
(Με ετυμολογία, ερμηνεία, σχόλια, ασκήσεις και χρήσιμους πίνακες)
Συγγραφέας:   Χάρης Παπακυριάκου


Offer
Ανασκαλεύοντας τα "δάνεια" της Ελληνικής, θα συναντήσουμε ένα μεγάλο αριθμό αντιδανείων λέξεων. Λέξεων, με αρχαιοελληνική συνήθως προέλευση, που πλούτισαν με την παρουσία τους άλλες γλώσσες και κάποια στιγμή επέστρεψαν στην κοιτίδα τους σα νέες, αλλοιωμένες όμως σε κάποιο βαθμό και συχνά, εξαιτίας των αλλεπάλληλων φωνητικών και σημασιολογικών μεταβολών, δύσκολα αναγνωρίσιμες ως προς την αρχική δομή τους. Το μεγαλύτερο αριθμό των λέξεων αυτών κατέχουν οι ελληνογενείς ξένοι όροι που φανερώνουν τη δυναμική διείσδυση της Ελληνικής στα επιστημονικά και τεχνολογικά πεδία έρευνας. Η συστηματική λημματογράφηση των αντιδανείων οδήγησε για πρώτη φορά στην κατηγοριοποίηση των λέξεων αυτών και στη συγκριτική τους μελέτη με βάση το φαινόμενο του δανεισμού. Η αναζήτηση της ιστορικής-ετυμολογικής καταγραφής αποτελεί πρόκληση για κάθε αναγνώστη, για κάθε μελετητή, για κάθε ανήσυχο πολίτη.

24χ17 εκ., 338 σελίδες
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Αρχείο Θεωρητικής Παιδείας
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 483 (Ελληνική γλώσσα, Νέα - Λεξικά)
Άλλα πρόσωπα: Θανάσης Α. Βασιλείου (Υπεύθυνος Σειράς)
ISBN: 978-960-01-1023-4
ISBN (10ψήφιο): 960-01-1023-9
Βάρος: 0.736 κιλά
Εκδότης: Gutenberg
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
28.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

20.72
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Ο Χάρης Παπακυριακού γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1959. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Ρόδου. Υπηρέτησε σε σχολεία των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Σήμερα εργάζεται ως Υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεταλούδων. Ξεκίνησε τη συγγραφική του δράση με το Βασικό Λεξικό Ξένων Λέξεων της Νέας Ελληνικής, εκδόσεις Gutenberg, Αθήνα 1997, α΄ ανατ. 2005, και συνέχισε με τις λεξικολογικές εργασίες: (α΄) «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» [ορθογραφικό - ερμηνευτικό - ετυμολογικό - συνωνύμων και παραγώγων λέξεων], (β΄) «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» [ορθογραφικό - ερμηνευτικό - συνωνύμων και παραγώγων λέξεων], (γ΄) «Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» [ορθογραφικό - ερμηνευτικό - συνωνύμων λέξεων], (δ΄) «Συνώνυμα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας».

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.