Αμπελάκια Θεσσαλίας
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Αμπελάκια Θεσσαλίας

Κοινοτική οργάνωση και διεθνείς σχέσεις των Αμπελακίων (18ος-19ος αι.) και η γενική τους βιβλιογραφία

Αστέριος Γ. Βόγιας

21.69€

Η Κοινή Συντροφία και Αδερφότης των Αμπελακίων οργανώθηκε σε κοινοτική και υπερκοινοτική βάση, λειτούργησε δε με συνεργατικούς κανόνες καθολικής συμμετοχής των κατοίκων στις παραγωγικές και εμπορικές δρστηριότητες, για περισσότερα από τριάντα χρόνια (1780-1812). Τα δύο γνωστά καταστατικά των Αμπελακίων των ετών 1780 και 1795, τα οποία καταγράφουν ορισμένα μόνο δικαιώματα και υποχρεώσεις των μελών, αποτελούν από τότε έως και σήμερα, κείμενα ισότιμων παραγωγικών σχέσεων, πρωτότυπων και πρωτοποριακών, όχι μόνο για μια ελληνική κοινότητα της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως τα Αμπελάκια, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη της εποχής εκείνης αλλά και της σημερινής.
Η Κοινή Συντροφία αποτελείτο από πολλές μικρότερες Συντροφίες, δηλαδή εταιρίες παραγωγής και εμπορίας κόκκινων βαμβακερών νημάτων, οι οποίες δρούσαν καθεμία χωριστά από τις άλλες και αποκλειστικά για τον εαυτό τους. Οι μικρότερες αυτές Συντροφίες, αφ` ενός για να είναι πιο παραγωγικές και αφ` ετέρου για να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση νημάτων σε μια διευρυνόμενη ευρωπαϊκή αγορά, αποφάσισαν ύστερα από συζητήσεις αρκετών ετών κατά τη δεκαετία του 1770, να συνενωθούν σε μια και μόνη, την Κοινή Συντροφία. [...]
Το έργο χωρίζεται σε δύο κύρια μέρη:
Το πρώτο μέρος αφιερώνεται στη διεξοδική παρουσίαση του υλικού για τις ελληνικές κοινότητες (κεφάλαιο πρώτο), για την ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία (κεφάλαιο δεύτερο), ειδικότερα για το Αμπελακιώτικο σύστημα, την έδρα και τη λειτουργία της Κοινής Συντροφίας, για τις δραστηριότητες στη Δυτική Ευρώπη και άλλες Ηπείρους (κεφάλαιο τρίτο) και τέλος, αναφορές στη διάλυση του Συνεταιρισμού και στα επιγενόμενα.
Στο δεύτερο μέρος ο ερευνητής και συγγραφέας προσθέτει ολόκληρη σχεδόν την υφισταμένη, ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία. Η συγκέντρωση και δημοσίευση της βιβλιογραφίας, όπως βέβαια και το δημοσιευμένο υλικό, πρωτότυπο εν πολλοίς και συμπληρωματικό του υπάρχοντος, σίγουρα θα αναζωπυρώσουν το ενδιαφέρον για τα Αμπελάκια και την οικονομική και κοινωνική ταυτότητα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδος αλλά και της Ευρώπης, η οποία κινδυνεύει να ξεχασθεί κάτω από τη γυαλάδα της πλαστικής παγκοσμιοποίησης των αγορών και της ευρωπαϊκής σύγκλισης.
Για να μην ξεχνάμε ότι η σύγχρονη ευρωπαϊκή και παγκόσμια εμπορευματική, τραπεζική και χρηματιστηριακή οικονομία ξεκινάει από οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα, όπως αυτή των Αμπελακίων, στα οποία πρώτος και τελευταίος παράγοντας και αποδέκτης ήταν ο συνεργατικός άνθρωπος.

(από τον πρόλογο του βιβλίου, Διονύσης Μαυρόγιαννης)

Αστέριος Γ. Βόγιας

Αστέριος Γ. Βόγιας (Συγγραφέας)

Ο Αστέριος Γ. Βόγιας γεννήθηκε το 1968 στη Λάρισα. Είναι μόνιμος κάτοικος των Αμπελακίων. Τελείωσε το γενικό λύκειο της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων το 1986 και το 1991 έκανε επαγγελματική κατάρτιση στα τουριστικά επαγγέλματα. Από το 1995 έως το 1999 σπούδασε δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών σπουδών με κατεύθυνση πολιτική και διπλωματία, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Υπήρξε υποψήφιος πρόεδρος της κοινότητας Αμπελακίων το 2002, ενώ, διετέλεσε αντιπρόεδρος της ίδιας κοινότητας από το 1997 έως το 1998 και κοινοτικός σύμβουλος το διάστημα 1995-1996. Από το 2003 έως σήμερα συμμετέχει σε όλες τις δραστηριότητες της κοινότητας Αμπελακίων που αφορούν στην τουριστική προβολή τόσο της κωμόπολης, όσο και της γύρω περιοχής. Εργάστηκε ως γραμματέας της κοινότητας Αμπελακίων (1990-1991), γραμματέας της κοινοτικής βιβλιοθήκης και υπήρξε μέλος του Δ.Σ. της. Εργάστηκε για τις δημόσιες σχέσεις και τη διοργάνωση σεμιναρίων, συνεδρίων ή ομιλιών και συναντήσεων, κυρίως στα Αμπελάκια αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Διοργάνωσε διάφορες εκδηλώσεις, όπως το Α΄ Συνέδριο Αμπελακιώτικων Σπουδών Ασχολείται πολλά χρόνια με την έρευνα, τη μελέτη και την προβολή της ιστορίας του συνεταιριστικού κινήματος, κυρίως της "Κοινής Συντροφίας των Αμπελακίνων" (1778-1811). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδες.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Τρίπολη
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
204
Διαστάσεις:
25x17
Βάρος:
0.474 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση