Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η ιστορική Μελίβοια
Συγγραφέας:   Συλλογικό έργο


Η ιστορική Μελίβοια
Περιλήψεις των ανακοινώσεων:

Αρχιμ. Νεκτάριος Δρόσος, "Η αρχαία Μελίβοια"
Στην ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια καταγραφής, με βάση τις πηγές, των αναφορών του ονόματος της πόλεως Μελίβοια και των Μελιβοιέων. Ακόμα επιχειρείται η γεωγραφική ταύτιση της αρχαίας πόλεως Μελίβοια σύμφωνα με τους αρχαίους συγγραφείς από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι του έτους 168 π.Χ. και τους μεταγενέστερους μελετητές του θέματος.

Δημήτρης Αγραφιώτης, "Η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στη Βελίκα της Μελίβοιας"
Πρόκειται για μία πρώτη προσέγγιση της ιστορίας της μονής με βάση ανέκδοτα έγγραφα, αρχαιολογικά δεδομένα, στοιχεία από τις φιλολογικές πηγές και την τοπική παράδοση. Εξετάζεται πρώτα η νεότερη ιστορία της μονής και γίνεται κατόπιν αναδρομή στους περασμένους αιώνες. Για την περίοδο αυτή διατυπώνονται βάσιμες υποθέσεις σχετικά με το χρόνο εμφάνισης της μονής, την αρχική της θέση και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες, κατά τα μέσα του 18ου αι., κατέληξε στη θέση που βρίσκεται σήμερα.

Λάζαρος Δεριζιώτης, "Το έργο της 7ης Εφορείας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων στην περιοχή της Μελίβοιας"
Εκτίθενται τα αποτελέσματα των αρχαιολογικών ερευνών και των ανασκαφών που έγιναν στην περιοχή της Μελίβοιας από την 7η Εφορεία Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, της οποίας ο εισηγητής είναι προϊστάμενος.

Στέφανος Κανδηλάρης, "Αναφορές περιηγητών στη Θανάτου / Αθάνατη (σημερινή Μελίβοια). Νύξεις τους για την αρχαία πόλη"
Συγκεντρώνονται στην ανακοίνωση αυτή αναφορές Ελλήνων και ξένων περιηγητών του ΙΗ΄-ΙΘ΄ αιώνα σχετικά με τη Μελίβοια και την περιοχή της, ενδιαφέρουσες για το πλήθος των πληροφοριών και των παρατηρήσεών τους.

Κώστας Σπανός, "Τα ονόματα των ανδρών και των γυναικών της Μελίβοιας"
Στην ανακοίνωση αυτή εξετάζονται ετυμολογικά-γλωσσολογικά τα επώνυμα και τα ονόματα των κατοίκων της Μελίβοιας, που παρουσιάζονται με τη μορφή τους εξαιρετικό ιστορικό και ονοματολογικό ενδιαφέρον.

(από τις σελίδες 11-12 του βιβλίου)


Σημείωση: Χορηγός: Δήμος Μελίβοιας. Πρακτικά ημερίδας με θέμα "Η ιστορική Μελίβοια", Αύγουστος 1996.

24χ17 εκ., 157 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Τρίπολη
Ταξινόμιση DDC: 938.93 (Θεσσαλία - Ιστορία)
Άλλα πρόσωπα: Νεκτάριος Δρόσος (Φωτογράφος) , Νεκτάριος Δρόσος (Επιμελητής) , Νεκτάριος Δρόσος (Εισηγητής) , Λάζαρος Δεριζιώτης (Εισηγητής) , Κώστας Σπανός (Εισηγητής) , Δημήτρης Κ. Αγραφιώτης (Εισηγητής) , Στέφανος Κανδηλάρης (Εισηγητής) ,
ISBN: 978-960-8462-52-6
ISBN (10ψήφιο): 960-8462-52-5
Βάρος: 0.362 κιλά
Εκδότης: Φύλλα
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

11.26
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.