Utopia: Τρία κείμενα για την ουτοπία
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Utopia: Τρία κείμενα για την ουτοπία

Ουτοπία. Νέα Ατλαντίς. Η νήσος των Πάιν

Συλλογικό έργο

Thomas More

Bacon, Francis, φιλόσοφος, 1561-1626

Με την "Ουτοπία" (1516), ο Thomas More δεν μας εισάγει απλώς σε έναν νέο κόσμο, αλλά μας προσφέρει μία νέα αντίληψη του χάσματος που υφίσταται ανάμεσα σε ό,τι θα έπρεπε να υπάρχει και σε ό,τι υπάρχει, στο επιθυμητό και στο υπαρκτό. Η "Ουτοπία" συνιστά μια καυστική και διεισδυτική ανάλυση των ελαττωμάτων της κοινωνίας μας, μία πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής. "Η Νέα Ατλαντίς" (1627) του Francis Bacon προσφέρει μία εικόνα του προοδευτικού ρόλου που η επιστήμη είναι σε θέση να διαδραματίσει στη σύγχρονη κοινωνία. "Η Νήσος των Πάιν" (1668) του Henry Neville είναι ένας σπάνιας ομορφιάς μύθος, πραγματικός πρόδρομος του "Ροβινσώνα Κρούσου" του Daniel Defoe. Αυτά τα τρία κείμενα αποκαλύπτουν τη διαφορετική φύση της πρώιμης σύγχρονης φαντασίας και επιπλέον υποδεικνύουν τρόπους υλοποίησης αυτών των ουτοπιών.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Thomas More

Thomas More (Συγγραφέας)

Ο Σερ Thomas More (1487-1535) υπήρξε διακεκριμένος συγγραφέας και πολιτικός. Έγραψε την "Ιστορία του Ριχάρδου Γ΄", την "Ουτοπία", τα "Τέσσερα τελευταία πράγματα", και ασχολήθηκε με μελέτες σε αρχαίους έλληνες συγγραφείς. Φυλακίστηκε από τον Ερρίκο Η΄, επειδή δεν δέχτηκε να αναγνωρίσει τους διαδόχους του ιδίου από το γάμο του με την Άννα Μπόλεϊν. Στη φυλακή έγραψε το έργο "Διάλογος για παρηγοριά στη θλίψη", με το οποίο αρνείται στο βασιλιά την καταστρατήγηση της θρησκευτικής συνείδησης. Καρατομήθηκε στις 6 Ιουλίου 1535. Το 1935 ανακηρύχθηκε άγιος
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Bacon, Francis, φιλόσοφος, 1561-1626 (Συγγραφέας)

Ο Φράνσις Μπέικον (ή Φραγκίσκος Βάκων, κατά την παλαιότερη ονοματολογία), υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους φιλόσοφους των νεώτερων χρόνων, μετά την Αναγέννηση, υποστηρικτής της επιστημονικής σκέψης και πρόδρομος του Διαφωτισμού. Σπούδασε στο Trinity College του Κέιμπριτζ και διετέλεσε μέλος του Κοινοβουλίου, έκτακτος σύμβουλος της βασίλισσας, υπουργός Δικαιοσύνης, Φύλακας Λόρδος της Μεγάλης Σφραγίδας και Λόρδος Αρχιγραμματέας (Καγγελάριος) της Αγγλίας. Το 1618 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Βαρώνου του Verulam. Κυριότερα έργα του είναι: "Περί αγάπης και φιλαυτίας" (1595), "Νομικά αποφθέγματα" (1596), "Δοκίμια" (1597, 1612, 1625), "Ομολογία πίστης" (1602), "Προαγωγή της μάθησης" (1605), "Instauratio magna"/"Η μεγάλη αναμόρφωση" (1620), "Novum Organum" (1620), "Parasceve ad historiam naturalem et experimentalem"/"Προπαρασκευή προς μια φυσική και πειραματική ιστορία" (1620), "Historia naturalis et experimentalis"/"Φυσική και πειραματική ιστορία" (η οποία περιλάμβανε την "Ιστορία της Βασιλείας του Ερρίκου του Εβδόμου" και την "Historia ventorum") (1622), "Νέα Ατλαντίδα" (1624), κ.ά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Henry Neville (Συγγραφέας)

Ο Henry Neville (1620-1624) είναι κυρίως γνωστός για το μύθο περί ναυαγίου και ουτοπίας στο έργο του "Η νήσος των Πάιν". Λόγω των πολιτικών ενεργειών του συνελήφθη για προδοσία το 1663, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Κατόπιν αφιερώθηκε στη συγγραφή. Έγραψε πολλές σάτιρες με γνωστότερη "Το κοινοβούλιο των γυναικών" ("The Parliament of Ladies").
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Στέφανος Ροζάνης

Στέφανος Ροζάνης (Επιμέλεια)

Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Είναι ποιητής και δοκιμιογράφος. Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού "Σημειώσεις". Έχει συνεργασθεί με το Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης και τη New Philosophy Society του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου. Ανάμεσα στα πιο πρόσφατα δοκιμιακά του έργα περιλαμβάνονται: "Ο Μεσσιανισμός και η ηθική φιλοσοφία του Εμμανουέλ Λεβινάς", "Η ερμηνευτική ως πράξη και θεώρηση", "Ερμηνευτικές αναγνώσεις", "Θείος Έρως", "Σολωμικά".

Γρηγόρης Ν. Κονδύλης (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
263
Διαστάσεις:
21χ15
Βάρος:
0.508 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση