Το παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το παγκοσμιοποιημένο Ισλάμ

Olivier Roy

Στα μάτια των δυτικών, το Ισλάμ εμφανίζει, αρκετά συχνά, μια εικόνα σταθερότητας, ταυτότητας και δυναμισμού. Είναι δε πιθανόν οι ίδιοι οι ισλαμιστές να συμμερίζονται αυτή την άποψη όταν απολαμβάνουν τον επανεξισλαμισμό των μουσουλμανικών κοινωνιών και ατόμων. Αυτή την άποψη θέτει ο Ολιβιέ Ρουά υπό αμφισβήτηση. Βλέπει για παράδειγμα ότι η προπαγάνδα μέσω Ίντερνετ ως πράξη πολιτική και τρομοκρατική ακολουθεί μοντέλα δράσης και στράτευσης πέρα για πέρα δυτικά.
Στην πραγματικότητα, με δεδομένο το φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης, το πέρασμα του Ισλάμ στη Δύση καθιστά άκυρη κάθε άποψη που στηρίζεται στην πολιτισμικότητα ή την ουσιοκρατία, ακόμη και αν οξύνει τους εξορκιστικούς χειρισμούς. Δεν υπάρχει γεωστρατηγική του Ισλάμ, γιατί δεν υπάρχει πλέον γη του Ισλάμ ούτε μουσουλμανική κοινότητα, παρά μόνο μια θρησκεία που μαθαίνει να απο-προσωποποιείται και μουσουλμανικοί πληθυσμοί που διαπραγματεύονται τις νέες ταυτότητές τους, ακόμα και μέσα από τη σύγκρουση.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Μαρία Κυρτζάκη

Μαρία Κυρτζάκη (Επιμέλεια)

Η Μαρία Κυρτζάκη, από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές της γενιάς του 1970, γεννήθηκε στην Kαβάλα το 1948. Σπούδασε φιλολογία στο Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (1966-1971) και το 1973 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Για λίγο εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση και με τη μεταπολίτευση εντάχθηκε στο τμήμα ραδιοφωνικών παραγωγών της ΕΡΑ. Κεντρικό θέμα των παραγωγών της ήταν η χρήση και η λειτουργία της γλώσσας στον ποιητικό και στον δραματουργικό λόγο, θέματα που επίσης δίδαξε στη Σχολή Θεάτρου "Εμπρός" και ήταν άλλωστε απολύτως σχετικά με την ίδια την ποίησή της. Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε πρώιμα, το 1996, με τα ποιήματά της "Σιωπηλές κραυγές". Ακολούθησαν τα βιβλία της ποιητικού μόχθου, λόγω της επίμονης και επίπονης διαδικασίας της προετοιμασίας τους, "Οι λέξεις" (1973), "Ο κύκλος" (1976), "Η γυναίκα με το κοπάδι" (1982), "Περίληψη για τη νύχτα" (1986), "Ημέρια νύχτα" (1989), "Σχιστή οδός" (1992), "Μαύρη θάλασσα" (2000), "Λιγοστό και να χάνεται" (2002), "Στη μέση της ασφάλτου" (2005) όπου συγκέντρωσε την ποιητική της διαδρομή από το 1973 ως το 2002. Το μονολογικό της κείμενο "Τυφώ" παραστάθηκε το 1996 από το Απλό Θέατρο. Το 2003 τιμήθηκε με το βραβείο Σωτηρίου Ματράγκα της Ακαδημίας Αθηνών. Έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου 2016 στην Αθήνα, έπειτα από σύντομη μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία 68 ετών.

Olivier Roy

Olivier Roy (Συγγραφέας)

Ο Ολιβιέ Ρουά γεννήθηκε το 1949 στη Λα Ροσέλ. Είναι διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, και θεωρείται ένας από τους εγκυρότερους, πα γκοσμίως, μελετητές του πολιτικού Ισλάμ. Από το 1985 μέχρι σήμερα, έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και άρθρα για το θέμα. Από το 1985 έχει εκδώσει πολλά βιβλία και έχει δημοσιεύσει δεκάδες μελέτες και άρθρα για τα ζητήματα αυτά ("L΄Afganistan. Islam et modernite politique", Seuil 1985, "L΄Echec de l΄Islam politiue", Seuil 1992, "L΄Islam mondialise", Seuil 2002, κ.ά.). "Οι αυταπάτες της 11ης Σεπτεμβρίου: Στρατηγική και τρομοκρατία" ήταν το πρώτο βιβλίο του που μεταφράστηκε στα ελληνικά.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Βιργινία Πισιμίση (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
308
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.473 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση