Μαντινάδες και τραγούδια της Κρήτης
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Μαντινάδες και τραγούδια της Κρήτης

Κωστής Γ. Καλλέργης

15.21€ -10% 13.69€

Ο δικηγόρος, ποιητής, μαντιναδολόγος, Κωστής Καλλέργης, γνωστός με το ψευδώνυμο Κ.Ι.Γ.Κ, στο πρώτο του βιβλίο με μαντινάδες και τραγούδια της Κρήτης, αποτυπώνει όπως γράφει και ο εκδότης, το απόσταγμα ψυχής και το άρωμα σκέψης.
Ίσως γιατί αυτή είναι η βαθιά έννοια της μαντινάδας.
"Ο αυθεντικός τρόπος που εκφράζεται ο Κρητικός, τα συναισθήματα, που τα βιώνει δυνατά, αλλά και τα σκορπίζει απλόχερα…και είναι αποτέλεσμα στάσης ζωής και καθημερινής φιλοσοφικής εξάσκησης της συλλογιστικής του".
Μεταφέροντας τα λόγια του συγγραφέα, ίσως δίνουμε και το στίγμα του βιβλίου.

"Καράβι τση παράδοσης είναι η μαντινάδα
και κουβαλεί νοήματα, ήθος και νοστιμάδα"

Στις μαντινάδες του βιβλίου, δεν συνοψίζονται απλά οι σκέψεις ενός ποιητή μαντιναδολόγου, αλλά η σύμφυτη, ρυθμική, τονικότητα της κρητικής γλώσσας.

"Σπέρνω, θερίζω, κουβαλώ, τσ` ελπίδας μου τ` αλώνι,
λιχνίζω τα, τα βάσανα, που η μοίρα μου στελειώνει!"

Πέρα από κάθε ερμηνεία, στο τέλος μένει η ίδια η μαντινάδα. Μια πρόκληση των μυστικών δημιουργικών δυνάμεων, της αισθητικής βίωσης και του πεπρωμένου μας. Μπορεί κάτι να μη το καταλαβαίνουμε, η να το αρνούμεθα. Δε μπορούμε όμως να το ξεχάσουμε. Κι αν ακόμα το ξεχάσουμε, σε ανύποπτη ώρα από τα βάθη του μυστηριακού πολύτροπου, αναδύονται σε απλά δεκαπεντασύλλαβα, οι αινιγματικές έννοιες και μας επαναφέρουν τους μοιραίους συνδυασμούς, μιας βαθιάς επικοινωνίας.
Ίσως μέσα από ένα μυστικό που δεν αποκαλύπτεται πλήρες, γιατί αφήνει τον κάθε ένα να ταξιδέψει, στο δικό του όνειρο.

"Ζωή με δίχως όνειρο, αγάπη, καρδιοκτύπια,
δίχως ελπίδα στη χαρά, είναι σα βάρκα τρύπια!"

Μετά από ένα αδιάκοπο μετασχηματισμό από το φως στο σκοτάδι, εισχωρούν και στις πιο απόμερες και μυστικές γωνιές της ύπαρξης και μας κυριεύουν και μας γητεύουν. Όπως κάθε αυθεντικό. Όπως κάθε πηγαίο που ξεκινά από ένα βαθύ συναίσθημα και με τρόπο απροσδιόριστο, μέσα από ένα προσωπικό τρόπο έκφρασης, συμπίπτει με το δεκαπεντασύλλαβο της μαντινάδας του.

Κωστής Γ. Καλλέργης

Κωστής Γ. Καλλέργης (Συγγραφέας)

Κωστής Ι. Γ. Καλλέργης, δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω. Aπόφοιτος της Νομικής Αθηνών και των πολιτικών επιστημών του Παντείου, ποιητής, μαντιναδολόγος, γνωστός με το ψευδώνυμο Κ.Ι.Γ.Κ.. Γεννήθηκε στη Λούτρα δήμου Αρκαδίου Ρεθύμνου και το Ρέθυμνο αποτελεί μόνιμη κατοικία και έδρα που εξασκεί την δικηγορία του. Αντιπρόεδρος εφέδρων αξιωματικών, αντιπρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων, μέλος του συλλόγου Κρητών στιχουργών "Μιχ.Καυκαλάς", τ/πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λούτρας, μέλος του συλλόγου κυκλοφοριακής αγωγής Ρεθύμνου, μέλος πολιτιστικών συλλόγων, μιλά την γαλλική γλώσσα και αρθρογραφεί στις εφημερίδες της Κρήτης καθώς και σε επιστημονικά περιοδικά. Ποιητής-Μαντιναδολόγος και μουσικός παίζει, με ευχέρεια λύρα, λαούτο, μαντολίνο, μαντόλα και μπουζούκι από τα μαθητικά του χρόνια, συμμετέχοντας αργότερα στα φοιτητικά του χρόνια, στην ορχήστρα της Κρητικής Φοιτητικής Εστίας στην Αθήνα και σε άλλες ερασιτεχνικές ορχήστρες. Τα πρώτα μαθήματα ποίησης και μουσικής, τα διδάχθηκε από τον πατέρα του, που έπαιζε μαντολίνο και ήταν γνωστός τραγουδοποιός παραμυθάς και μεγάλος γλεντζές. Οι πρώτες του δημοσιεύσεις σε ποίηση, έγιναν με το ψευδώνυμο Αποσπερίτης στη δεκαετία του 1970 και αργότερα επιδόθηκε στις σατυρικές μαντινάδες όπου και έγινε γνωστός με το ψευδώνυμο Κ.Ι.Γ.Κ, καυτηριάζοντας πολιτικά γεγονότα και ασκώντας κριτική στη δημόσια ζωή, κάτι που με το χρόνο, έδωσε στην μαντινάδα του την βαρύτητα μιας κριτικής, που αποτύπωνε το αίσθημα του κόσμου. Μέσα από την ολοκληρωμένη θέση του για τη ζωή, έχει γράψει σειρά από μαντινάδες φιλοσοφικών και συναισθηματικών αναζητήσεων, σημαντικό τμήμα των οποίων συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο βιβλίο του "Μαντινάδες και τραγούδια της Κρήτης". Έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους και Παγκρήτιους διαγωνισμούς μαντινάδας και ποίησης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Ρέθυμνο
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
111
Διαστάσεις:
24x17
Βάρος:
0.273 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση