Το αρχαίο ελληνικό θέατρο επί σκηνής
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Το αρχαίο ελληνικό θέατρο επί σκηνής

Εγχειρίδιο για τις παραστάσεις του αρχαίου δράματος στην κλασική εποχή και στους νεότερους χρόνους

J. Michael Walton

Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια ενδιαφέρουσα και σημαντική επιτομή με πληροφορίες για τις συνθήκες παράστασης του αρχαίου ελληνικού θεάτρου, παρουσιάσεις όλων των σωζόμενων έργων των δραματουργών της εποχής (πλοκή, πρόσωπα και θεατρικά χαρακτηριστικά), σχόλια μεταγενέστερων κριτικών (όπως του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη) και ένα εντελώς καινούριο κομμάτι με τις σκηνικές αναβιώσεις του αρχαίου δράματος στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Ουσιαστικά «παντρεύει» τη θεωρία και την πράξη, τονίζοντας τη σκηνική δράση που ενυπάρχει στα δραματικά κείμενα της αρχαιότητας. Εξετάζει και προσεγγίζει τις τραγωδίες και τις κωμωδίες με τρόπο που τελικά αναδεικνύει το αρχαίο ελληνικό θέατρο επί σκηνής, εικόνα η οποία συμπληρώνεται με την παρουσίαση παραστάσεων αρχαίου δράματος από γνωστούς Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες στη νεότερη εποχή.


[Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης]

Δημήτρης Τσατσούλης

Δημήτρης Τσατσούλης (Υπεύθυνος Σειράς)

Ο Δημήτρης Τσατσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φιλολογία, κοινωνιολογία και πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και στο Παρίσι. Είναι διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών στο μάθημα Σημειωτικής του Θεάτρου. Διδάσκει επίσης παραστασιολογία, σημειολογία της λογοτεχνίας και της εικόνας στο Ελληνοαμερικανικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα και Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας/ Απόδοση μη δραματικού κειμένου στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή "Θεμέλιο". Είναι τακτικός κριτικός θεάτρου (εφ. Ημερησία, Κουΐντα, Θεατρογραφίες) και λογοτεχνίας. Έχει συνεργαστεί με τα περισσότερα θεωρητικά και λογοτεχνικά περιοδικά της Αθήνας και της Περιφέρειας, καθώς και με εφημερίδες και τηλεόραση. Έχει συνεργαστεί με θεατρικά σχήματα ως μεταφραστής, σε επίπεδο δραματουργικής επεξεργασίας κ.λπ. Άλλα βιβλία του: - Κοινωνιολογία (Γρηγόρης, Αθήνα, 1988). - Σημειολογικές προσεγγίσεις του θεατρικού φαινομένου (α΄ εκδ. Δελφίνι, 1997, β έκδ. Ελληνικά Γράμματα, 1999). - Η περιπέτεια της αφήγησης (Ελληνικά Γράμματα, 1997) - Η γλώσσα της εικόνας (Ελληνικά Γράμματα, 2000). - Λογοτεχνικά: - Η αμυχή της Ηρώς (1988). - Το νύχι της γάτας (Δελφίνι, 1994).

Βίκυ Μαντέλη (Μεταφραστής)


Κατερίνα Αρβανίτη (Μεταφραστής)


J. Michael Walton (Συγγραφέας)

Γεννημένος στην Αγγλία, ο J. Michael Walton απέκτησε δύο μεταπτυχιακά (Κλασικές Σπουδές Πανεπιστήμιο του St. Andrews και Δράμα Πανεπιστήμιο του Bristol). Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στο επαγγελματικό θέατρο. Το 1965 έγινε μέλος του διδακτικού προσωπικού στο Τμήμα Θεάτρου του Πανεπιστημίου του Hull, όπου τώρα κατέχει την έδρα της Ιστορίας Θεάτρου. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο υπήρξε ιδρυτής του Κέντρου Μετάφρασης Παραστάσεων. Από το 1972 έως το 1973 υπήρξε επισκέπτης καθηγητής Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο του Denver. Είναι συγγραφέας αρκετών βιβλίων για το θέατρο της κλασικής Ελλάδας, όπως τα "Greek Theatre Practice" (Greenwood Press, 1980) και "The Greek Sense of Theatre: Tragedy Reviewed", και έχει επιμεληθεί τον τόμο "Craig on Theatre". Επιπλέον, έχει επιμεληθεί ή και μεταφράσει ολόκληρη τη σειρά σωζόμενου ελληνικού δράματος σε δεκατρείς τόμους για τις εκδόσεις Methuen, όπως επίσης τέσσερις τόμους ελληνικών και λατινικών μεταφράσεων. Το 2002 εξέδωσε με τη M. McDonald το "Αmid Our Troubles: Irish Versions of Greek Tragedy". Έχει γράψει θεατρικά έργα και έχει κάνει ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές για το ελληνικό δράμα. Έχει σκηνοθετήσει έργα των Shakespeare, Sheridan, Chekhov, Giraudoux, Frisch, Durrenmatt, Williams κ.ά. Είναι μέλος του Σωματείου Σκηνοθετών της Μεγάλης Βρετανίας και διευθυντής του Rose Bruford College of Speech and Drama. Τέλος, έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Αμερική, την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
629
Διαστάσεις:
24x16
Βάρος:
0.981 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση