Γιάννης Μιγάδης
zoom in

Πενήντα χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας συμπλήρωσε ο Γιάννης Μιγάδης με την πρόσφατη αναδρομική έκθεσή του το 2003, αφού η πρώτη ατομική του είχε γίνει το 1953. Σε αυτό το διάστημα η ελληνική τέχνη άλλαξε όσο δεν είχε αλλάξει ποτέ στο παρελθόν. Διαμόρφωσε τη νέα της φυσιογνωμία, εκσυγχρονίστηκε, όπως συνηθίζουμε να λέμε. Μισόν αιώνα τώρα, δεν προλαβαίνουμε να μετράμε εξελικτικές φάσεις, να θαυμάζουμε τις θεαματικές επιδόσεις των Ελλήνων καλλιτεχνών στον αγώνα τους για μια θέση στο σύγχρονο εικαστικό γίγνεσθαι. Όλα αυτά τα χρόνια, στο μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής καλλιτεχνικής πραγματικότητας κυριαρχούσαν η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αισθητικών προτύπων και η ανεπιφύλακτη πριμοδότηση των καινοτομιών. Μέσα σ΄ αυτό το κυρίαρχο ιστορικό πλαίσιο ακούγονταν κατά καιρούς μερικές φωνές διαφορετικές, που έμοιαζαν εκτός κλίμακας ή, τουλάχιστον, εκτός συρμού. (Μάρθα - Έλλη Χριστοφόγλου, από το κείμενο του βιβλίου)

Γιάννης Βαχαρίδης (Φωτογράφος)


Δημήτρης Μαργαρίτης (Φωτογράφος)


Μάρθα - Έλλη Χριστοφόγλου (Συγγραφέας)

Η Μάρθα - Έλλη Χριστοφόγλου είναι Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστήμιο Paris I, Sorbonne. Διδάσκει γενική Ιστορία της Τέχνης από το 1974 σε σχολές όλων των επιπέδων. Έχει διδάξει στο τμήμα ΕΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου (1993-94) και στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (1997-98). Έχει δημοσιεύσει θεωρητικά δοκίμια και μονογραφικές μελέτες για σύγχρονους καλλιτέχνες. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Τεχνοκριτικών - AICA Hellas και της Εταιρίας Ελλήνων Ιστορικών της Τέχνης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Κώστας Αδάμ (Επιμέλεια)


Πέγκυ Κουνενάκη (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Πέγκυ Κουνενάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1950. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και την Αγγλία, όπου και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και κριτικού λόγου. Στην Αθήνα εργάστηκε στην εφημερίδα "Αυγή" ως πολιτιστική συντάκτης και αργότερα ως υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος της "Κυριακάτικης Αυγής" (1976-1987). Εργάστηκε ως υπεύθυνη ύλης και πολιτιστικού στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" (1980-1993). Στην εφημερίδα "Καθημερινή" συμμετείχε στο πολιτιστικό τμήμα του κυριακάτικου φύλλου και στο ένθετο περιοδικό της "Επταήμερο" (1994-2004). Επίσης, διατήρησε τη στήλη εικαστικής κριτικής για ένα και πλέον χρόνο στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Athens Voice" (2003-2004). Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει πολλές εικαστικές εκθέσεις και έχει γράψει βιβλία.

Γιάννης Μιγάδης

Γιάννης Μιγάδης (Ζωγράφος)

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Επίσης στην Cole Arts Decorates του Παρισιού ειδικεύτηκε στη σκηνογραφία και την ενδυματολογία. Δούλεψε στο θέατρο και στον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο σαν σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Έχει εικονογραφήσει διάφορα βιβλία και ημερολόγια. Εκθέτει τη δουλειά του ατομικά από το 1954 και έχει ακόμα λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία και ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρό εξώφυλλο
Σελίδες:
143
Διαστάσεις:
28χ21
Βάρος:
0.683 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση