Η οργανωτική πλατφόρμα των ελευθεριακών κομμουνιστών
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η οργανωτική πλατφόρμα των ελευθεριακών κομμουνιστών

1926, Ένα προσχέδιο για την Γενική Ένωση Αναρχικών

Συλλογικό έργο

Nestor Makhno

Piotr Archinov

Περιεχόμενα:
Μέρος Α΄:
-Εισαγωγή
-Η Οργανωτική Πλατφόρμα των Ελευθεριακών Κομμουνιστών
Μέρος Β΄:
-Κριτική του Μαλατέστα στην Πλατφόρμα
-Γράμμα του Μάχνο στον Μαλατέστα
-Άρθρο του Αρσίνοφ στην Ντιέλο Τρούντα
-Απάντηση του Μαλατέστα στον Μάχνο.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Nestor Makhno

Nestor Makhno (Συγγραφέας)

Ο Νέστορ Μάχνο (1889-1934), γνωστός και ως "Μπάτκο" γεννήθηκε το 1889 στην Ουκρανία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και τον μεγάλωσε ουσιαστικά η μητέρα του, αφού ο πατέρας του πέθανε πολύ νωρίς. Πήγε σχολείο από τα 8 ως τα 11. Από τα 7 μέχρι τα 12, ήταν βοσκός, ενώ από τα 12 μέχρι τα 15 εργάστηκε ως αγρότης. Από την ηλικία των 15, και για δύο χρόνια, εργάστηκε σε χυτήριο της περιοχής του. Έλαβε μέρος στην επαναστατική προσπάθεια του 1905. Φυλακίστηκε για το φόνο ενός αστυνομικού και τότε, σε αυτή την περίοδο των εννέα χρόνων, έμαθε τον αναρχισμό. Μελέτησε τον αναρχισμό μέσα στη φυλακή, μαζί με τον Πιοτρ Αρσίνοφ. Η φυλακή ήταν ένα είδος σχολείου γι΄ αυτόν. Πέρασε αρκετό καιρό στην απομόνωση. Καταδικάστηκε σε θάνατο στα 17 του· η ηλικία του όμως αποτέλεσε τροχοπέδη για την εκτέλεση της ποινής. Διοικητής ενός ανεξάρτητου στρατού αναρχικών στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του Ρωσικού Εμφυλίου Πολέμου του 1917-1922. Μετά από μια σειρά φυλακίσεων και δραπετεύσεων, ο Μαχνό εγκαταστάθηκε στο Παρίσι με τη σύζυγό του Γκαλίνα και την κόρη του Γιέλενα. Στην εξορία έγραψε τρεις τόμους με τα απομνημονεύματά του. Πέθανε στην εξορία σε ηλικία 45 ετών από φυματίωση.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Piotr Archinov

Piotr Archinov (Συγγραφέας)

Γιος βιομηχανικού εργάτη, ο Πιοτρ Αρσίνοφ μορφώθηκε μόνος του και σε ηλικία μόλις 18 ετών έγινε μέλος της τοπικής οργάνωσης του Μπολσεβίκικου κόμματος. Κυνηγημένος από την αστυνομία, κατέφυγε στην Ουκρανία, οπού συμμετείχε ενεργά στο αναρχικό επαναστατικό κίνημα. Έχοντας διαπράξει αρκετές τρομοκρατικές πράξεις, συνελήφθη, αλλά κατάφερε να αποδράσει για τη Γαλλία. Στη φυλακή, γνώρισε και τον Νέστορ Μάχνο αναπτύσσοντας στενή φιλική σχέση μαζί του.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ida Mett

Ida Mett (Συγγραφέας)

Η Ida Mett (1901-1973) γεννήθηκε στη Λευκορωσία. Συμμετείχε ενεργά στο αναρχικό κίνημα, ιδίως στη Μόσχα, συνελήφθη και εντέλει εξορίστηκε στην Πολωνία, στο Βερολίνο και στη συνέχεια στο Παρίσι, το 1926, όπου συνέχισε την δράση της μέσα από τις τάξεις της ομάδας Dielo Trouda και του ομότιτλου περιοδικού. Μετά τον πόλεμο, εξέδωσε το 1948 έναν πολιτικό απολογισμό της εξέγερσης των ναυτών στην Κρονστάνδη, το 1921, με τίτλο "Η κομμούνα της Κρονστάνδης", που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Spartacus και μεταφράστηκε στα ελληνικά από τον Α. Στίνα. Έγραψε, ακόμα, τις μελέτες "Η ιατρική στην ΕΣΣΔ" (1953), "Το σοβιετικό σχολείο" (1954) και "Ο Ρώσος χωρικός στην Επανάσταση και μετά την Επανάσταση" (1968). Πέθανε στο Παρίσι στις 27 Ιουνίου 1973.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
108
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.147 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση