Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Τοπική διακυβέρνηση και αστικοποίηση
(Ο εκσυγχρονισμός της δημοτικής διοίκησης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα)
Συγγραφέας:   Μαριάνθη Κοτέα


Τοπική διακυβέρνηση και αστικοποίηση
Πόλεις, τοπική διακυβέρνηση, περιφερειακή ανάπτυξη προσλαμβάνουν καινούργιο νόημα την εποχή της παγκοσμιοποίησης και δίνουν νέους προσανατολισμούς στην επιστημονική έρευνα και την πολιτική πράξη. Στην επιστήμη της ιστορίας, η ιστοριογραφία των εθνικών κρατών, που κυριαρχούσε κατά τον 19ο και 20ό αιώνα, δίνει σταδιακά τη θέση της όχι μόνο στο παγκόσμιο αλλά και στο τοπικό, το αποκεντρωμένο. Η ιστορία των "μικροδομών", όπως π.χ. των κοινοτήτων, των πόλεων, των επιχειρήσεων, των νοσοκομείων, των ιδρυμάτων και γενικότερα των μικρών θεσμικών ενοτήτων, αναδεικνύεται σε προνομιακό πεδίο έρευνας που συγκεντρώνει όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης.
Με το νέο της βιβλίο, η Μαριάνθη Κοτέα, πανεπιστημιακός και εμβριθής ερευνήτρια της ιστορίας των πόλεων, ανταποκρίνεται με επιτυχία σε αυτή την νέα πρόκληση. Επιχειρεί να καταγράψει και να ερμηνεύσει τις μεγάλες αλλαγές που επήλθαν στη διακυβέρνηση των τοπικών κοινωνιών στην Ελλάδα του 19ου αιώνα και τις επιδράσεις που αυτή είχε στην εξέλιξη των πόλεων και γενικότερα της διαδικασίας αστικοποίησης. Με πλούσια βιβλιογραφία, στηριγμένη σε ένα πλήθος αρχειακών πηγών και στοιχείων που έρχονται για πρώτη φορά στην δημοσιότητα και με αυστηρή επιστημονική μέθοδο αναλύει την ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, το θεσμικό πλαίσιο και τις επιδράσεις που είχε στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη. Τα συμπεράσματα είναι αξιοπρόσεκτα, τολμηρά και επίκαιρα. Επιτρέπουν αναγωγές στη σημερινή πραγματικότητα, όπως η διαπίστωση ότι "το σχέδιο Ιωάννης Καποδίστριας διέπεται από την ίδια αρχή και τους ίδιους στόχους του πρώτου δημοτικού νόμου του 1833. Η εφαρμογή του βέβαια μένει να δείξει πόσο μακριά βρίσκεται η σύγχρονη Ελλάδα από εκείνη του προπερασμένου αιώνα".
Το έργο της Μ. Κοτέα έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στην βιβλιογραφία. Αποτελεί εξαιρετικά χρήσιμο και επίκαιρο βιβλίο που απευθύνεται σε όλους όσους ασχολούνται με τις πόλεις, το αστικό φαινόμενο, την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα την περιφερειακή ανάπτυξη. Ένα έργο ιστορίας και για τους σύγχρονους.

21χ14 εκ., 176 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 352 (Τοπική αυτοδιοίκηση), 307.1 (Αστική ανάπτυξη), 307.76 (Πόλεις)
ISBN: 978-960-6619-22-9
ISBN (10ψήφιο): 960-6619-22-2
Βάρος: 0.217 κιλά
Εκδότης: Διόνικος
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
16.70
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

14.86
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Η Μαριάνθη Γ. Κοτέα γεννήθηκε στον Πειραιά το 1964. Είναι Λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Είναι συγγραφέας του βιβλίου: "Η βιομηχανική ζώνη του Πειραιά, 1860-1900" και τα τρέχοντα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν τη σχέση Δημόσιας Διοίκησης και αστικού δικτύου στην Ελλάδα.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.