Ιστορική κουλτούρα και συνείδηση
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Ιστορική κουλτούρα και συνείδηση

Απόψεις και στάσεις μαθητών και εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ιστορία

Συλλογικό έργο

Παναγιώτης Γατσωτής

Σοφία Βούρη

Το βιβλίο "Ιστορική κουλτούρα και συνείδηση: Απόψεις και στάσεις μαθητών και εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ιστορία" φιλοδοξεί να συνεχίσει την ερευνητική πορεία προηγούμενων προσπαθειών που αφορούν τη μελέτη των παραγόντων οι οποίοι αφενός διαμορφώνουν την ιστορική και πολιτισμική συνείδηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών, αφετέρου δε σχετίζονται με την παιδαγωγική και διδακτική κατάρτιση των εκπαιδευτικών. Αποτελεί καρπό της διαπανεπιστημιακής έρευνας "Ρόδος - Γιάννενα: αντιδιαμετρικά στο χάρτη. Χαρτογραφώντας και ερμηνεύοντας συγκλίσεις και αποκλείσεις στην ιστορική κουλτούρα εκπαιδευτικών και μαθητών", η οποία διεξήχθη στο νησί της Ρόδου και στο δήμο Ιωαννιτών του νομού Ιωαννίνων σε 651 μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του δημοτικού σχολείου και σε 275 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, κατά το σχολικό έτος 2002 - 2003.

Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Παναγιώτης Γατσωτής (Συγγραφέας)

Ο Παναγιώτης Γατσωτής είναι εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία και διδακτορικού διπλώματος στη διδακτική της ιστορίας. Οι δημοσιεύσεις του σε περιοδικά, Βιβλία και εφημερίδες αφορούν κυρίως ζητήματα της σχολικής ιστορίας.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Σοφία Βούρη (Συγγραφέας)

Η Σοφία Βούρη είναι σήμερα αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διδάσκει ιστορία της νεοελληνικής εκπαίδευσης. Το συγγραφικό της έργο είναι επικεντρωμένο στην αρχειακή έρευνα για τα εκπαιδευτικά δρώμενα του μακεδονικού χώρου την εποχή των εθνικών ανταγωνισμών και την έκδοση τόμων με σχετικό αρχειακό υλικό. Επίσης στο έργο της μελετά ζητήματα που αναφέρονται στη σχέση της εθνικιστικής ιδεολογίας με τη συγκρότηση εθνικής συνείδησης, με πεδίο αναφοράς τα σχολικά εγχειρίδια των βαλκανικών χωρών.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Γιώργος Κόκκινος

Γιώργος Κόκκινος (Συγγραφέας)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Είναι επίκουρος καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι συγγραφέας των βιβλίων: α. "Η φασίζουσα ιδεολογία στην Ελλάδα. Η περίπτωση του περιοδικού "Νέον Κράτος" (1973-1941)", Παπαζήσης, Αθήνα 1989, β. "Ο πολιτικός ανορθολογισμός στην Ελλάδα. Το έργο και η σκέψη του Νεοκλή Καζάζη (1849-1936)", Τροχαλία, Αθήνα 1996, γ. "Από την Ιστορία στις ιστορίες. Προσεγγίσεις στην ιστορία της ιστοριογραφίας, την επιστημιολογία και τη διδακτική της Ιστορίας", Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 1998, δ. "Αναζητώντας την Ευρώπη. Οι αντινομίες της ευρωπαϊκής πολιτικής κουλτούρας και η ιδέα της ευρωπαϊκής ενοποίησης", Μεταίχμιο, Αθήνα 2000, ε. Είναι επίσης μέλος της συγγραφικής ομάδας του βιβλίου ιστορίας (επιλογής) της Α΄ Λυκείου: "Ο ευρωπαϊκός πολιτισμός και οι ρίζες του", ΟΕΔΒ, Αθήνα 1998 και υπεύθυνος της συγγραφικής ομάδας του νέου σχολικού βιβλίου "Ιστορίας γενικής παιδείας της Γ΄ λυκείου", εκδόσεις Μεταίχμιο, Αθήνα 2000. Άρθρα και βιβλιοκρισίες του έχουν δημοσιευθεί στα περιοδικά Μνήμων, Σύγχρονα Θέματα, Θεωρία και Κοινωνία, Φιλολογική κ.ά. Η επιστημονική του δραστηριότητα αφορά στην ιστορία των πολιτικών ιδεών τον 19ο και τον 20ο αιώνα, στη διδακτική της ιστορίας, στην ιστορία των αντιλήψεων για το σώμα και τη σωματική αγωγή και στην ιστορία της εκπαίδευσης.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Πέτρος Τραντάς (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ευστάθιος Στέφος (Συγγραφέας)


Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Ηλίας Αθανασιάδης (Υπεύθυνος Σειράς)


Τόμος:
1
Δέσιμο:
Μαλακό εξώφυλλο
Σελίδες:
335
Διαστάσεις:
24χ17
Βάρος:
0.648 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση