Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Πλάγιος λόγος
(Μορφές πλαγιότητας στα ελληνικά)
Συγγραφέας:   Γιώργος Καρανάσιος


Offer
Η παρούσα μελέτη διερευνά το φαινόμενο του πλάγιου λόγου στα αρχαία ελληνικά, όπου έχουμε μια ποικιλία συντάξεων (ειδική πρόταση, ειδικό και τελικό απαρέμφατο, κατηγορηματική μετοχή) ανάλογα με το εισαγωγικό ρήμα (λεκτικό, δοξαστικό, βουλητικό, αισθητικό, γνωστικό κ.λ.π.). Οι συντάξεις αυτές, από τις οποίες επιβίωσε στα νέα ελληνικά μόνο η ειδική πρόταση (ενώ δημιουργήθηκε και η βουλητική πρόταση), περιγράφονται με βάση τα μορφολογικά και συντακτικά τους χαρακτηριστικά, τα οποία φαίνεται ότι δικαιολογούν ως ένα βαθμό τα περιβάλλοντα εμφάνισης των διάφορων μορφών πλαγιότητας.
Επιπλέον, προσεγγίζεται το θέμα της ακολουθίας των χρόνων και εισάγεται στη σύνταξη η έννοια του ελεύθερου πλάγιου λόγου, δάνεια από το χώρο της θεωρίας της λογοτεχνίας, η οποία αφενός εξηγεί την απουσία, πολλές φορές, ακολουθίας χρόνων στα ελληνικά, αρχαία και νέα, και αφετέρου οδηγεί σε μια αναθεώρηση της διάκρισης ανάμεσα σε παράταξη και υπόταξη. Οι δύο έννοιες, που συνδέονται γενετικά, ορίζονται με βάση ένα συνεχές, όπου μπορεί κανείς να διακρίνει διαφορετικούς βαθμούς εξάρτησης, και δεν είναι ακριβώς αντιφατικές, όπως συνήθως υποθέτουμε.
Τέλος, εισάγεται η έννοια του αναπτύγματος, που επιτρέπει τη διάκριση ορισμένων προτασιακών συμπληρωμάτων από τα κοινά αντικείμενα, δηλαδή τις ονομαστικές κυρίως φράσεις.

21χ14 εκ., 71 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Θεωρητικές Επιστήμες
Ονομασία υποσειράς: Γλωσσολογία
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 480.07 (Ελληνική γλώσσα, Νέα - Σπουδή και διδασκαλία), 410.1 (Γλωσσολογία - Θεωρία)
ISBN: 978-960-16-2184-5
ISBN (10ψήφιο): 960-16-2184-9
Βάρος: 0.127 κιλά
Εκδότης: Πατάκη
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
5.07
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

3.50
Προσθήκη στη Wishlist Share it
SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.