Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Η περίπτωση των Παρευξείνιων χωρών
(Το αρμενικό, το μολδαβικό, το ουκρανικό και το ρωσικό αλφαβητάρι)
Συγγραφέας:   Μαρία Γ. Δημάση


Η διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Η περίπτωση των Παρευξείνιων χωρών
Η παρούσα εργασία αποτελεί συνέχεια του βιβλίου με τίτλο: "Η διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής. Η περίπτωση των παρευξείνιων χωρών. Α΄: Το βουλγαρικό, το γεωργιανό, το ρουμανικό και το τουρκικό αλφαβητάρι", το οποίο εκδόθηκε το 2002. Με το περιεχόμενο του ολοκληρώνεται η έρευνα των σχολικών εγχειριδίων των παρευξείνιων χωρών για τη διδασκαλία της πρώτης ανάγνωσης και γραφής και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση μιας συνολικής άποψης για τις μεθοδολογικές και διδακτικές αρχές των βιβλίων αυτών με σημείο αναφοράς το γενικότερο ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας για το συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.
Η εργασία εντάσσεται στον επιστημονικό χώρο της διδακτικής της γλώσσας και της έρευνας των σχολικών εγχειριδίων. Χρησιμοποιήθηκε ως μεθοδολογικό εργαλείο η μέθοδος της ανάλυσης περιεχομένου, όπως αυτή καταγράφεται στην εισαγωγή στο Α΄ μέρος. Σημειώνουμε ότι στην περίπτωση του αρμενικού και του ουκρανικού αλφαβηταρίου ήταν συχνή η χρήση ως μονάδας ανάλυσης της εικόνας, λόγω της ιδιαιτερότητας του περιεχομένου τους. Τα αποτελέσματα δικαίωσαν την υπόθεση της έρευνας: Τα αλφαβητάρια, όπως κάθε σχολικό εγχειρίδιο, λειτουργούν ως φορείς ιδεολογιών και αξιών με το περιεχόμενο τους. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

21χ14 εκ., 291 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Θεσσαλονίκη
Αριθμός τόμου: 2
Ταξινόμιση DDC: 372.6 (Γραφή - Σπουδή και διδασκαλία ), 418.4 (Ανάγνωση)
ISBN: 978-960-343-932-5
ISBN (10ψήφιο): 960-343-932-0
Βάρος: 0.474 κιλά
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
21.11
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.00
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Δημάση, Μαρία Γ.
Η Μαρία Δημάση γεννήθηκε στην Καλαμπάκα Τρικάλων. Είναι πτυχιούχος της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης, της ΣΕΛΔΕ Θεσσαλονίκης, της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ και του Παιδαγ. Τμήματος Δημ. Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Παρακολούθησε ευδόκιμα τα μεταπτυχιακά μαθήματα του Χριστιανοπαιδαγωγικού Τομέα της Θεολογικής Σχολής στο διάστημα 1986-88, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού και διδακτορικού διπλώματος. Από το 1979 υπηρετεί στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Υπηρέτησε με απόσπαση στον τομέα Γλώσσας και Πολιτισμού του ΠΤΔΕ του ΑΠΘ και στο Τμήμα Νηπιαγωγών του ΔΠΘ. Δίδαξε ως ειδική επιστήμονας στο ΠΤΔΕ του ΔΠΘ. Διδάσκει στο 1ο και 2ο ΠΕΚ Θεσσαλονίκης από την ίδρυση τους μέχρι σήμερα, σε τμήματα του προγράμματος εξομοίωσης των πτυχίων των δασκάλων και στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Είναι σχολική σύμβουλος στη 10η Περιφέρεια Θεσσαλονίκης. Βιβλία της που έχουν εκδοθεί: -Φωνές της ψυχής μου, ποιήματα, 1982 -Τα ελληνόγλωσσα αναγνωστικά του Δημοτικού Σχολείου της Κων/πολης και η εθνική και θρησκευτική ταυτότητα των Ελληνοπαίδων, 1996, Κυριακίδης -Αναζητώντας τη Λιατέρα, ποιήματα, 1997, εκδόσεις "Ανατολή". -Το παραμυθόσπιτο της Αλφαβήτας, 1997, εκδόσεις "Μαθητής". -Η Φιλογράμματα κι ο Φαγαλέξης, 2001, εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα". -Η διδασκαλία των πεζών και των ποιητικών κειμένων στο δημοτικό σχολείο, 2001, εκδόσεις "Ελληνικά Γράμματα".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.