Η παρουσίαση του εαυτού στην καθημερινή ζωή
zoom in
Προσθήκη στα αγαπημένα

Η παρουσίαση του εαυτού στην καθημερινή ζωή

Erving Goffman

23.32€ -28% 16.79€

`Η οπτική που υιοθετείται σ` αυτή την εργασία είναι εκείνη της θεατρικής παράστασης και οι αρχές που συνάγονται είναι δραματουργικές. Θα εξετάσω τον τρόπο με τον οποίο το άτομο που βρίσκεται σε συνηθισμένες εργασιακές καταστάσεις παρουσιάζει τον εαυτό του και τη δραστηριότητά του σε άλλους, τους τρόπους με τους οποίους καθοδηγεί και ελέγχει την εντύπωση που σχηματίζουν γι` αυτόν, καθώς και όλα όσα μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει κατά τη διάρκεια την παράστασης που δίνει ενώπιόν τους ...
... Κοινά προβλήματα σκηνικής παρουσίασης· έγνοια για το πώς φαίνονται τα πράγματα· δικαιολογημένα ή αδικαιολόγητα αισθήματα ντροπής· αμφιθυμία για τον εαυτό μας και το κοινό μας - αυτά είναι μερικά από τα δραματουργικά στοιχεία της ανθρώπινης κατάστασης.`
Ο Γκόφμαν προσφέρει μια αποκαλυπτική ανατομία της κοινωνικής ζωής με όρους θεατρικού δρώμενου, ξεκινώντας από την ιδέα ότι, στις καθημερινές συναναστροφές, κάθε άνθρωπος παρουσιάζει τον εαυτό του στους άλλους, και προσπαθεί να ελέγξει την εντύπωση που σχηματίζουν γι` αυτόν, με τον τρόπο που ένας ηθοποιός παρουσιάζει ένα χαρακτήρα στο κοινό. Κοινωνιολογία, ανθρωπολογία, ψυχολογία αλλά και θεατρολογία, και μαζί κριτική απόσταση, διαπεραστική ματιά και καυστικό χιούμορ, συγκλίνουν έτσι σ` ένα βιβλίο που έμελλε να αναγνωριστεί ως ένα από τα κορυφαία έργα των κοινωνικών επιστημών του 20ού αιώνα.

Κώστας Λιβιεράτος (Επιμέλεια)

Ο Κώστας Λιβιεράτος γεννήθηκε το 1955 στην Αθήνα. Σπούδασε πολεοδομία, χωροταξία και περιφερειακή ανάπτυξη στο Λονδίνο και στην Αθήνα, και γεωγραφία και νεοελληνική γραμματεία στο Παρίσι. Εργάστηκε στο Κέντρο Μελετών και Αυτομόρφωσης και έλαβε μέρος σε ερευνητικά προγράμματα αστικής και κοινοτικής οργάνωσης (ΓΓΕΤ, ΜΙΑΤΕ). Είναι συνιδρυτής, υπεύθυνος σειρών και επιμελητής βιβλίων των Εκδόσεων Αλεξάνδρεια. Είναι επίσης μέλος και υπεύθυνος σεμιναρίων της Εταιρείας Διαπολιτισμικών Σπουδών και διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Εκτός από άρθρα στον περιοδικό τύπο, έργα του είναι: "Το μήνυμα του μέσου: Η έκρηξη της μαζικής επικοινωνίας" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1989), "Η κουλτούρα των μέσων: Μαζική κοινωνία και πολιτιστική βιομηχανία" (επιμ. μαζί με τον Τάκη Φραγκούλη, 1991), Χρήστος Βακαλόπουλος, "Η ονειρική υφή της πραγματικότητας. Κείμενα για την επικοινωνία και τον πολιτισμό" (επιμέλεια και επίμετρο, 2005).

Erving Goffman

Erving Goffman (Συγγραφέας)

O Erving Goffman γεννήθηκε στον Καναδά το 1922. Σπούδασε κοινωνιολογία και ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή ( με τίτλο Communication contact in an island community) στο πανεπιστήμιο του Σικάγο. Ως συνεργάτης του Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πραγματοποίησε επιτόπια έρευνα στα νησιά Σέτλαντ. Στο διάστημα 1954-1957 συνεργάστηκε με το εργαστήριο κοινωνικοπεριβαλλοντικών σπουδών του Εθνικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας.Το 1962 έγινε καθηγητής κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, και το 1968 μεταπήδησε στα τμήματα ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας. Πέθανε το 1982. Εκτός από άρθρα σε πολλά ειδικευμένα περιοδικά, δημοσίευσε τα βιβλία "The presentation of self in everyday life (1956), "Encounters"(1961), "Behaviour in public places"(1963), "Interaction ritual"(1967), "Stigma"(1968), "Strategic interaction"(1970), "Asylums"(1974) και "Frame analysis"(1975).
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Μαρία Γκόφρα

Μαρία Γκόφρα (Μεταφραστής)


Εκδότης:
Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Χαρτόδετο
Σελίδες:
334
Διαστάσεις:
21x14
Βάρος:
0.503 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση