Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Θεωρία της οικονομικής πολιτικής
(Επιστημολογική και διεπιστημονική θεμελίωση)
Συγγραφέας:   Ηλίας Καραντώνης


Offer
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βιβλίου βρίσκεται η κρίση της θεωρίας της Οικονομικής Πολιτικής που με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά την οικονομική πολιτική στην πράξη. Η κρίση αυτή αντικατοπτρίζεται στην ανυπαρξία μιας γενικότερα αποδεκτής θεωρητικής προσέγγισης. Η επιδίωξή μας συνίσταται για το λόγο αυτό στην παρουσίαση των κυριότερων προσεγγίσεων που αναπτύχθηκαν στη μεταπολεμική περίοδο και στην κριτική τους διερεύνηση υπό διάφορες οπτικές γωνίες.
Το βιβλίο αποτελείται από επτά ενότητες. Στις πρώτες δύο οριοθετείται το πρόβλημα, διευκρινίζεται ο ρόλος της επιστημονικής γνώσης στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής και συστηματοποιούνται οι κυριότερες θεωρητικές προσεγγίσεις . Στην τρίτη ενότητα αντικείμενο της ανάλυσης είναι η συμβουλευτική δραστηριότητα της επιστήμης στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες.
Στην τέταρτη ενότητα διερευνώνται οι γνωσιοθεωρητικές βάσεις των δύο σημαντικότερων ρευμάτων της οικονομικής θεωρίας, δηλαδή της νεοκλασικής ορθοδοξίας και της νεοαυστριακής σχολής.
Η πέμπτη ενότητα αφορά στα μέσα και τους στόχους της οικονομικής πολιτικής. Η παρουσίαση και ανάλυση τους γίνονται υπό διάφορες οπτικές γωνίες, έτσι ώστε ο αναγνώστης να μπορέσει να κρίνει τις αδυναμίες της παραδοσιακής θεώρησης.
Στην έκτη ενότητα διερευνάται ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονται οι οικονομικοπολιτικές αποφάσεις σε κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με βάση το κυρίαρχο θεωρητικό πρότυπο της δημοκρατίας. Η κριτική στη θεωρία αυτή οδηγεί στην κριτική παρουσίαση της θεωρίας της δημοκρατίας του J. Rawls και του J. Habermas.
Στην τελευταία ενότητα παρουσιάζονται και διερευνώνται οι κυριότερες στρατηγικές οικονομικής πολιτικής που αναπτύχθηκαν κατά τη μεταπολεμική περίοδο.

24χ17 εκ., 367 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 338.9 (Οικονομική πολιτική), 330.01 (Οικονομία - Φιλοσοφία και θεωρία)
ISBN: 978-960-402-285-4
ISBN (10ψήφιο): 960-402-285-7
Βάρος: 0.771 κιλά
Εκδότης: Τυπωθήτω
Έτος Κυκλοφορίας: 2006
Γράψε τη δική σου κριτική
26.00
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

19.24
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Τίτλοι σπουδών: - Πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Τυβίγγης (1970) και Διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου (1976). - Υφηγητής της Πολιτικής Οικονομίας της Σχολής ΝΟΕ του ΑΠΘ (1981). Πανεπιστημιακή σταδιοδρομία: - Επιστημονικός βοηθός με εντολή διδασκαλίας στην έδρα της Οικονομικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Τυβίγγης (1971-76). - Επιμελητής στην ΑΒΣΘ και στη Σχολή ΝΟΕ του ΑΠΘ (1977-81). - Εκλογή ως έκτακτος καθηγητής στην τακτική έδρα των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σχέσεων (1981) και ένταξη στη βαθμίδα του καθηγητή (1982). Λοιπή επαγγελματική δραστηριότητα: - Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΛΚΕΠΑ παραρτήματος Θεσσαλονίκης (1981-82). - Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Μακεδονίας Θράκης Α.Ε. (1982-88). - Τακτικό μέλος της Επιστημονικής Γνωμοδοτικής Επιτροπής για το ερευνητικό πρόγραμμα «Η Ελληνο-τουρκο-κυπριακή διένεξη». Διοργανωτές : Πανεπιστήμιο Bochum και ίδρυμα Friedrich Baumann (1984-86). - Διοικητής του Περιφερειακού Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων (2002-04). Δημοσιεύσεις (επιλογή): "Zur Planung des externen Sektors in Entwicklungslandern", 1975 (Διδακτορική Διατριβή). "Η Οικονομική Επιστήμη από τη σκοπιά της σύγχρονης Επιστημολογίας", 1980 (Διατριβή επί Υφηγεσία) "Η Ελληνική Κεφαλαιαγορά και το υπό μελέτη Χρηματιστήριο Θεσσαλονίκης", 1989. "Οικονομικά Συστήματα: Θεωρία και Πράξη συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων", 1989. "Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Τομ. Αʼ, Η καθαρή Θεωρία του Διεθνούς Εμπορίου, με ειδική αναφορά στις αναπτυσσόμενες χώρες", 1990. "Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις, Τομ. Βʼ, Νομισματική Θεωρία και Νομισματική Πολιτική", 1993 κ.ά.

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.