Διαγωνισμοί Print on demand Bookstore Κριτικές και Παρουσιάσεις Συγγραφείς Νέα και Εκδηλώσεις Αφιερώματα και άλλα Advanced Search
Η κοινωνική Ευρώπη
(Προσδοκίες και επιτεύγματα)

Offer
Η κοινωνική πολιτική, της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσεγγίζεται συνήθως ως συμπλήρωμα της οικονομικής πολιτικής ή, ακριβέστερα, της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Αν και είναι προφανές ότι οι όροι εργασίας και οι πολιτικές απασχόλησης επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο περιβάλλον της ενιαίας αγοράς, ταυτόχρονα αποτελούν μια βασική παράμετρο του εθνικού κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών ισορροπιών στις οποίες αυτό βασίζεται. Με αυτά τα δεδομένα, οι κοινοτικές παρεμβάσεις κρίνονται από τη σκοπιά τόσο τον κοινοτικού όσο και του εθνικού συμφέροντος, προφανώς δε επίσης και με κοινωνικο-επαγγελματικά και ταξικά κριτήρια. Συνεπώς, το εγχείρημα της παρουσίασης της ευρωπαϊκής κοινωνικής πολιτικής με την απαιτούμενη "επιστημονική ουδετερότητα" παρουσιάζει εγγενείς δυσχέρειες.
Η κριτική για το κοινωνικό έλλειμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούγεται όλο και εντονότερα τα τελευταία χρόνια. Η βασική κατηγορία που προσάπτεται στην Ένωση, ή ακριβέστερα στις ηγεσίες που την καθοδηγούν, είναι ότι ενώ η ενιαία αγορά και η οικονομική και νομισματική ένωση προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς, η οικοδόμηση του ευρωπαϊκού κοινωνικού χώρου, που είχε επίσης εξαγγείλει ο πρόεδρος Ντελόρ, εμφανίζει καθυστέρηση.
Η αποτίμηση της κοινωνικής διάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα ζητήματα. Τρεις είναι συνήθως οι άξονες του προβληματισμού: Πρώτον, κατά πόσο το έργο που έχει συντελεστεί είναι σημαντικό, συγκρινόμενο με την εν γένει πορεία της ολοκλήρωσης, δεύτερον, κατά πόσο είναι σκόπιμη η εμβάθυνση της κοινωνικής διάστασης και, τρίτον, κατά πόσο η εμβάθυνση αυτή είναι εφικτή. [...] (από τον πρόλογο του βιβλίου)

24χ17 εκ., 119 σελίδες
Δέσιμο: Μαλακό εξώφυλλο
Ονομασία σειράς: Βιβλιοθήκη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Μελετών
Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Ταξινόμιση DDC: 382 (Ευρωπαϊκή Ένωση), 361.2 (Κοινωνική πολιτική)
ISBN: 978-960-08-0403-4
ISBN (10ψήφιο): 960-08-0403-6
Βάρος: 0.272 κιλά
Εκδότης: Σιδέρης Ι.
Έτος Κυκλοφορίας: 2007
Γράψε τη δική σου κριτική
15.44
  • Twitter
  • Delicious
  • Designfloat
  • Digg
  • StumbleUpon

10.65
Προσθήκη στη Wishlist Share it


Πληροφορίες

Νικολακοπούλου - Στεφάνου, Ηρώ
Η Ηρώ Νικολακοπούλου - Στεφάνου είναι Καθηγήτρια ευρωπαϊκού κοινωνικού δικαίου και κοινωνικής πολιτικής στο Γενικό Τμήμα Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, όπου είναι κάτοχος ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet. Είναι μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών (ΕΔΕΚΑ, ΕΠΕΕΣ, ΕΚΕΜΕ) και Αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Κοινωνικής Ασφάλειας (ΕΕΚΑ). Συμμετέχει σε πολυάριθμα διεθνή ερευνητικά δίκτυα και είναι αναπληρωτής εθνικός εκπρόσωπος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Κοινωνικής Ασφάλειας. (EISS). Στις δημοσιεύσεις της περιλαμβάνονται οι εξής μονογραφίες: "Οι συνέπειες του διαζυγίου" (Διδ. διατριβή), εκδ. Αφών Π. Σάκκουλα, 1986. - "Σύγκλιση συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στη Δυτική Ευρώπη" εκδ. Ι. Σιδέρη, 1992. - "Πολιτικές απασχόλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση", εκδ. Παπαζήση, 1997. Στις αρχές του 2002 εκδίδεται η μονογραφία της με θέμα "Πολιτικές φαρμάκου στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

SSL Certificate
SSL Certificate

MasterCard Visa
Acceptance Mark Diners
* Powered by Pramnos Hosting LTD., designed by typorg.com.