Κώστας Τσόκλης
zoom in

[...] Τα έργα του Τσόκλη, ως σταθερά και επίμονα ερωτήματα σχετικά με τη ροή και τη ρευστότητα της φαινομενικής πραγματικότητας, της συνεχώς μεταβαλλόμενης και διφορούμενης, μετατρέπουν τη βαθύτερη ουσία της σε εικαστικές μορφές που ως γοητευτικές σφίγγες αναρτούν μπροστά στα μάτια μας του πίνακες-γρίφους που καλούμαστε να λύσουμε. Πράγματι, η τέχνη του, που δεν είναι καθόλου διακοσμητική, έχει μια εμβληματική βάση και είναι διαποτισμένη από αγωνία και μια πειραματική διάθεση που έχει τελικό σκοπό τη γνώση, οδηγώντας έτσι τον Τσόκλη σε συνεχώς καινούριες και ευμετάβλητες πλαστικές διατυπώσεις. Στο βάθος τους οι διάφοροι κύκλοι εμπειριών που συχνά ολοκληρώνονται στο διάστημα κάποιων ετών, αντί να επινοήσουν ή να καταλήξουν σε βεβαιότητες και λύσεις, φαίνεται να θέτουν με μεγαλύτερη ενάργεια καινούργιες απορίες και απορίες και ακόμα πιο ριζοσπαστικά ερωτήματα. "Αυτός είναι ο λόγος -υποστηρίζει ο Τσόκλης- για τον οποίο προσπαθώ να κρατήσω ζωντανή την αμφισβήτηση. Αναζητώ ακατάπαυστα μια εικόνα που να συμπίπτει με την εκάστοτε πραγματικότητα. [...] (Bruno Cora, απόσπασμα από το κείμενο)

Κώστας Τσόκλης

Κώστας Τσόκλης (Ζωγράφος)

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930 και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Η υποτροφία που του δόθηκε το 1957 στάθηκε η αφορμή για να φύγει από την Ελλάδα και να εγκατασταθεί αρχικά στη Ρώμη, για τρία χρόνια, και αμέσως μετά στο Παρίσι, για δεκαέξι χρόνια, με ενδιάμεσο σταθμό, για ενάμισι χρόνο, στο Βερολίνο. Κατά τη διάρκεια της παρομονής του στις ευρωπαϊκές αυτές πόλεις, έρχεται σ ΄ επαφή με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις που συντελούσαν εκεί, ενώ για επηρεαστεί από αυτές θα χρειαστεί να "ξεχάσει" -όπως λέει ο ίδιος- όσα είχε μάθει στην ΑΣΚΤ της Αθήνας. Έτσι ο Τσόκλης, μαζί με πολλούς ακόμη καλλιτέχνες της γενιάς του που έζησαν την εποχή εκείνη στο εξωτερικό (όπως είναι ο Β. Κανιάρης, ο Ν. Κεσσανλής, ο Μ. Κοντός, ο Γ. Γαΐτης κ.ά.), μετέχει στους προβληματισμούς της σύγχρονης ευρωπαϊκής τέχνης, ενώ δεν θ΄ αργήσει να παίξει και ο ίδιος ενεργό ρόλο στις νέες εξελίξεις της εικαστικής δημιουργίας. Ο Κώστας Τσόκλης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες που συνέβαλαν στο να μεταφερθούν στην Ελλάδα τα μηνύματα της σύγχρονης τέχνης.

Χρύσα Κακατσάκη (Μεταφραστής)


Κώστας Αδάμ (Επιμέλεια)


Πέγκυ Κουνενάκη (Υπεύθυνος Σειράς)

Η Πέγκυ Κουνενάκη γεννήθηκε στα Χανιά της Κρήτης το 1950. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα και την Αγγλία, όπου και παρακολούθησε σεμινάρια δημιουργικής γραφής και κριτικού λόγου. Στην Αθήνα εργάστηκε στην εφημερίδα "Αυγή" ως πολιτιστική συντάκτης και αργότερα ως υπεύθυνη του πολιτιστικού τμήματος της "Κυριακάτικης Αυγής" (1976-1987). Εργάστηκε ως υπεύθυνη ύλης και πολιτιστικού στο περιοδικό "Ταχυδρόμος" (1980-1993). Στην εφημερίδα "Καθημερινή" συμμετείχε στο πολιτιστικό τμήμα του κυριακάτικου φύλλου και στο ένθετο περιοδικό της "Επταήμερο" (1994-2004). Επίσης, διατήρησε τη στήλη εικαστικής κριτικής για ένα και πλέον χρόνο στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Athens Voice" (2003-2004). Τα τελευταία χρόνια έχει οργανώσει πολλές εικαστικές εκθέσεις και έχει γράψει βιβλία.

Bruno Cora (Συγγραφέας)

O Bruno Cora είναι ιστορικός τέχνης και διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης La Spezia στην Ιταλία.
Δείτε όλα τα βιβλία του συγγραφέα

Τόπος Έκδοσης:
Αθήνα
Τόμος:
1
Δέσιμο:
Σκληρόδετο
Σελίδες:
141
Διαστάσεις:
28x21
Βάρος:
0.671 κιλά

Αξιολογήσεις

Γράψε μια αξιολόγηση